La sediul LPF, miercuri, a avut loc o întâlnire la care au fost chemați toți reprezentanții cluburilor din Liga 1. Consfătuierea a fost onorată și de Răzvan Burleanu (noul președinte al FRF) de Gheorghe Chivorchian (la fel de nou în funcția de secretar general al FRF), ambii primiți cu ospitalitate de Gino Iorgulescu, prospătul șef de la Liga Profesionistă de Fotbal. Ieri, forul condus de fostul jucător de la Sportul Studențesc, prin intermediul noului site al instituției, a anunțat titulatura întâlnirii de la sediul LPF: „În cursul zilei de miercuri, 19 martie 2014, la solicitarea noii conduceri a Federației Române de Fotbal a avut loc la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal, un seminar având ca temă Licențierea cluburilor din Liga 1>>„. Pe scurt, la LPF a avut loc un „seminar”, unul original, la care s-a votat. Același comunicat ne lămurește: „Având în vedere problemele financiare majore cu care se confruntă sportul românesc, în general, și fotbalul, în special, reprezentanții cluburilor din Liga 1, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlaul Piatra Neamț și FC Astra s-au abținut), au decis să solicite Federației Române de Fotbal demararea unei corespondențe cu UEFA în vederea renunțării la condiția licențierii pentru participarea la Campionatul Național Liga 1 cu aplicare pentru ediția de campionat 2014/2015, urmând ca licențierea să se desfășoare numai pentru cluburile participante în competițiile europene”.
Răzvan Burleanu, Gino Iorgulescu și Justin Ștefan la sediul Ligii, fotografie de pe site-ul www.lpf.ro
Ieșim din nou dintre ghilimelele comunicatului emis joi seara de LPF. Unul în care suntem anunțați că 16 cluburi au fost de acord cu schimbarea rigorilor din caietul de licențiere, comunicat în care, de două ori, numele FRF este băgat în față. Prima oară chiar în start: „la solicitarea FRF” a avut loc „seminarul”, apoi, „reprezentanții cluburilor din Liga 1, cu majoritate de voturi, au decis să solicite FRF”, forul cu sediul la Casa Fotbalului fiind singurul care se poate adresa UEFA pentru schimbarea termenilor pe care cluburile trebuie să le respecte în vederea primirii licenței.
Ce a spus Burleanu
Așa cum am precizat încă de la început, la acest „seminar” a fost prezent și Răzvan Burleanu. Acesta a părăsit sala în timpul „seminarului”, după o jumătate de oră, iar la plecare a avut o declarație cel puțin ciudată, în antiteză cu comunicatul emis joi de LPF: „Nu s-a atins subiectul licențierii. Am vorbit despre copii și juniori, eu a trebuit să plec pentru că am o întâlnire cu domnul Oprescu pentru unele probleme legate de Național Arena”.
Ce vrea LPF, ce vor cluburile
Ziua de miercuri a început cu o conferință de presă la care au participat Gino Iorgulescu, Justin Ștefan (Secretar General LPF) și Robert Pongracz ( Vicepreședintele LPF). În timpul dialogului cu reprezentanții mass-media, Gino Iorgulescu a făcut următoarea precizare: „Vrem să aducem departamentul de licențiere la LPF. Așa este în multe țări din Europa”. Întrebat despre solicitarea șefului LPF, Burleanu, oprit din drum spre întâlnirea cu Oprescu, a fost, din nou, pe altă undă: „ Nu am discutat cu Gino trecerea licențierii la LPF, încă.”
„Suspendăm un singur sezon”
Comunicatul LPF mai oferă un detaliu foarte interesant. În urma „seminarului” la care s-a votat solicitarea „îndulcirii” rigorilor din caietul de licențiere, Liga ne anunță că este vorba doar de o cerere temporară: „Pentru a evita orice neînțelegeri, în privința solicitării majorității cluburilor din Liga 1, facem urmatoarele precizari: măsura suspendarii obligativității deținerii licenței pentru participarea la competiția >, se aplică doar pentru ediția de campionat 2014/2015, cu condiția aprobării ei de către UEFA și Adunarea Generală a Federației Române de Fotbal”. Din păcate pentru LPF, paragraful nu evită toate „neînțelegerile”.
ProSport a aflat că în luna februarie, la solicitarea unui club important din fotbalul românesc, FRF a trimis o hârtie la UEFA prin care a întrebat dacă regulamentul de licențiere poate fi schimbat pentru sezonul 2014-2015. Poziția lui Andrea Traverso, șeful Departamentului UEFA pentru Licențierea Cluburilor și Fair Play Financiar, a fost următorea: „Modificările de regulament în acest moment din procesul de licențiere pot submina în mod grav credibilitatea sistemului de licențiere și lasă FRF expusă în fața unor posibile acțiuni în instanță din partea unor cluburi care au aderat deja la regulamentul aflat actualmente în vigoare. De fapt, cluburile care nu aderat până în acest moment la regulamentul de licențiere în vigoare pot beneficia de un avantaj nedrept în urma unei eventuale modificări. Principiul tratamentului echitabil ar fi astfel pus în pericol„.
Recomandăm FRF cu fermitate să nu își schimbe regulamentul de licențiere Pasaj din scrisoarea lui Andrea Traverso către oficialii FRF
Întoarce Gino serviciul cluburilor?
Pentru a avea răspunsul la această întrebare, înainte de a face completările aferente notei redacției, trebuie să cităm din nou din comunicatul LPF. „Cu aceasta ocazie (n.r. seminarul) reprezentanții FRF au arătat că la momentul actual doar patru sau cinci cluburi din Liga 1 îndeplinesc în totalitate criteriile de licențiere”. Din informațiile strânse de ProSport, „seminarul” a avut loc după ce, cu 12 zile înainte de închiderea dosarelor de licențiere, foarte multe cluburi au probleme foarte mari în vederea obținerii licenței. Chiar în ziua „seminarului”, ProSport a prezentat cazul celor de la CFR Cluj, club care are datorii către jucători, antrenori, impresari, terți de 2,5 milioane de euro. Cu o zi înainte de „seminar”, șefii din Gruia le-au propus jucătorilor să semneze contracte prin care să accepte amânări de plată, însă toți elevii lui Miriuță au refuzat. Într-o situație asemănătoare se află SC Vaslui, clubul din Moldova având litigii numeroase cu foștii și actualii angajați. Oțelul, FC Brașov, Dinamo mai au de strâns acte pentru a demonstra că pot juca și din sezonul viitor în Liga 1. Din câte se pare, în campania electorală, Iorgulescu a promis cluburilor faptul că se va implica în ușurarea procesul de licențiere.
Nu cred că se va suspenda procesul de licențiere, nu cred că UEFA își va da acceptul Ioan Horoba, președinte Gaz Metan Mediaș
În eventualitatea suspendării licențelor, cei mai afectați vor fi jucătorii din Liga 1 care nu vor mai avea siguranța că-și vor primi banii restanți. ProSport a scris miercuri despre această consecință. „E adevărat, jucătorii vor fi afectați, însă nu-și vor mai vedea banii doar în cazul în care clubul intră în insolvență„, a recunoscut Ioan Horoba. Declarația șefului de la Gaz Metan trebuie notată. Ea poate fi o premoniție a ceea ce se va întâmpla în sezonul viitor când tot mai multe cluburi ar putea să-și declare insolvența pentru a scăpa de datoriile către jucători.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER