Nu se mai fac ca pe vremuri! Copiii FCSB-ului au obosit după zece meciuri în acest sezon, în timp ce Dan Petrescu jonglează cu veteranii la Cluj
Mai mult decât în ultimele sezoane, diferența de valoare a lotului între FCSB și principala contracandidată la titlu – CFR Cluj în ultimele trei sezoane – este net favorabilă ardelenilor. Haosul care domnește la vicecampioana Ligii 1, începând de la componența băncii tehnice și până la felul în care au fost făcute transferurile, se transpune concret pe teren, iar rezultatele sunt o consecință logică a lipsei de strategie și de coerență.
Parcursul din startul sezonului 2019/2020 este, de asemenea, relevant în discuția cu privire la calitatea lotului, la cantitate, dar și la felul în care cele două contracandidate la titlu se ocupă de pregătirea fizică a fotbaliștilor. În ultima etapă din Liga 1, cei doi antrenori au considerat că este nevoie să își odihnească cei mai puternici fotbaliști pentru retururile din Europa. Pentru că ambele echipe au nevoie de rezultate bune în manșa a doua, CFR după 1-1 acasă cu Celtic și FCSB după 0-0 acasă cu Mlada Boleslav, în jocurile cu Hermannstadt și Voluntari au fost făcute modificări importante în formulele de start. Dan Petrescu a schimbat toți fotbaliștii care au jucat din primul minut contra scoțienilor, în timp ce Andronache a făcut nouă modificări în primul „11”.
Diferența, dincolo de faptul că CFR a învins cu 3-0 și FCSB a fost învinsă cu 3-1, este dată de justificarea „odihnirilor”. Dan Petrescu a ținut pe bancă sau în afara lotului fotbaliști cu o medie de vârstă înaintată. Cel mai tânăr menajat este Omrani (26 de ani), iar cel mai bătrân este Vinicius (35 de ani), media de vârstă a întregii echipe fiind de 30,1 ani. Curios este faptul FCSB a odihnit fotbaliști incomparabil mai tineri. Începând de la Oaidă și Coman (21 de ani) și terminând cu Crețu (30 de ani), vicecampioana a găsit necesar să menajeze fotbaliști cu o medie de vârstă de 25,4 ani. Totul după doar 10 meciuri oficiale jucate în acest start de sezon, meciuri în care nu toți menajații de duminică au jucat sau au fost integraliști.
CFR Cluj – Celtic 1-1
- Arlauskis (31) – Susic (28), Vinicius (35), Burcă (26), Camora (33) – Deac (33), L. Aurelio (31), Bordeianu (27), Djokovic (29) – Rondon (33), Omrani (26)
Media de vârstă a celor menajați: 30,1 ani
FCSB – Mlada Boleslav 0-0
- Vlad – Crețu (30), Planic (27), Filip (29), Soiledis (28) – Popescu, Cristea (25), Vînă (24) – Oaidă (21), Coman (21), Tănase (24)
Media de vârstă a celor menajați: 25,4 ani
*cei cu numele îngroșate nu au evoluat din primul minut în partidele de campionat din această etapă, respectiv CFR – Hermannstadt 3-0 și FCSB – Voluntari 3-1
CFR 2 împotriva lui FCSB 3
O altă diferență de luat în seamă este dată de calitatea celor pe care CFR și FCSB îi au în linia a doua. În partida cu Hermannstadt, Dan Petrescu și-a înlocuit titularii cu fotbaliști precum Mureșan, Păun, Țucudean, Costache sau Hoban. Jucători cu experiență în fotbalul românesc, cu o valoare relativ apropiată de cea a titularilor. De partea cealaltă, cu scuza numărului mare de fotbaliști accidentați, Virgil Andronache a trimis pe teren, la Pitești, un prim „11” din care au făcut parte Andrei Marc, venit cu doar câteva ore înainte de joc, Botezatu, Perianu, Ardelean și Șerban, toți fiind fotbaliști de la echipa a doua, fără experiență și fără meciuri la nivel înalt. „Credeai că bați Voluntariul cu fotbaliștii ăștia? Nu credeai, nu aveai cum să îi bați, nu știu dacă băteai măcar o echipă de liga a doua cu copiii ăștia pe teren. Asta nu e echipa a doua, cred că e a treia„, a constatat și Basarab Panduru la finalul jocului pierdut clar, fără drept de apel, de FCSB.