Acest surprinzător, la prima vedere, CFR – Rapid 0-5 se poate explica și dacă am reduce discuția la ceea ce s-a întâmplat pe cele două bănci tehnice. Răzvan Lucescu l-a surclasat pe omologul său, Jorge Costa, prin schimbările din timpul meciului. În fapt, au fost două mutări importante, câte una de fiecare parte, dar care au fost decisive în stabilirea scorului final.
În minutul 63, la 0-1 pentru Rapid, antrenorul gazdelor s-a decis să riște: l-a chemat pe bancă pe modestul Panin și l-a aruncat în luptă pe De Zerbi. Cu alte cuvinte, Costa și-a dispus echipa într-un 3-4-3 care, în opinia lusitanului, ar fi trebuit să însemne ofensiva totală pentru întoarcerea scorului și forțarea victoriei. Rezultatul? Niciun șut pe spațiul porții lui Dani Coman până la finalul partidei!
La numai un minut după introducerea lui De Zerbi, antrenorul Rapidului și-a spus că atunci e cazul să reacționeze. Schimbare: a ieșit Surdu și a intrat Grigorie. Era minutul 64. De atunci și până la final a existat o singură echipă, Rapid. Scorul final: 0-5, cu același Fane Grigorie pe lista marcatorilor, cu pasă decisivă la Alexa și cu un travaliu incredibil.
4-2-3-1 decisiv
Ce s-a schimbat, de fapt? Din 4-3-3, Rapidul a modificat așezarea tactică într-un 4-2-3-1 elastic. Cu spatele asigurat, Răzvan a dat ordin de atac pe flancuri, acolo unde Deac și Grigorie au făcut ce au vrut în ultimele 20 de minute. În plus, Teixeira făcea des schimb de locuri cu fiecare dintre ei, spre deruta generală a clujenilor. Grigorie a știut să speculeze la maximum în duelurile unu la unu, de unde și golul de 0-2, marcat după ce a driblat trei adversari. Deac a pasat decisiv la reușita lui Duarte, după care a închis tabela la 0-5! În loc de concluzie, e clar că Răzvan a văzut mai bine, a mutat inspirat și a câștigat. Costa a devenit KOsta, în timp ce Rapidul a demonstrat că știe să și învie, nu numai să moară frumos. Mai ales când fotbalul se inspiră din știință, nu doar din palmares.
Strategie marca Lucescu
Răzvan a deblocat ceva în psihicul jucătorilor după ce a declarat că nu mai au ca obiectiv titlul. În 1999, la fel a procedat și Lucescu senior, iar la final a fost campion!
În ediția de campionat 1998 – 1999, giuleștenii se luptau cu Dinamo, iar echipa era pregătită de Mircea Lucescu (foto), care revenise la Rapid după trei luni de zile petrecute pe banca tehnică a lui Internazionale Milano. La îndemnul lui „Il Luce”, George Copos a luat presiunea de pe echipă și rapidiștii au câștigat la final primul titlu de campioană, după o absență de 32 de ani. În aprilie 1999, Geoge Copos s-a supărat că echipa sa a fost dezavantajată la un meci cu Petrolul (2-2) și a anunțat că vrea să iasă din fotbal. „Mă gândesc să mă retrag din fotbal la finalul sezonului. Nu avem nicio șansă să câștigăm campionatul”, a fost declarația lui Copos în primăvara lui 1999, preluată și de Lucescu, dar și de alți oameni din staff. La 14 ani distanță, fiul Răzvan s-a folosit de aceeași strategie pentru a-și trezi elevii. „Chiar dacă am câștigat cu CFR, nu avem nicio șansă la titlu”, a declarat Lucescu jr, după victoria de la Cluj.
Au luat licența cu 2,6 milioane de euro de la bancă
Patronul Rapidului, George Copos, a făcut un nou împrumut în bancă pentru a asigura obținerea licenței. Acesta îi asigură pe suporteri că giuleștenii nu vor avea probleme cu licențierea. „Am făcut un împrumut de 2,6 milioane de euro la bancă și vreau să anunț că nu vom avea probleme cu licența. Tot ce pot să sper e că nu vom mai greși în continuare și că vom reuși să luăm Cupa”, a declarat Copos după meciul cu CFR. (Marius ASAVEI)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER