Împrejurări bizare, de care Dumitru Dragomir nu e străin, au făcut ca echipele din Liga I să iasă în pagubă cu peste un milion de euro pe 31 mai, atunci când s-au virat banii pentru drepturile TV. Deși cursul era în acea zi de 4,17 lei pentru un euro, cluburile au primit banii la un curs de 3,82 lei / euro!
Conducătorii de cluburi au descoperit că votaseră, în Adunarea Generală a LPF, să primească drepturile TV la un curs valutar mult inferior celui de la BNR. Mai exact, concernul RCS-Antena 1 a plătit cea din urmă tranșă din drepturile tv (jumătate din suma pentru sezonul 2010-2011), în valoare de aproximativ 14,1 milioane de euro, în lei, la cursul de 3,82. Asta în vreme ce cursul real din ziua plății, 31 mai 2010, la BNR, era de 4,17 lei. Prin urmare, consorțiul tv a făcut o economie de aproape cinci milioane de lei, iar cluburile au pierdut, implicit, aceeași sumă.
Concesie pentru consorțiu? Surse din lumea fotbalului susțin că această operațiune este o concesie pe care Dumitru Dragomir le-a făcut-o deținătorilor drepturilor tv, care se confruntă cu probleme financiare. Consorțiul RCS-Antena 1 ar fi încercat în urmă cu un an să renegocieze contractul cu LPF, socotindu-l prea mare, însă nu ar fi obținut de la Dumitru Dragomir decât această concesie, de a plăti banii la un curs mai mic.
„Nu puteam să iau eu decizia!” Contactat de ProSport, Dumitru Dragomir a explicat că plata la respectivul curs de 3,82 lei a fost discutată și aprobată de toți conducătorii din Liga I, la Adunarea Generală a LPF. „Doar nu puteam să iau eu o asemenea decizie, președinții au decis asta. Este vorba de o limită, de un prag de garanție, într-un an poate se plătește sub cursul oficial, într-un an mai mult, dar apoi se compensează, per total”, a explicat Dragomir.
Iancu și Stan confirmă Varianta șefului LPF este confirmată și de președinți, printre care Marian Iancu sau Marius Stan. „Da, s-a plătit la acel curs, dar nu este nicio nedreptate, noi am decis asta, în Adunarea Generală”, a spus Iancu. „Am semnat un act adițional care prevedea plata la acel curs, acum vreun an, deci s-a făcut cu acordul nostru, pentru că este o perioadă de criză. N-avea cum să facă Dragomir asta de capul lui”, a spus și Marius Stan de la Galați. Dobânda s-ar fi oprit la LPF? Pe de altă parte, un alt conducător din Liga I, care a preferat să nu-și dezvăluie identitatea, a spus că Dragomir ar fi ținut sumele primite pentru drepturile tv timp de vreo patru luni în conturile Ligii, care a rămas astfel cu dobânda acumulată. Dragomir a negat însă și această ipoteză. „Unu la mână, să gândim logic: pe vremurile astea, e cineva nebun să plătească milioane cu luni bune înainte de termen? Nu cred. Doi la mână, am să vă arăt și intrările în contabilitate, ordinele de plată, ultima tranșă de bani ne-a intrat prin trei transferuri, în perioada 15 mai – 31 mai 2010, deci acum câteva zile, după care noi am și trimis banii la cluburi. Nu mai ascultați ce vorbesc tot felul de nebuni, luați-vă după acte”, a conchis Dragomir.
„Da, am primit toți banii care ni se cuveneau pentru locul 7, la cursul de 3,82 lei”, Ioan Taban, președinte CA Rapid
„Să gândim logic: pe vremurile astea, e cineva nebun să plătească milioane cu luni bune înainte de termen?”, Dumitru Dragomir, președinte LPF
„Am semnat un act adițional care prevedea plata la acel curs, deci s-a făcut cu acordul nostru, pentru că este o perioadă de criză”, Marius Stan, președinte Oțelul
5 milioane de lei ar fi încasat în plus cluburile din Liga I dacă nu ar fi fost de acord să primească banii la un curs subevaluat
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER