Marius Șumudică a ajuns să fie total expus în fața jucătorilor de la CFR Cluj din cauza stilului impus de Marian Copilu și de Marius Bilașco de a nu ieși niciodată cu declarații.
Strategia care a părut câștigătoare în ultimii ani e cu două tăișuri, pentru că titlurile nu au fost obținute datorită stilului „fantomatic” al conducătorilor ardeleni, ci mai degrabă diferenței clare de valoare între lotul lui CFR și al rivalelor din Liga 1, dar și pentru că pe banca tehnică s-au aflat antrenori care se expun și ei foarte puțin, gen Dan Petrescu și Edi Iordănescu.
Șumudică, în schimb, fiind un tehnician pe care de multe ori îl ia gura pe dinainte, a ajuns să fie într-un conflict deschis cu „greii” din vestiar, Camora, Deac și Hoban.
La CFR Cluj sunt 4 nume care contează cu adevărat în activitatea clubului. Primul este patronul Neluțu Varga, care are, aproape întotdeauna, cuvântul final. Al doilea este Ioan UCU Rus, un personaj cu o influență teribilă, care acționează mai ales din „umbră”. Apoi, vin președintele Marian Copilu și directorul sportiv Marius Bilașco.
În mod normal, cei doi din urmă ar trebui să fie „vocea” celor de la CFR Cluj în tot ceea ce înseamnă relația dintre antrenor și jucători, dar și între club și mass-media plus fani. De câțiva ani, Marian Copilu a adoptat o strategie pe care mulți au judecat-o diferit. El nu vorbește niciodată în numele clubului, iar aparițiile în presă pot fi numărate pe degetele de la o mână.
Acest stil de a conduce cel mai important club din România al ultimului deceniu, la nivel de performanțe, a fost interpretat de alți conducători din Liga 1 drept aroganță sau lașitate. „Nu poți lăsa antrenorii să vorbească mereu despre înfrângeri, pentru că vor sfârși în război cu fotbaliștii. Așa a pățit și Șumudică”, susține un important om din fotbalul românesc.
Trecutul, la nivel de rezultate, stă însă în spatele lui Copilu. Titlurile câștigate consecutiv i-au consolidat poziția și l-au transformat, pe bună dreptate, în oficialul numărul 1 din Liga 1. Doar că acum apar problemele. Iar următoarea perioadă va dovedi cât de solidă este relația dintre el și patronul Neluțu Varga.
Cu Dan Petrescu și Edi Iordănescu a fost destul de simplu, pentru că amândoi erau genul de antrenori care nu reacționau la cald și foarte rar discutau despre nereușite individuale ale propriilor fotbaliști. Marius Șumudică este total diferit și modul său vulcanic de a reacționa nu corespunde cu cel al șefilor săi. Șumudică nu ascunde mizeria sub preș și arată cu degetul spre „senatorii de drept”, adică spre Camora și Deac, care au avut un randament foarte slab de la venirea lui.
Este un moment dificil pentru CFR Cluj. În fapt, asistăm la prima criză reală prin care trece clubul cu Neluțu Varga și Marian Copilu, din perioada în care fotbaliștii se plângeau că nu și-au primit drepturile financiare. Atunci, însă, lucrurile erau puțin mai așezate.
Cum stă acum situația? Neluțu Varga a trăit o umilință europeană după eșecul cu Steaua Roșie Belgrad. Marius Șumudică este în război deschis cu fotbaliștii importanți de la CFR Cluj și „negociază”, prin intermediul ziarelor turcești, cu Kayserispor (pare o informație-fumigenă, fără susținere reală). Vedetele echipei, Camora și Deac, par în cel mai slab moment al carierei lor la CFR. Rivalele din Liga 1, FCSB și Universitatea Craiova, s-au întărit la nivelul băncilor tehnice cu Edi Iordănescu și Laurențiu Reghecampf, iar rezultatele se vor vedea în curând. Din umbră, Dan Petrescu, plecat din club pe ușa din spate, anunță prin toate mijloacele posibile că ar reveni.
În toată această vâltoare, CFR Cluj vine cu un răspuns impersonal: un comunicat de presă care slăvește rezultatele interne ale echipei, care arată „capra moartă” a rivalelor, eliminate din Europa, și care anunță că în Gruia este o mare familie, fără conflicte între jucători și Șumudică. Pentru o clipă senzația a fost că forma de comunicare s-a întors înainte de 1989. Marian Copilu și Marius Bilașco aleg să stea în continuare „la cutie”, fără să își asume vreun eșec. Probabil că vor spune că nu există acest cuvânt la CFR, deși el este ascuns (ca și șefii ardelenilor) și poartă uneori nume de genul: Tahiri, Meleke, Rodriguez, Graovac, Fofana, Bouhenna, Figueiredo. Toți, fotbaliști aduși de specialiștii din club, care i-au umrărot, înaintea venirii lui Șumudică.
Cu bugetul grav afectat de ratarea cupelor europene cu adevărat importante, cu un lot supradimensionat și cu salarii uriașe pentru Liga 1, Marian Copilu și Marius Bilașco vor fi nevoiți să facă minuni în următoarea perioadă, pentru că și răbdarea patronului Neluțu Varga este destul de limitată. Și dacă rezultatele nu vor mai fi la nivelul la care l-au obișnuit, nu este exclus să apară comunicate cu demiterea unora dintre „senatorii de drept”, dar din lojele stadionului din Gruia.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER