Sezonul trecut s-a încheiat în genunchi din cauza pandemiei de coronavirus. Titlul s-a decis într-un meci care a sfidat regulamentul în ultima etapă, cu posibile penalty-uri dacă meciul se termina egal, cu echipe care nu și-au disputat toate partidele și totul s-a terminat cu un clasament „înghețat”.
În noul sezon vom avea 16 echipe, iar primele șase clasate – după tur și retur – vor merge în playoff.
Istoria numărului de echipe în primul eșalon al fotbalului românesc. Am început cu 14, am avut și 12 dar și 20 de formații în prima divizie. Care a fost cel mai bun model
Este a 103-a ediție a primului eșalon fotbalistic român, a 83-a în sistem divizionar.
CFR Cluj. Rămâne principala candidată la titlu pentru că are jucătorii cu mare experiență, atât pe plan intern dar mai ales internațional. Antrenorul Dan Petrescu nu știe să piardă, imprimă o mare seriozitate grupului și este ahtiat după trofee. Marea problemă o reprezintă lipsa de transferuri, aspect invocat de principal în ultimele intervenții publice. Plus: Experiența!
CSU Craiova. Ambiția este imensă după ce au ratat titlul în ultima etapă. Clubul a fost, an de an, tot mai aproape de trofeu. Dispune de mulți tineri de perspectivă – Ivan, Baiaram, Mihăilă – care aduc un plus tot mai mare echipei. Menținerea lui Cristiano Bergodi este un atu în lupta pentru un titlu după care oltenii aleargă de trei decenii. Plus: Ambiția!
FCSB. Are în lot jucători de certă valoare, iar faptul că vedetele echipei, Man și Coman, n-au plecat, înseamnă mult pentru suporteri în perspectiva noului sezon. Are cel mai interesant lot dintre toate echipele din punct de vedere finaciar. FCSB n-a mai luat campionatul de cinci ani din cauza erorilor manageriale semnate de Gigi Becali. În loc să lase echipa unui manager și unui antrenor, de fiecare dată se amestecă și se alege praful. Plus: Valoare!
Viitorul. Și-a schimbat antrenorul, aducând un tânăr spaniol, după ce Hagi a făcut un pas în spate. Dacă anul trecut, echipa a ajuns în playout acum țintește primele poziții. Anul trecut pare a fi fost un sezon de sacrificiu pentru a completa lotul cu alți tineri care acum sigur vor progresa și mai mult. Plus:Tinerețe!
FC Botoșani. Echipa pregătită de Marius Croitoru încearcă pentru al doilea an consecutiv accederea în playoff, obiectiv deja trasat de conducere. La banii investiți în ultima perioadă și la ambițiile lui Valeriu Iftine, orice altă variantă este considerată un eșec. Plus: Dorință!
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Au ratat sezonul trecut playoff-ul la mustață, însă acum vor mai mult. Clubul este stabil din punct de vedere financiar, n-a fost schimbat Leo Grzavu. Este una dintre echipele care nu fac zgomot, dar ne putem trezi cu ea între primele 6. Plus: Liniște!
FC Voluntari. Stabilitate mare din punct de vedere financiar, reconfirmarea pe încă două sezoane pentru Mihai Teja, dar și păstrarea a multora dintre jucătorii din sezonul trecut. După mai mutle sezoane în care s-au salvat in extremis de la retrogradare, e pentru prima oară când echipa pare pregătită pentru un alt nivel. Plus: Stabilitate!
Hermannstadt. S-au salvat de la retrogradare pe jocul prestat, nu pe alte jocuri de culise. Spre deosebire de alți adversari, chiar fac transferuri. Pare o echipă interesantă cu o nouă abordare, inedită pentru Liga 1, a antrenorului spaniol Ruben Albes Plus: Viziune!
Dinamo. Nu poate emite pretenții la playoff, poate fi un sezon de reasezare al clubului, dar și al echipei. Gigi Mulțescu știe să reconstruiască echipe, dar are nevoie de timp și de câteva transferuri – Reconstrucție!
Astra Giurgiu. Are capacitatea de a produce rezultate atât timp cât cuplul Alibec – Budescu rămâne la echipă. Este o echipă care de fiecare dată, când a vrut să joace serios a scos multe victorii frumoase. Dar e crezut de crezut că cei doi vor rămâne. L-a pierdut pe Tamaș, plecat la U. Cluj, l-a adus pe Mierloi de la Clinceni, ceea ce nu e neapărat un semn de bun augur. – Blazare
UT Arad. Construirea unui nou stadion și revenirea după 11 ani în prima ligă va crea o emulație la Arad. Clubul face transferuri pe bandă rulantă, iar conducătorii fac multe și vorbesc puțin. Au fost neconvingători în playoff după un sezon excelent, dar au lot numeros și bun valoric. Plus: Entuziasm!
Gaz Metan Mediaș. Greu de crezut că se poate lupta pentru playoff având în vedere problemele financiare existente. Clubul a ieșit din insolvență, dar încă au datorii la jucători. N-au făcut transferuri pentru a-și acoperi toate compartimentele. Deocamdată nu au nici antrenor – Probleme
Poli Iași. L-au adus pe Daniel Pancu, dar principala problemă nu e antrenorul. ci lipsa unor perspective financiare, mulți dintre jucptori fiind neplătiți de multe luni. Marea încercare a lui Pancu va fi aceea să-i motiveze pe stomacul gol – Lipsuri
Chindia. O pălărie prea mare pentru lotul de jucători. Au învins la baraj pe Mioveni, dar diferența dintre cele două eșaloane este mare. N-are jucători cu care Emil Săndoi să facă diferența – Slabi
Academica Clinceni. Ilie Poenaru a rămas la echipă după un sezon remarcabil, în care a existat mult entuziasm insuflat de acesta. Au plecat mulți jucători către alte echipe. – Lot
FC Argeș. Performanță excelentă în playoff, cu Năstăsie și Prepeliță, doi jucători cu mare experiență. Dacă Ionuț Badea va pune lângă ei câțiva tineri de viitor, echipa ar putea face lucruri frumoase. Contează rezultatele din primele etape, dar lotul pare subțire. Plus:Dorință!
Pe lângă cele 30 de runde din sezonul regular, sistemul conține și o a doua etapă: Play-off cu 6 echipe care vor juca tur – retur și play-out cu 10 echipe care vor juca doar un meci între ele, după modelul implementat în sezonul 2019 – 2020 în play-off-ul de la Liga 2.
Deoarece în play-out vor fi doar 9 jocuri, cinci echipe vor juca un meci în plus pe teren propriu. În următoarele trei sezoane (2020-2021, 2021-2022, 2022-2023) vor retrograda direct echipele ce vor termina Play-out-ul pe locurile 9 și 10, iar locurile 7 și 8 vor disputa un baraj de menținere/promovare în Liga 1 în dublă manșă (tur-retur) cu ocupantele locurilor 4, respectiv 3, din Liga 2.
Pentru ca toate meciurile din Play-out să aibă miză sportivă, se va juca o finală între locul 1 şi locul 2 din grupa de Play-out. Câștigătoarea va avea șansa unui joc împotriva echipei clasate pe ultimul loc care permite participarea în Europa, pentru a stabili echipa care va juca în UEFA Europa League / UEFA Conference League.
Azi, 21 august
Ora 18.15 FC Argeş – FC Botoşani
Sâmbătă, 22 august
Ora 15.30 Viitorul – UTA
Ora 18.00 Sepsi OSK – Universitatea Craiova
Ora 21.00 Astra – FCSB
Duminică, 23 august
Ora 16.00 Poli Iaşi – Chindia
Ora 18.00 Academica Clinceni – CFR Cluj
Luni, 24 august
Ora 18.00 FC Voluntari – Gaz Metan Mediaș
Ora 21.00 Dinamo – FC Hermannstadt
Partidele vor fi transmise în format LIVETEXT de PROSPORT.RO, iar în direct la tv de LOOK SPORT / PLUS, DIGI SPORT și TELEKOM SPORT.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER