„Make your body a machine!”** Modelul german, secretul din spatele succesului Stelei! INTERVIU cu cel mai bun preparator fizic al Ligii 1

Neubert crede că orice club din Liga I ar trebui să aibă și o echipă de tineret, ceea ce Steaua nu deține în momentul de față

Neamțul va fi alături de Reghecampf, indiferent dacă acesta va semna cu Steaua sau cu o altă echipă

Gigi Becali a dat lovitura la Steaua când l-a adus pe Laurențiu Reghecampf, dar la rândul său, antrenorul principal a fost cel mai câștigat pentru că l-a luat în staff pe cel mai bun preparator fizic al Ligii 1, Thomas Neubert. Neamțul exultă după performanțele echipelor germane din Champions League. Bayern München a învins-o pe Barcelona cu  4-0, iar Borussia Dortmund a câștigat clar cu 4-1 în fața celor de la Real Madrid.  

Tommy, ești singurul neamț din Liga I. Cum ai trăit cele două meciuri din Champions League?
A fost foarte relaxant să urmăresc cele două partide jucate săptămâna aceasta în Liga Campionilor. Pentru mine nu e deloc surprinzător ceea ce s-a întâmplat. Și desigur, la fiecare gol marcat fie de Bayern, fie de Dortmund, am desfăcut câte o bere rece nemțească.

„Forță, viteză și explozie”
Care ar fi explicația ta pentru faptul că Bayern München și Borussia Dortmund au cele mai mari șanse să joace finala?
E simplu! Muncă, muncă și mai multă muncă! Atunci când am început să lucrez cu Steaua, v-am mai spus care sunt diferențele dintre metodologia italiană și cea germană în privința dezvoltării atletice a fotbalistului. V-am mai precizat că în ultimii 12 ani, după acel fiasco de la Euro 2000, noi am schimbat multe lucruri. Am început să pregătim trupurile fotbaliștilor aidoma unui atlet înzestrat cu forță, viteză și explozie. De asemenea, a apărut conceptul de „functional training” (n.r. alături aveți explicația acestui concept) și vara trecută v-am zis că vom vedea rezultatele muncii mele anul viitor.

Toată lumea vorbește foarte frumos de Bayern München, crezi că poate domina fotbalul european în următorii ani?
Bayern e Bayern, ori așa cum își zic ei „Mia san mia!” (n.r. expresie de mândrie „suntem cine suntem”)! Din punctul meu de vedere, Bayern e cel mai bun club de fotbal din Europa. Cel mai bine organizat, reușește cea mai bună omogenizare între jucătorii proveniți din propia pepinieră și fotbaliștii consacrați, și laudele ar putea continua… Să vă răspund la întrebare, da cred că Bayern va fi unul dintre cluburile care va domina Europa în următorii ani.

„Transformă-ți corpul într-o mașinărie!”
Sunt lucruri în comun pe care Steaua le are cu cele două formații de top din Bundesliga? Poate chiar legat de pregătirea fizică?
Hm, cam ce am avea în comun cu Bayern și cu Dortmund? (n.r. – râde) Păi ar fi faptul că și noi începem meciurile tot cu 11 jucători! Serios acum, noi încercăm aici la Steaua să mărim nivelul atletic, viteza, explozia, forța, agilitatea și multe alte chestiuni care se pot măsura. Ne ghidăm după motto-ul „Make your body a machine” (n.r. transformă-ți corpul într-o mașinărie)

Crezi că jucătorii Stelei ar face față unei competiții precum Champions League, din punct de vedere fizic?
Bineînțeles că pot face față! Ar putea face față orice echipă din România, dacă ar lucra încă de la copii și juniori la dezvoltarea abilităților fizice, viteză, agilitate, coordonare, etc. Și dacă se va munci în continuu cu jucători an de an. Astfel va avea și România un nivel ridicat al campionatului precum Premier League, Bundesliga sau Primera Division. Dar să ajungeți acolo trebuie schimbat tot sistemul actual, începând cu antrenamentele pe care le faceți, la copii și juniori. Și, apropo, ar trebui ca fiecare formație din Liga I să aibă o echipă de tineret (n.r. Steaua nu are o astfel de echipă!). Sunt multe lucruri de făcut, dar dacă nu începeți odată, nimic nu se va schimba!

„Luați experți și la națională!”
Cu siguranță că un merit îți revine ție din performanțele înregistrate în acest sezon de Steaua. Nu îți e teamă că rețeta ta poate fi copiată și de alte cluburi rivale din Liga I? Poate vor aduce și ei specialiști nemți…
În primul rând vă mulțumesc pentru complimente! Nu am de ce să mă tem dacă și celelalte cluburi ne-ar copia rețeta, ba dimpotrivă. Îi îndemn să facă asta! România are mulți jucători talentați și trebuie să reveniți în topul celor mai bune 10 țări din Europa la nivel fotbalistic! Sezonul trecut, Steaua și CFR au arătat Europei ce poate fotbalul românesc! Începeți să lucrați cu experți, specialiști, chiar și la lotul echipei naționale! E timpul să vă modernizați, schimbați mentalități și veți ajunge iar în top!

Consideri că ești plătit în momentul de față la nivelul performanței pe care ai reușit-o cu jucătorii Stelei? Vei continua cu Steaua indiferent ce  decizie va lua Reghecampf?
Am un singur răspuns la aceste două întrebări. Laurențiu și Tommy alcătuiesc o singură echipă!


Noi avem anumite metode de pregătire, nu știu dacă sunt cele mai bune. Fiecare e liber să meargă în continuare și la munte. Cred însă în ceea ce facem la Steaua
Laurențiu Reghecampf, antrenor Steaua

Am reușit la Steaua să deter­minăm jucătorii să se antreneze și dincolo de punctul de suferință, de acel moment în care simți că nu mai poți. În
general, fotbalistul român e reticent să treacă de acest punct

Laurențiu Reghecampf, antrenor Steaua


Ce înseamnă „functional training”?
Antrenamentul funcțional nu e neapărat o noutate pentru că sportivii și atleții fac de sute de ani ridicări, aplecări și răsuciri. Nu neapărat doar ei, oamenii obișnuiți ar trebui să execute un set de mișcări și exerciții care să le permită să-și îndeplinească sarcinile zilnice mult mai eficient. Cele mai folosite unelte în cadrul antrenamentelor funcționale sunt sacii, scările, obstacolele, rezistorii de viteză, echipamente de box, mingile medicinale, băncile, ganterele, halterele, TRX-ul.

Juventus domină Serie A cu TRX
Laurențiu Brănescu portarul român care activează la echipa primavera a lui Juventus spunea într-o discuție cu reporterii ProSport cât de mult înseamnă să ai un preparator fizic foarte bun. „Sala noastră de fittness e complet schimbată, nu seamănă cu nimic ce vezi în România la sălile cu aparate convenționale. Se lucrează cu TRX și aparatură de măsurat performanța fizică. Bine, noi îl avem pe Paolo Bertelli, considerat cel mai bun preparator din Serie A”, povestea Brănescu.   
 

Publicat: 27 04. 2013, 08:27
Actualizat: 27 04. 2013, 09:51