Am ajuns de râsul lumii! Ultimul număr al revistei britanice FourFourTwo a publicat un material intitulat „România, cel mai nebun loc din fotbal”, unde sunt date câteva exemple care au șocat întreaga lume. În prim plan este Gigi Becali, patronul Stelei.
„Toată lumea s-a mirat când Oțelul Galați a ajuns în grupele Ligii Campionilor, dar de fapt orice este posibil în acest colț al Europei”, este introducerea făcută de jurnaliștii englezi. Și apoi au dat câteva exemple de situații care în Premier League nu s-ar întâmpla niciodată.
„Jucător,căpitan și vicepreședinte?!”
Primul intrat în vizor este Gabriel Boștină, mijlocașul Universității Cluj: „Imaginați-vă o scenă în cadrul unei ședințe la Universitatea Cluj. Antrenorul vrea să întinerească echipa, dar un om nu este prea dornic de așa ceva: Boștină. Mijlocaș, căpitan și vicepreședinte. În vârstă de 34 de ani, el spune că nu este vorba de vreun conflict de interese. Dar treaba lui este de a lua parte la ședințe, de a semna documente și de a fi liantul dintre conducere și ceilalți jucători. Un om pe care cu siguranță nu vrei să-l lovești la antrenamente. Cine poate să-l scoată din echipă?”.
R.I.P. Unirea Urziceni
„Acum două sezoane, Unirea uimea Europa. Cu Dan Petrescu pe bancă, devenea cea mai de succes echipă românească din Liga Campionilor și o umilea pe Rangers, chiar pe Ibrox. Acum nu mai există! În șapte ani, Dumitru Bucșaru a dus echipa din liga a treia până pe primul loc în România. Iar sezonul următor, deși a primit mulți bani de la UEFA, a vândut aproape toți titularii, iar echipa a retrogradat. Apoi, Bucșaru a plecat de la club și a lăsat o datorie de 1,5 milioane de euro, iar clubul a încetat să mai existe. Rușine!”. Așa s-a văzut în Anglia povestea Unirii Urziceni, cea mai de succes echipă a noastră în Liga Campionilor (opt puncte în grupe!).
„Am retrogradat (de fapt, poate)”
Englezii iau peste picior regulamentele LPF, care au permis unei echipe clasate pe ultimul loc să rămână totuși în prima ligă: „Sezonul trecut, ultima clasată, Sportul Studențesc, a rămas în prima ligă, iar Poli Timișoara, locul doi, a fost retrogradată! De ce? Trei cluburi, inclusiv Timișoara, nu au primit licența în urma unor nereguli financiare, în timp ce Universitatea Craiova a fost dezafiliată din cauza unui proces al patronului cu un fost antrenor. Și, uite-așa, Sportul a rămas în prima ligă. Ce nebunie!”.
„Portarul refuză să apere un penalty”
„Portarul Remus Dănălache a protestat după o serie de decizii luate de arbitri împotriva echipei sale, Voința Sibiu, în meciul cu Petrolul. Cu doi oameni eliminați, Voința a fost sancționată și cu un penalty dubios. A fost prea mult pentru Dănălache, care s-a întors cu spatele la Oprița când acesta a șutat. Arbitrul i-a dat cartonaș galben și l-a forțat să stea cu fața la repetarea loviturii. Portarul nu a făcut însă niciun efort pentru a apăra. Dănălache a fost amendat de clubul său”.
Acesta este un alt moment care ne aruncă în lumea a treia a fotbalului, în opinia englezilor. Ei au dat o explicație hazlie la fotografia care însoțește acest comentariu – „Oprița: O să încerc să nimeresc portarul”.
Becali și Borcea, sarea și piperul
Cristi Borcea și Gigi Becali i-au impresionat și ei pe jurnaliștii englezi, care-i consideră personajele principale ale fotbalului din Liga lui Mitică: „Fără Borcea și Becali, fotbalul românesc nu ar fi atât de colorat. Viața lui Borcea e ca un film american. A supraviețuit după ce a fost otrăvit cu mercur, a divorțat pentru a se căsători cu o fată foarte tânără, iar Becali i-a fost naș.
La rândul lui, Becali, care a numit rivalitatea dintre Steaua și Dinamo jihad, a renunțat la un transfer pentru că jucătorul era homosexual – „Mai bine desființez echipa decât să aduc un homosexual la Steaua” -, dar nu ezită să-l numească țigan pe Ceorge Copos, un alt rival de-al său. Și mai are și picturi biblice cu el însuși în birou. Ken Bates (n.r. – patronul lui Leeds, unul dintre oamenii excentrici din fotbalul englez), roade-ți unghiile!”.
Anul trecut, revista FourFourTwo a avut un tiraj mediu de 90.077 de exemplare pe lună: 75.212 în Marea Britanie și Irlanda și 14.865 în alte țări ale lumii
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER