Moartea unei legende. „U” Cluj, în faliment nedeclarat: fotbaliștii n-au mai văzut bani de 4 luni și sunt evacuați din case. Drumul început în 1919 cu corul din „Ernani” se apropie de final

  • Lui Bambara și Mengolo li s-a transmis din partea proprietarilor apartamentelor în care locuiesc că vor fi dați afară, dacă în această săptămână nu se achită chiriile.
  • Jucătorii echipei Universitatea Cluj se plâng că nu au bani nici de taxi și în situația celor doi se află majoritatea străinilor din lot.

Situația financiară devine tragică la Universitatea Cluj, echipă care, fiind în insolvență, ar trebui să nu mai acumuleze alte datorii pe lângă cele avute deja când s-a intrat în administrare judiciară. Căpitanul Raul Ciupe s-a plâns după meciul cu CFR, de vinerea trecută, că el și colegii săi sunt neplătiți de patru luni, dar problemele sunt mult mai mari pentru străinii echipei. Aceștia au restanțe la chirie și proprietarii apartamentelor în care stau îi amenință că-i vor da afară.

Bambara și Mengolo (foto sus) ar fi primit ultimatumuri până la finalul acestei săptămâni pentru a-și achita restanțele la chirie, în caz contrar aceștia fiind amenințați cu evacuarea. Jucătorii ar trebui să primească, în medie, 200 de euro de la club pentru chirie, diferența fiind suportată de fiecare în parte.

„Îmi este foarte greu să mai trăiesc decent în Cluj. Nici măcar bani de taxi pentru a veni la antrenament nu am în fiecare zi, noroc că unii taximetriști știu situația și de câteva ori nu mi-au luat bani pentru cursă”, i s-ar fi destăinuit unui Bambara unui coleg în vestiar, conform site-ului numaiu.ro.

Problemele s-ar putea acutiza pentru Universitatea, clubul clujean aflat în insolvență riscând să ajungă în faliment, dacă unul dintre jucătorii neplătiți cere declanșarea acestei proceduri.

S-a evitat deja o dată intrarea în faliment

La începutul acestei luni, „U” Cluj a evitat la mustață intrarea în faliment după ce a achitat în ultima clipă o parte din datoriile strânse la ANAF pe parcursul insolvenței. Reprezentanții Fiscului din Cluj au făcut un gest de bunăvoință și au retras cererea de la Tribunalul Botoșani (unde este dosarul de insolvență al clubului). Pare însă numai o amânare a deznodământului. Deși clubul, aflat sub protecția legii insolvenței în fața creditorilor, a încasat numai anul acesta peste 1,2 milioane de euro din drepturile TV, „U” a continuat să acumuleze datorii și din momentul în care s-a aprobat planul de reorganizare. Conform legii, societatea trebuie să evite apariția unor noi datorii după ce a intrat în insolvență, iar plata salariilor către angajați trebuie să se facă prioritar. Cum la „U” nici măcar taxele către stat și contractele fotbaliștilor nu sunt plătite, clubul se află de facto în faliment nedeclarat.

Înființată în 1919 pentru a-i reprezenta pe românii din Cluj


1920: prima echipă a nou-apărutei „U” Cluj. Deoarece semnul distinctiv al studenților din Cluj era șapca roșie,
echipa a primit supranumele de „Șepcile roșii”. SURSA FOTO: www.ucluj.ro

„U” Cluj a fost înființată de celebrul doctor Iuliu Hațieganu (eminent savant cu importante merite în studierea tuberculozei) împreună cu studenții și profesorii români de la Universitatea din Cluj, în septembrie 1919, după ce trupele române au eliberat Transilvania de sub ocupația maghiară. Potrivit doctorului Mircea Luca (jucător și căpitan al echipei în anii ’40) în cartea „Șepcile roșii” a lui Ioan Chirilă, „U” a fost înființată pentru deveni echipa de fotbal a românilor din Cluj.

Imnul din 1942

„Șepcile roșii” – după cum erau cunoscuți jucătorii de la „U” – au traversat cu bine, până acum, momente dramatice în lunga existență a clubului. După Dictatul de la Viena, dezmembrarea României și trecerea Ardealului de Nord în componența Ungariei, în 1940, fotbaliștii s-au refugiat la Sibiu, unde până în 1944 au trăit într-un internat și au mâncat pe apucate, continuând însă să evolueze în campionatul României. Deplasările se făceau cu trenul, clasa a III-a, iar fotbaliștii se hrăneau cu mămăligă, slănină și ceapă.


1942: imnul echipei s-a născut într-una din nopțile pribegiei la Sibiu, când doctorul Luca și coechipierii săi, care dormeau
câte 12 în cameră pe paturi fără saltele și pescuiau păstrăvi cu mâna pentru a-i vinde prin restaurante, așteptau cu înfrigurare întoarcerea acasă
. Sursa foto: www.ucluj.ro

Mai târziu, după 1944 și întoarcerea acasă, „Șepcile roșii” au disputat un baraj cu alte echipe din oraș pentru dreptul de a juca în prima ligă. Meciul decisiv a fost câștigat cu Ferrar, echipă de la care au plecat apoi la Arad, pentru a fonda marea ITA, nu mai puțin de 6 jucători.

Cel mai mare rezervor de intelectuali din fotbalul românesc

Socotită o formație boemă, studențească, și jucând sub deviza „mândria unor inimi românești”, „U” Cluj n-a reușit niciodată să câștige campionate și nici să facă performanțe în cupele europene, însă a rămas în istoria fotbalului nostru drept clubul care a dat cei mai mulți intelectuali. Echipa a avut, pe rând, „generația doctorilor” (foarte mulți dintre titulari au ajuns profesori universitari, medici renumiți și respectați), apoi „generația avocaților” (numeroși absolvenți de drept, deveniți apoi juriști importanți ai României). Retrogradarea în ligile inferioare n-a fost niciodată socotită o dramă, mai ales că echipa găsea mereu resurse să promoveze la loc.


1932: echipa care avea să obțină cea mai bună clasare din istoria clubului, locul 2 în campionat, după Ripensia Timișoara.
Sursa foto: www.ucluj.ro

Cupa României din 1965, câștigată la limită, înainte de a se stabili învingătoarea prin media de vârstă a jucătorilor

În 1965 s-a câștigat singurul trofeu din istoria clubului, Cupa României după o victorie cu 2-1 în fața echipei Dinamo Pitești, unde juca și magnificul Nicolae Dobrin. A fost un meci jucat cu sufletul la gură, deoarece în acea perioadă, în caz de egalitate la final, nu se executau penalty-uri, ci se declara câștigătoare echipa cu media de vârstă mai mică. În acel moment, nimeni nu știa cu exactitate cine sunt mai în vârstă, piteștenii sau clujenii, așa că ambele tabere au forțat până în ultima secundă, sperând să nu ajungă la acea departajare bizară.


2015: semifinala Cupei, ultima strigare. Victoria cu eterna rivală CFR Cluj se prea poate să fi fost ultima dintr-o rivalitate care dăinuie de aproape un secol. Atât CFR, cât și U sunt cu un pas în liga secundă și foarte aproape de dispariția definitivă ca echipe. FOTO: Dan Tăuțan

Acum, clubul e controlat de afaceristul Florian Walter, fost Bușcă. Potrivit site-ului stiridesport.ro, Walter ar fi anunțat că nu mai are de gând să bage niciun ban la echipă și chiar să se retragă. „U” Cluj e calificată în finala Cupei României, unde va întâlni Steaua, însă acest meci de gală va însemna, foarte probabil, și cântecul de lebădă, falimentul însemnând – cel mai probabil, dispariția echipei cu numai patru ani înaintea împlinirii unui secol de existență.


La fel ca și în cazul Rapidului, „Șepcile roșii” și-au tras energia, de-a lungul deceniilor, din devotamentul suporterilor.
Drumul început la Universitate, în septembrie 1919, pare acum aproape de sfârșit. FOTO: Dan Tăuțan

În campionat, Universitatea este acum pe loc retrogradabil, 13, și are 26 de puncte acumulate după 26 de etape. Deasupra liniei retrogradării, pe locul 12, se află FC Brașov, cu 28 de puncte, club de asemenea aflat în insolvență și unde jucătorii se plâng că nu sunt plătiți de multe luni, iar conducerea îi amenință și intimidează.


Primele pagini ale cărții lui Ioan Chirilă, „Șepcile roșii”. Doctorul Mircea Luca povestind cum la „botezul” nou-veniților,
udat la „Ursus” până dimineața, fotbaliștii cântau corul din opera „Ernani”, de Verdi

 

Publicat: 16 04. 2015, 10:13
Actualizat: 16 04. 2015, 10:14