Marica: „Regret că nu am prelungit contractul cu Schalke, iar de la Getafe am plecat neinspirat!” Ce spune despre o eventuală candidatură la șefia FRF

Fotbalistul Ciprian Marica, retras recent din activitate, a declarat marți că este foarte interesat să studieze managementul sportiv și a sesizat multe deficiențe ale fotbalului românesc.

Născut la 2 octombrie 1985, Marica și-a început cariera la Dinamo București, echipă la care a evoluat, la nivel profesionist, între 2001 și 2004, înainte să se transfere la Șahtior Donețk (2004-2007), de unde a făcut apoi pasul către Bundesliga, la VfB Stuttgart, unde a jucat în perioada 2007-2011. El a evoluat ulterior la Schalke 04 (2011-2013), Getafe (2013-2014), Konyaspor (2014-2015), precum și la Steaua București, în 2016.

Atacantul a strâns 72 de selecții la echipa națională, pentru care a marcat 25 de goluri. Este al cincilea în topul golgheterilor all-time ai României, la egalitate cu Viorel Moldovan și Ladislau Boloni.

„Mi-a fost destul de greu să iau decizia retragerii, dar în viață trebuie să știi când să renunți. Nu mai simțeam că genunchiul, corpul mă mai poate ajuta. A fost o decizie tristă pentru mine, acum îmi lipsește o rutină zilnică. Sunt puțin dezorientat, dar mă bucur că m-am întors acasă. Chiar dacă am plecat la 18 ani din România, mi-a fost mereu dor de această țară și de români în general.

Mă gândesc să-mi organizez un meci de retragere, o să vorbesc cu foștii mei colegi. Echipa națională a însemnat totul pentru mine. Motivul pentru care m-am apucat de fotbal a fost momentul 1994, al Generației de Aur, asta m-a impulsionat. Trăirile înainte de un meci al naționalei erau fantastice, de nedescris. Știam că se uită multă lume la mine, inclusiv familia.

Dacă nu regreți nimic în viață, înseamnă că nu ai evoluat. Sunt multe decizii greșite pe care le-am luat, printre care faptul că nu am prelungit contractul cu Schalke, o echipă mare în Germania. La Schalke erau Farfan, Raul și Huntelaar. Am jucat cartea greșită, alegând să plec. Inițial, trebuia să mă duc în Anglia, dar lucrurile au eșuat acolo în ultima zi de transferuri. Și de la Getafe am plecat neinspirat, am marcat 7 goluri în ultimele partide și salvasem echipa de la retrogradare. În Turcia m-am accidentat, a venit o operație la genunchi și de atunci declinul”, a spus Ciprian Marica la DigiSport.

Fostul atacant a vorbit și despre viitorul său în acest sport, în condițiile în care Mircea Sandu îl vede drept unul dintre posibilii viitori președinți al Federației Române de Fotbal.

„Evident că mă flatează declarațiile domnului Sandu, un om care a condus Federație vreme de peste 20 de ani. Pentru mine, prioritar este să învăț. Acum, de când am timp să analizez lucrurile, sesisez că sunt multe lucruri de pus la punct în fotbalul românesc. Mă feresc să fac acuzații, pentru că am mulți prieteni conducători în România, dar sunt multe de învățat și de adoptat ceea ce alții fac foarte bine, nu neapărat doar ceea ce vrei. Aș vrea să văd că se comentează și problemele care există în sport, nu doar evenimentele sportive. Deocamdată, vreau să văd ce înseamnă partea managerială. Trebuie să întorc ceva fotbalului, poate ce am învățat. M-am obișnuit să fiu un învingător, să mă lupt pentru a câștiga, să fac lucrurile la un anumit nivel. Fac un master în management sportiv la Madrid și unul în Germania. M-am înscris și la o școală de fotbal, la nivelul FIFPro”, a declarat Marica la DigiSport.

Fotbalistul în vârstă de 31 de ani l-a felicitat pe Cristian Balaj, fost arbitru FIFA, pentru întreaga carieră, după retragerea acestuia: „Cristi Balaj merita mai mult respect din partea Federației. Mă așteptam să fie mai multe persoane prezente la ceremonia de retragere, nu doar prietenul lui Alexandru Deaconu. Într-o perioadă în care se vorbește tot mai rău despre arbitraj, cred că Balaj merita să fie amintit mai mult pentru meritele sale. Mă deranjează că Balaj nu a primit mai mult, a reușit ceva și trebuie să apreciez lucrurile benefice din acest fenomen. Îl felicit pentru întreaga carieră”.

Mediafax

Publicat: 20 12. 2016, 11:27
Actualizat: 20 12. 2016, 11:28