La trei ani de la demararea proiectului, Academia FCSB începe să producă.
La derby-ul cu Dinamo, Bogdan Vintilă s-a bazat pe mai mulți juniori formați la Berceni, a avut o bancă de rezerve cu o medie de vârstă de sub 18 ani, fundașul Alexandru Pantea (16 ani și 8 luni) a fost folosit titular, în timp ce Cristian Dumitru a reușit să încrie golul care a încis tabela.
Lista rezervelor FCSB în derby-ul cu Dinamo: Udrea (18 ani) – Dumitru (18 ani), Perianu (18 ani ), Pandele (16 ani), Tand (18 ani ), Niță (17 ani)
Strategia demarată de Vasile Geambazi în 2017, omul care s-a ocupat de academie în acești ani, nepotul lui Gigi Becali și patronul din acte de la FCSB a dat roade, iar comparația cu rivalii din Ștefan cel Mare scoate la iveală detalii amare pentru suporterii „câinilor”.
Practic, în demersul pentru un centru de copii și juniori puternic, cei de la FCSB „au furat” modul de organizare al celor de la Dinamo. Coordonator al sectorul juvenil a fost numit un fost oficial al câinilor. Este vorba de Ilie Alexe, omul dat afară de Ionuț Negoiță, pe motiv că este „omul lui Badea”. De la un contract valabil 10 ani, Alexe a ajuns, foarte rapid după schimbarea acționariatului, la rezilierea înțelegerii. A mers la Chiajna, apoi a fost contactat de Valeriu Argăseală și Vasile Geambazi și a acceptat oferta primită de la FCSB.
“Modul de organizare al academiei noastre, ideea de plecare și conceptul sunt cele de la Dinamo. Pe ideile dezvoltate la Dinamo până în 2013, am construit Academia FCSB. Meritele sunt ale domnului Geambazi, tot ce i-am cerut, am primit. Dacă am vrut să se contruiască ceva, s-a ridicat, a fost foarte implicat, l-am văzut și pe tractorașul de gazon și la toate meciurile juniorilor, implicat 100%. La fel și domnul Argăseală”, dezvaluie Ilie Alexe, directorul programului de dezvoltare al Centrului de Copii și Juniori FCSB, pentru ProSport.
Iar diferențele de strategie s-au văzut rapid. Dorind să facă economie, la scurt timp după ce a preluat clubul, Ionuț Negoiță a luat decizia de desființa echipa a doua, satelitul cum este cunoscut în limbajul fotbalistic. O echipă cu tradiție pe la care, în decursul anilor, au trecut fotbaliști ca: Radu Ștefan, Ropotan, Pulhac, Alexe, Scarlatache și mulți alții. Astfel, patronul de la RIN a ușurat bugetul cu aproximativ 200 -300 de mii de euro, însă a pierdut enorm în alte direcții de dezvoltare, jucătorii care terminau junioratul neavând o echipă tampon la care să poată să facă trecerea spre fotbalul profesionist.
La FCSB, strategia este clară. Satelitul este înscris în liga a treia, lotul este compus din jucătorii Under 19, astfel că cei de la Under 18 joacă la o grupă superioară de vârstă. În aceste condiții, tinerii fotbaliști sunt căliți și rezultatele se văd în momentul în care sunt aruncați în luptă. Derby-ul cu Dinamo a fost un exemplu. În acest moment, FCSB dispune de un fond de 40 de tineri jucători cu meciuri în turneele de elită, eșalonul terț, liga secundă sau chiar Liga 1 (în grupele de vârstă 2001-2003), 18 dintre ei sunt împrumutați la echipe din liga secundă și prima ligă, restul facând parte din lotul echipei secunde.
Baza de la Berceni este casa tinerilor jucători de la FCSB, fotbaliștii au toate condițiile: cazare (stau câte doi în cameră), masă, iar cei care vin din provincie merg la școală la Liceul Dacia. Juniorii sunt remunerați, în funcție de vârstă, cu salarii între 600 și 2000 lei. Cei împrumutați în liga secundă sau la echipe de pe prima scenă câștigă mult mai bine, de la 3000 de lei în sus.
Nu suntem în concurență cu Hagi, cu Dinamo, cu alte cluburi din București sau din România. Și noi și ceilalți căutăm să educăm copiii și să-i pregătim pentru performanță. Fiecare cu strategia lui – Ilie Alexe, director Academia FCSB
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER