Mingea, în locul puștii!
Sierra Leone e un stat din Africa Occidentală, recunoscut în lume nu doar pentru producția de diamante, ci și pentru un sângeros război civil, care până la începutul acestui deceniu a revoltat opinia publică mondială prin cruzimea sa.
Atacantul adoptat de Universitatea Craiova în 2007, Julius Wobay, a văzut cu propriii ochi toate acestea și spune că, pentru el, fotbalul a reprezentat alternativa participării la război. „Într-adevăr, războiul civil mi-a marcat copilăria, dar din fericire nu am fost implicat decât afectiv. Eu stăteam în capitală, la Freetown, iar luptele se duceau mai mult prin sate, pentru că în Sierra Leone sunt mult mai mulți cei care locuiesc în mediul rural”, povestește acum fotbalistul. „Ubi” recunoaște că a fost martorul multor atrocități. „Războiul a ținut mai bine de zece ani și s-a terminat când aveam eu 18 ani. Am văzut oameni decapitați în public și destule alte gesturi incalificabile”, își amintește el.
A început la Steaua din Sierra Leone
Fenomenul cel mai îngrijorător în acea perioadă și care a luat amploare în Sierra Leone era înrolarea copiilor în gherile armate. „Puști de vârsta mea au fost recrutați forțat și folosiți în conflicte. Li se dădeau arme pe mână pe la 12 ani. Eu am preferat să mă lupt cu mingea, și bine am făcut. Asta a fost provocarea mea, fotbalul”, mai spune africanul, care face parte din tribul Mende, unul dintre cele două mari triburi din Sierra Leone. Wobay a început fotbalul la East End Lions, „un fel de Steaua a țării mele”, dar din cauza nivelului scăzut, a banilor puțini și, în general, a sărăciei, a plecat la 20 de ani în Europa, mai precis în Cipru, la Nea Salamina, de unde a fost luat de „juveți” acum doi ani.
Kallon e „Regele” lor
Cel mai valoros fotbalist din Sierra Leone e Mohamed Kallon (foto), care a jucat la Inter și Monaco. El e și unul dintre cei mai bogați oameni din țară. Deține o fabrică, multe magazine, un spital, un trust media, locuiește într-un palat și e înconjurat de zeci de bodyguarzi. A înființat o echipă de fotbal, FC Kallon, care domină competiția internă, iar anul trecut a plătit două cantonamente ale echipei naționale. Vara trecută, un impresar l-a propus pe Kallon la FC Vaslui, dar salariul cerut de acesta, un milion de dolari, a anulat orice discuție.
Ar reveni în orașul diamantelor
Wobay a plecat din Sierra Leone constrâns de sărăcie, dar spune că s-ar întoarce acolo. „După război se trăia greu, dar acum întâlnești oameni din toate păturile sociale. Freetown, orașul în care am locuit, e vestit pentru că aici se prelucrează diamante. Sunt foarte multe diamante în Sierra Leone”, dezvăluie Wobay, mândru de faptul că acolo s-a filmat pelicula „Diamantul sângeriu”, cu Leonardo Di Caprio.
Â