Flacăra violetă a dus la temperatura de fierbere politica românească. Fotbalul a fost ferit până acum de un subiect atât de intens dezbătut pe toate televiziunile de știri. L-am provocat pe Gigi Becali la un dialog despre cea mai actuală temă din media românească și a rezultat un dialog despre cele sfinte și despre misticism, despre bine și rău, despre Dumnezeu și Diavol, despre spovedanie și bârfă. Totul pigmentat de pasaje din Biblie laolaltă cu exprimări plastice. Un lucru rămâne clar stabilit: „Nu l-aș lua pe Apuleodor ăla (numele real e Aliodor Manolea) să îmi aducă niciun punct la Steaua”… Domnule Becali, ce șanse ar fi fost ca să fiți etichetat o dată în plus nebun de legat, dacă ați fi lansat pe piață un subiect gen „flacăra violet”? Pe mine nu mă veți auzi vorbind niciodată despre magie. Fie albă, fie neagră. Eu cred în cuvântul și puterea Domnului, cred în Cruce. Nu mă interesează altceva. Așa cum nu mă interesează cum aș fi fost catalogat. Pe mine m-au făcut unii nebun și când am vorbit de Dumnezeu. Ce pretenție să am?
Totuși, un prieten al dumneavoastră din politică a fost la originea acestor discuții. Eu i-am spus lui Hrebenciuc (n.r. – foto medalion). „Băi, voi dacă ați văzut că vin ei cu magie, voi trebuia să aduceți apă sfințită și mir. Da’ voi ce-ați făcut? Ați încercat și voi cu magie, iar a lor a fost mai puternică”.
Deci, credeți că a fost ceva de genul acesta. Da. Și mie mi-a sărit în ochi violetul ăla, dar nu știu cum să zic să înțeleagă toată lumea… Ei nu au făcut ceva să îi fie rău lui Geoană. Au făcut aura asta energetică să îi fie mai bine lui Băsescu. Și strict la confruntarea electorală mă refer. Magii nu pot pune direct un președinte. Conducătorii îi dă Dumnezeu… Și vă mai spun ceva: dacă Geoană nu se ducea la Vântu, puteau să se strângă 700 de magi, că nu ar fi pierdut alegerile.
„Nu-l vreau pe Apuleodor ăsta nici dacă îmi aduce miliarde de titluri”
Credeți că s-ar putea aplica o strategie de genul acesta și în fotbal? Un grup de magi care să își unească forțele pentru a stabili soarta titlului, de exemplu… Intrăm într-o discuție foarte amplă. Vorbim de munca unui întreg grup de oameni. E vorba de energii nebănuite, de sufletele morților care veghează asupra tuturor copiilor ălora care intră pe teren să își câștige pâinea lor și a familiilor lor. Nu, nu cred că se pot stabili prin astfel de metode lucruri atât de importante. Pot exista energii, influențe, dar nu există magie albă sau neagră, care să fie hotărâtoare.
Deci nu v-ați gândit vreo clipă ca în loc să îl luați pe Iovov să „negociați” cu Aliodor Manolea (n.r. – omul aflat în spatele lui Băsescu anul trecut și alături de Geoană în 2007, supranumit „atacatorul energetic”)? Nici cu Apuleodor ăsta și nici cu nimeni. Nu am nevoie de puterea lor nici pentru 17 miliarde de titluri. Eu vreau să câștig totul cu energia mea și prin voie divină. Cu smerenie și lacrimi, nu prin magie. Pentru mine, repet, pentru mine, nu acuz pe nimeni că face asta, echivalează cu un pact cu Diavolul. Eu caut mântuirea, nu viața pe pământ. De-a lungul timpului, însă, și dumneavoastră ați spus că ați câștigat în fotbal datorită forțelor supranaturale. Da. Dar eu m-am rugat la icoane până mi-au dat lacrimile. Am plâns în fața lui Hristos și a Maicii Domnului pentru păcatele mele și m-am rugat pentru iertare și, da, pentru ajutor. Pe mine mă veți vedea în fața unui călugăr sărutându-i mâinile și picioarele, dar nu apelând la astfel de magi.
Despre Steaua, suporterii spun că e magică… O singură stea e magică. Aceea a magilor adevărați, din Bethleem. Restul sunt stele căzătoare….
De când am fost închis, nu am mai făcut și nu o să mai fac trei mari păcate
Sunt destui credincioși care v-au acuzat că l-ați amestecat pe Dumnezeu în fotbalul românesc, de exemplu… Recunosc că m-am rugat să mă ajute și pentru fotbal, dar așa am simțit eu atunci. Și m-am rugat doar de câteva ori. Nimic din viața mea nu a fost fără voia Domnului și El m-a ajutat întotdeauna.
„Cel mai greu e să nu ai libertate„
Dumneavoastră spuneți asta, dar foarte mulți au luat ca pe un semn divin faptul că ați fost închis chiar înainte de Paște…. Da, Dumnezeu mi-a dat încercarea asta. Încercarea vieții mele. Și tot El m-a lăsat să stau cu familia de Sărbători. Să vă povestesc ceva. Eu de fiecare dată am mers la biserică să mă spovedesc și să mă împărtășesc. Și preotul îmi spunea că până data viitoare când merg la el să renunț fie și la un păcat din lista aceea lungă. Până am fost închis, niciodată nu am reușit să renunț. Nu mă țineam de cuvânt. Le făceam. Iar și iar. De când am ieșit de la închisoare, trei păcate mari nu le mai fac. Și nici nu le voi mai face.
Vorbiți detașat despre o experiență care marchează viața unui om… Despre senzația aceea, despre ce trăiești atunci nu poți vorbi decât dacă ai stat acolo într-o cameră inimaginabil de mică. Și nici de asta nu e vorba. Nici măcar de condiții… Eu am zis: „Mă doare în p..ă. Cu tata la oi am mâncat și am dormit și în condiții mai rele”. Cel mai greu e să nu ai libertate. Să ai în față o ușă de metal pe care să nu o poți deschide. Asta m-a terminat.
„Oamenii cu care am stat în celulă sunt frații mei”
Aveți coșmaruri cu asta? Coșmaruri? Nu. Eu nu prea am coșmaruri. Visez și cred în vise. Și acum, după 20 de ani după ce a murit tata, îl visez trist când greșesc și fericit când fac o faptă bună. Acolo, în pușcărie, am făcut fapte bune. I-am învățat pe oamenii ăia cu care împărțeam celula să revină pe calea cea dreaptă. Am rupt toate afișele cu curve de pe pereți și le-am spus să se roage. Ă‚la care era traficant de droguri s-a apucat să scrie o carte despre cât de periculoasă e „Moartea albă”.
Mai țineți legătura cu foștii colegi de celulă? Ei de atunci sunt frații mei. Au împărțit cu mine camera, WC-ul, apa, tot. Nu le va mai lipsi nimic niciodată. Le trimit mereu bani lor și familiilor lor. Eu iubesc oamenii. Îi ajut. De asta am tot ce am strâns. Pentru că fac totul din dragoste de oameni. Nu o dată ați atacat oamenii… Greșesc, da. Nu am vrut niciodată să fac rău cuiva cu intenție. E vorba de conștiința morală pe care eu întotdeauna mi-am respectat-o. Nu vedeți la ce s-a ajuns în fotbalul românesc și în societate? A venit dracul în România, vă spun eu! Oameni îngropați de vii. Mai multă cruzime nu am văzut.
Vă referiți la un fost investitor în fotbal… Mă refer la tot ce se întâmplă în țara asta. S-a ajuns prea departe cu tot. Eu i-am zis și lui Virgil: „Vând tot și nu mai vreau să am de-a face cu nimeni”.
„O să vând, veți vedea că o să vând”
Ați mai spus că o să vindeți. Inclusiv Steaua. Am mai spus, dar o s-o fac la un moment dat, veți vedea! O să spun eu despre tâlharii care au depus mărturie împotriva mea… Despre criminali care aveau înțelegeri cu procurori. Și eu ce fac? Le plătesc salariile lor prin taxele la stat?!
Și vă retrageți din viața publică? Sunteți europarlamentar… Am cam neglijat asta pentru că au fost alegerile prezidențiale și am cam lipsit. Mi se pare că am doar 39 la sută prezență. Chiar acum ar fi trebuit să fiu la Strasbourg pentru că se constituie o Comisie pentru Aer și Apă din care trebuia să fac parte. Adevărul că acolo îmi place foarte mult. E altceva. Nu credeam să ajung să spun asta, dar mă simt foarte bine acolo. Săptămâna trecută am fost cel mai mândru că sunt român.
Vă referiți la audierile lui Dacian Cioloș în Parlamentul European? A fost o experiență senzațională. Am vorbit cu Cioloș și înainte, și după. Domnule, a fost aplaudat minute în șir. Impresionant. Dar i-am zis și lui „Demențial ai fost!”. Și nu neapărat pentru cunoștințele lui. Pentru bunul său simț, pentru gesturi, pentru felul în care spunea ceea ce spunea. Despre fotbal am vorbit cel mai puțin. Ce se va întâmpla cu Steaua? La ce am discutat noi până acum, fotbalul e prea puțin important. Să încep iar să strig că ia Steaua campionate și cupe?! Important e să scăpăm de dracii din țara asta!
„Nu vedeți la ce s-a ajuns? A venit dracul în România, vă spun eu! Oameni îngropați de vii. Mai multă cruzime nu am văzut!”, Gigi Becali, finanțator Steaua
„I-am și zis lui Virgil (n.r. – vărul său): vând tot și nu mai vreau să am de-a face cu nimeni!”, Gigi Becali, finanțator Steaua
„Ei nu au făcut ceva să îi fie rău lui Geoană. Au făcut aura asta energetică să îi fie mai bine lui Băsescu. Magii nu pot pune direct un președinte. Conducătorii îi dă Dumnezeu… Și vă mai spun ceva: dacă Geoană nu se ducea la Vântu, puteau să se strângă 700 de magi, că nu ar fi pierdut alegerile„, Gigi Becali, finanțator Steaua
Să fie anul flăcării violete și în fotbal
Marian Iancu, patronul Timișoarei, echipă recunoscută pentru echipamentul violet, privește amuzat isteria creată în jurul culorii atât de dragi bănățenilor: „Am mai auzit gluma asta. Sincer, aș vrea să fie anul nostru în fotbal. Pot vorbi despre această culoare regală. Te stimulează, e tonică, te face să câștigi. Violetul atrage priviri și, după caz, distrage atenția”, declară Marian Iancu. Patronul bănățenilor refuză orice conotație mistică acordată acestei culori în mediile socio-politice în ultimul timp: „Dacă vreun om politic avea probleme cu energia, trebuia să încerce cu Gatorade sau Red Bull”. Poli Timișoara este una din candidatele la titlu și, cel puțin din felul în care s-a mișcat până acum în 2010, dovedește că „energiile violete” îi sunt pozitive. Contra, Sepsi, păstrarea lui Gigel Bucur și prima opțiune pentru Dayro Moreno sunt tot atâtea motive în acest sens.
Flacăra violetă, motiv de ironii în străinătate
Dezbătută intens în România zilele acestea, atât în ziare, cât și la TV „tema flăcării violete” este motiv de glume pentru jurnaliștii din afara granițelor țării.
Faptul că în ziua dezbaterii finale pentru alegerile prezidențiale din decembrie s-ar fi întrunit mai mulți magi care prin forța culorii violet au format o aură de energie pozitivă în jurul lui Traian Băsescu e subiectul cel mai la modă pe televiziunile de știri. Iar Aliodor Manolea (foto, în medalion, în stânga lui Băsescu, în momentul anunțării rezultatelor la alegeri), „atacatorul energetic”, candidează la titlul de omul momentului.
E drept că totul a izbuncnit după ce Mihaela Geoană, soția învinsului, a declarat că Mircea Geoană „a fost atacat energetic foarte mult” în timpul dezbaterii finale cu Traian Băsescu. Faptul că și coordonatorul campaniei lui Geoană, Viorel Hrebenciuc, afirmase după scrutin că „Băsescu este în formă maximă joi, ziua flăcării violete”, a determinat publicația americană St. Petersburg Times să noteze „Băsescu a câștigat la limită alegerile, dar n-ar fi trebuit ca diferența să fie mai mare?”. Subiectul a fost tratat pe larg și de The Washington Post, care scrie despre „cea mai recentă declarație bizară din cursa pentru Președinția României”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER