Mijlocașul Universității Cluj, Maximilian Nicu, a vorbit pentru ProSport despre experiența pe care o trăiește în România. Jucătorul născut în Germania din părinți români evoluează din acest sezon pentru prima dată în țara din care se trage și, după un început ezitant, a reușit să marcheze de două ori pentru noua sa echipă.
Max Nicu povestește și despre debutul său sub tricolorul României, despre faptul că Adrian Mutu l-a primit cu aroganță la națională, însă susține că jucătorul Petrolului are dreptate când pretinde că Victor Pițurcă are metode de antrenament învechite.
Născut în vestul Europei, jucătorul recunoaște că nu și-ar fi luat cetățenia română, dacă nu era convocat la națională.
– Max, ai dat două goluri consecutive pentru „U”. Simți că le-ai dat o palmă celor care te contestau? – Eu mă bucur foarte mult că am reușit să ajut echipa și că am luat puncte. A fost o perioadă grea când nu am jucat, dar nu mai vreau să vorbesc despre ea. Am luat-o ca pe o experiență. Golul este o bucurie mai mare, mai ales dacă e decisiv. Sincer, după meciul de la Timișoara m-am simțit foarte eliberat. Am scăpat de presiune.
– Ai regretat că te-ai întors în România, în perioada când n-ai prins lotul la „U” Cluj? – Nu am regretat niciodată. Era o presiune pe mine, dar mulți nu știu că eu am venit după mult timp în care am jucat. Eu am venit să ajut cu ce pot.
– Ai venit prima dată pentru o perioadă mai lungă în România. Cum a ajuns familia ta în Germania? – Familia mea a plecat în 1977 în Germania. Sora mamei a plecat înainte și s-a căsătorit cu un neamț, apoi au plecat și părinții mei. Eu m-am născut acolo.
Afacerile familiei: un magazin de pantofi și un restaurant
– Ce au muncit părinții tăi acolo? – Tatăl meu a lucrat la o firmă de IT, iar apoi am deschis un magazin de pantofi italienești și pe urmă un restaurant – bistro.
– Dacă nu ajungeai fotbalist, acum erai manager de restaurant? – Nu (râde). Nu știam să fac asta. Eu m-am gândit tot timpul doar la fotbal.
– Când ai început fotbalul? – La 5 ani m-au dus părinții mei pe mine și pe fratele meu la echipa din orașul unde locuiam. Fratele meu a jucat până la 18 ani, dar s-a certat cu antrenorul și a decis să renunțe. Regretă din când în când acest lucru, dar e bine acum. Era destul de talentat.
„În România și poliția încălca regulile”
– Când ai luat primul contact cu România? – În 2002, după liceu. Am venit cu fratele meu, cu mama și cu doi prieteni la mare, în România.
– Ce te-a surprins? – Îmi amintesc că ne-a oprit poliția pentru că nu am dat prioritate la pietoni. Toate mașinile treceau, dar ne-au oprit numai pe noi. Atunci mama a rezolvat cu polițistul cum se făcea și asta m-a surprins. Nu era rigurozitatea din Germania. Aici se încălcau regulile.
– Crezi că dacă nu te nășteai în Germania puteai să ajungi fotbalist și în România? – Dacă începeam de aici, da. Dacă aș fi venit la 20 de ani îmi era foarte greu. Atunci am avut o perioadă când nu am jucat, dar am întâlnit un impresar care m-a dus în Liga a III-a și de acolo am ajuns în Liga a II-a și în Bundesliga.
Mutu: „Ce cauți la națională?”
– Cum a fost când ai venit la națională? Îți luai cetățenia română, dacă nu te chema Pițurcă? – Probabil că nu mi-aș fi luat-o. Am luat-o pentru națională. Când am venit prima dată a fost greu. Era prima dată când veneam să joc aici. Nu știam cum sunt coechipierii, cum e presa. Mulți mi-au spus să nu vin. Mă întrebau de ce vin într-o țară de unde pleacă toți.
Când am ajuns în cantonamet, Mutu m-a întrebat direct „Ce cauți aici?”. I-am spus că am venit să joc pentru națională și mi-a spus că mai bine stăteam în Germania. Max Nicu, mijlocaș „U” Cluj
4 convocări are Maximilian Nicu la naționala României, însă doar în trei meciuri a evoluat (1-2 în Austria, 1-0 în amicalul din Ungaria și 1-1 în Franța). În returul cu Austria din România (1-1) a fost doar rezervă neutilizată
– Cum te-au primit jucătorii de la națională, pentru că Radu Ștefan spunea că sunt s-a simțit izolat? – Majoritatea m-au primit bine. Chivu, Contra, Marius Niculae, Codrea. Au fost băieți care s-au comportat frumos cu mine. Mutu m-a surprins puțin.
– De ce? – Când am ajuns în cantonamet m-a întrebat direct „Ce cauți aici?”. I-am spus că am venit să joc pentru națională și mi-a spus că mai bine stăteam în Germania. Mă gândeam să și plec, dacă cel mai bun jucător al naționalei mă primește așa.
„Pițurcă are metode învechite”
– Pițurcă ce ți-a spus? – Dacă am vorbit 10-15 minute cu el e mult. Înainte de meciul din Austria mi-a spus să fiu pregătit că poate mă bagă și câteva lucruri despre tactică.
– Mutu a spus că are metode învechite de antrenament… – Are dreptate aici Mutu. Nu a lucrat deloc tactic. El face mai mult antrenament de bază. Adică încălzire, centrări, șuturi, sprinturi și gata. Așa era atunci. Poate acum e altfel.
– Până la urmă cum a fost experiența la națională pentru tine? – Și plăcută și neplăcută. Nu m-am simțit extraordinar, dar au fost și momente frumoase, cum e meciul cu Franța, din deplasare, unde am fost titular. E cea mai frumoasă amintire.
Pițurcă nu a lucrat deloc tactic. El face mai mult antrenament de bază. Adică încălzire, centrări, șuturi, sprinturi și gata. Max Nicu, mijlocaș „U” Cluj
242 de apariții în campionatele din Germania are actualul jucător al lui „U” Cluj, 70 dintre acestea fiind în Bundesliga. În acest interval a marcat 38 de goluri. 14 apariții și un gol are în Cupa Germaniei și 16 prezențe și un gol în Europa cu Hertha
– De ce nu ai rămas mai mult la națională? – A venit Răzvan Lucescu și am continuat să vin, dar apoi m-a sunat de Crăciun și nu am putut răspunde, iar apoi am greșit și eu că nu l-am sunat înapoi și nu am mai vorbit. Sincer, nici nu m-a deranjat că nu am mai fost chemat.
– Astăzi ai avea loc la națională? – Eu nu cred că dacă am dat două goluri și o pasă de gol sunt bun pentru națională. Am văzut și meciul cu Argentina. Avem echipă bună și nu cred că e nevoie de mine.
„În Germania jucătorii nu-i comentează antrenorului”
– Impactul cu Liga I cum a fost? Care e diferența între fotbalul german și cel românesc? – Disciplina tactică, efortul, disciplina din afara terenului, lucruri care țin și de mentalitate. În Germania, dacă spune antrenorul să faci opt ture de teren faci opt ture, nu comentezi și spui că vrei să faci numai șase. Nivelul nu e însă rău în România. Sunt jucători care ar putea juca fără probleme în Bundesliga. Mai mult sunt probleme cu gazonul și cu stadioanele care sunt foarte vechi.
– Ce te-a dezamăgit la fotbalul românesc? – Se joacă prea mult teatru. Sunt multe simulări și se comentează mult la arbitru.
În Germania, dacă spune antrenorul să faci opt ture de teren faci opt ture, nu comentezi și spui că vrei să faci numai șase. Nivelul nu e însă rău în România. Max Nicu, mijlocaș „U” Cluj
300 de mii de euro a costat cel mai mult un transfer al lui Max Nicu, în 2008 Hertha Berlin îl cumpăra cu această sumă de la Wehen Wiesbaden
– Cum și se pare că echipe din Liga I au ajuns să nu știe dacă fac deplasarea sau să intre în grevă? – Nu e normal așa ceva. În Germania nu o să vedem așa ceva niciodată.
– Cât ți-a întârziat salariul cel mai mult în Germania? – 2-3 zile, când sunt sărbători sau se întâmplă ceva. Acolo, dacă întârzie o săptămână banii știi că sunt probleme foarte grave.
– Câți ani ne trebuie să ajungem la nivelul fotbalului german? – 10 ani sau poate mai mulți. Asta ca să rezolvăm problemele cu infrastructura, pentru că jucătorii nu sunt răi. Sunt unii chiar mai buni decât în Germania. Acolo se investește foarte mult în centrele de copii și juniori. Toate echipele au academii, iar un copil care termină junioratul în Germania se știe că are o educație fotbalistică foarte bună. E un lucru recunoscut în Europa.
– Te simți neamț sau român? – Sunt născut și crescut acolo, deci sunt neamț, dar am sânge românesc. Din când în când se vede asta.
Cel mai mult mi-a întârziat salariul 2-3 zile, în Germania, când erau sărbători sau se întâmpla ceva. Acolo, dacă întârzie o săptămână banii știi că sunt probleme foarte grave. Max Nicu, mijlocaș „U” Cluj
5 apariții are jucătorul cu dublă cetățenie, germană și română, în campionatul din România (0-2 cu Steaua, 1-1 cu Ceahlăul, 0-1 cu Dinamo, 2-1 cu ACS Poli și 1-0 cu FC Vaslui), toate în tricoul Universității Cluj, în acest timp marcând două goluri (cu ACS Poli și FC Vaslui)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER