LPF a dat publicității ieri un comunicat prin care renunță la ideea de a mai acorda monopolul dreptului de a pătrunde pe stadioanele Ligii 1 către Asociația Presei Sportive, dar și la ideea de a condiționa prezența ziariștilor pe stadioane de evitarea subiectelor incomode, care „prejudiciază imaginea” oficialilor și a cluburilor. În comunicat se neagă intenția LPF de a obține astfel o cenzură a presei.
Un protocol straniu semnat între Liga Profesionistă de Fotbal și Asociația Presei Sportive atrăsese atenția presei sportive, dar și ONG-urilor Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent, care au sesizat ulterior Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Concurenței și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Acordul dintre șefii LPF și APS, Gino Iorgulescu și Dumitru Graur, prevedea reguli dubioase în privința modului în care jurnaliștii pot avea acces pe stadioanele din Liga 1.
Graur a semnat tot ce i-a cerut Iorgulescu
Conform înțelegerii semnate în urmă cu o săptămână, pe arenele din țară puteau intra doar ziariștii acreditați de APS (organizație cu un număr restrâns de membri), iar în cazul publicării unor articole care ar fi fost de natură „să prejudicieze imaginea LPF, a cluburilor membre, a jucătorilor și oficialilor acestora”, respectivele acreditări puteau fi retrase sau suspendate. Acordul, care prevedea numai obligații din partea presei, niciun drept pentru ziariști și nicio obligație pentru cluburi, fusese propus de Gino Iorgulescu, șeful LPF. Dumitru Graur, președintele APS, a semnat fără obiecții și fără să consulte membrii afiliați.
Prevederile textului au fost considerate abuzive de reprezentanții ONG-urilor: „Aceasta limitează abuziv dreptul constituțional la liberă exprimare în chestiuni ce pot fi de interes public și constituie un precedent extrem de periculos pentru libertatea presei”. După intervenția organizațiilor Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent, LPF a elaborat luni comunicatul de presă în care susține că „nu am avut dorința de a controla articolele, reportajele, editorialele sau orice alte subiecte de presă scrisă, online, sau audio-vizual și ne exprimăm regretul dacă am fost astfel percepuți”. Mai mult, acordul încheiat cu APS a fost modificat și astfel au fost înlăturate și paragrafele care au atras sesizări la CNA, Consiliul Concurenței și CNCD.
COMUNICATUL INTEGRAL AL FRF
„In legatura cu protocolul nr. 1193 din data de 20.06.2014, semnat intre Liga Profesionista de Fotbal si Asociatia Presei Sportive din Romania, privind modalitatea de acreditare a ziaristilor la meciurile Campionatului National Liga 1, editia 2014/2015 si avand in vedere numeroasele semnale parvenite din mass-media si societatea civila facem urmatoarele precizari:
– jurnalistii se vor putea acredita la respectivele meciuri atat in baza acordului mai sus mentionat (pe care il gasiti si atasat la finalul comunicatului) cat si direct la Departamentul de Imagine si Comunicare al LPF, prin intermediul ofiterilor de presa ai cluburilor din Liga 1, urmand ca toate aceste acreditari sa fie centralizate in baza de date comuna a LPF si APSR. Pentru obtinerea acreditarilor nu se solicita sume de bani. – niciodata nu a existat in intentia Ligii Profesioniste de Fotbal si a Asociatiei Presei Sportive din Romania dorinta de a cenzura, de a supraveghea sau de a controla articolele, reportajele, editorialele sau orice alte subiecte de presa scrisa, online sau audio-vizual si ne exprimam regretul daca am fost astfel perceputi. Credem cu tarie ca libertatea presei este mai presus de orice alte interese si ne exprimam credinta ca normele deontologice ale meseriei de ziarist vor fi respectate de intreaga mass-media romaneasca. Suntem convinsi ca fiecare reprezentant al presei intelege ca este nevoie ca pe stadioanele pe care se desfasoara meciurile Campionatului National Liga 1, in locurile destinate mass-media trebuie sa isi exercite meseria, in cele mai bune conditii, cei care si-au facut din jurnalism o profesie, respectand-o in toate datele ei. Aceasta este intentia noastra, nicidecum aceea de a discrimina pe cineva, ci doar de a respecta normele de civilitate si de profesionalism pe stadioane. – mentionam ca nu exista raspundere disciplinara pentru ziaristi, orice persoana calomniata putandu-se adresa justitiei in cazul in care se considera lezata. Avem incredere ca aceasta va sanctiona orice fel de derapaje de la normele deontologiei si ale conduitei pe stadioane.”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER