Moraru, după decizia Comisiei de Licențiere: „Nu cred că vom face apel, depunctarea este corectă”

Acționarul majoritar al FC Rapid, Valerii Moraru, a declarat, luni, agenției MEDIAFAX, că decizia cu depunctarea (3 puncte) stabilită de comisia de licențiere este corectă, având în vedere unele datorii ale clubului, precizând că nu crede că va face apel.

„Știam de depunctarea aceasta de la început. Regulamentul este clar, dacă ai datorii ești sancționat. Deci depunctarea este corectă. Numai că noi nu am putut plăti acele datorii. Sunt datorii acumulate de club de la data intrării în insolvență (n.r. – 7 decembrie 2012) și până la preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către noi (n.r. – 25 iulie 2014). Din păcate, Rapid este în insolvență și până nu aprobă tribunalul din punct de vedere legal, noi nu avem cum să plătim. Administratorul judiciar a aprobat, iar acum așteptăm decizia instanței pentru a putea face efectiv plățile”, a spus Moraru, pentru MEDIAFAX.

FC Rapid și celelalte șapte cluburi sancționate cu depunctarea de Comisia de Fond au dreptul să depună memoriu la Comisia de Apel a Sistemului Național de Licențiere din cadrul FRF, până la sfârșitul acestei săptămâni.

FC Petrolul Ploiești, FC Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Oțelul Galați, Ceahlăul Piatra Neamț, FC Brașov și Metalul Reșița au primit sancțiuni cu depunctarea din partea Comisiei de Fond a Sistemului Național de Licențiere din cadrul FRF, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, reprezentanții cluburilor.

Astfel, în urma analizării dosarelor prezentate de cluburile care au solicitat licență pentru Liga I, ediția 2015-2016, prima instanță a considerat că șapte grupări din primul eșalon și unul din cel de-al doilea nu au îndeplinit criteriile financiare.

În consecință, în primul an în care Federația Română de Fotbal a renunțat la sancționarea cu retrogradarea pentru neîndeplinirea cerințelor din manualul de licențiere, Comisia de Fond a stabilit următoarele sancțiuni: Metalul Reșița – 9 puncte penalizare, Ceahlăul Piatra Neamț – 9 puncte, Petrolul Ploiești – 6 puncte, CFR Cluj – 6 puncte, Rapid – 3 puncte, Oțelul Galați – 3 puncte, FC Brașov – 3 puncte, Universitatea Cluj – 3 puncte și 50.000 de lei.

Dintre cele opt grupări, sancționate în total cu 42 de puncte, Ceahlăul Piatra Neamț și Oțelul Galați sunt retrogradate matematic în Liga a II, iar Metalul Reșița nu poate evolua în ediția viitoare a Ligii I, pentru că, din Seria a II-a a Ligii a II-a din care face parte, a promovat deja ACS Poli Timișoara.

Conform regulamentului, deducerea punctelor se face în sezonul 2015-2016 al Ligii I, prin decizii ale Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, la solicitarea directorului de licențiere.

După ce în ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistrița, nu au îndeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obținerea licenției și au fost retrogradate în Liga a II-a la masa verde, conducătorii grupărilor din Liga I au solicitat conducerii FRF în octombrie 2014 relaxarea condițiilor și eliminarea sancțiunii cu retrogradarea. Pierderea licenței a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne și modificarea componenței Ligii I după începutul competiției.

În 10 noiembrie 2014, la recomandarea UEFA, Comitetul Executiv al FRF a eliminat sancțiunea cu retrogradarea, aceasta fiind înlocuită cu depunctarea și penalizarea financiară.

 

Publicat: 18 05. 2015, 15:12
Actualizat: 18 05. 2015, 15:13