Nuno Viveiros (foto mic, în tricoul lui Poli Iași pe 11 mai 2010) a marcat la Chiajna pentru prima dată în tricoul Universității, echipă la care s-a transferat în această vară. Portughezul joacă de șase ani în România și a trăit pe viu partea urâtă a fotbalului de la noi din țară, cea în care jucătorii sunt alungați fără să fie plătiți și rămân cu „ochii în soare” după intrarea în faliment a formațiilor la care joacă. Viveiros a ieșit pe minus cu 140.000 de euro după periplul la Poli Iași și FC Vaslui. Acesta a rămas fără cinci salarii la Iași și cu nouă salarii restante la fosta echipă a lui Porumboiu. Ambele societăți cu care el a semnat angajamente s-au desființat.
– Nuno, cum a fost pe „sintetic” la Chiajna? – A fost incredibil de cald. Gazonul sintetic s-a încălzit atât de tare încât ni se părea că ia foc. E foarte greu să joci acolo. Pe lângă căldură mai e și problema că nu suntem obișnuiți cu un astfel de gazon. Important este însă că am câștigat. Era important să câștigăm, după înfrângerea de acasă cu Dinamo. Trebuie să strângem cât mai multe puncte la început ca să nu avem probleme pe final.
– Ai revenit în România după o experiență nereușită la Vaslui… – Acum două luni nu mai doream să revin niciodată în România, după ce s-a întâmplat acolo. Aici este însă un proiect serios, în care chiar se urmărește plata datoriilor și o stabilitate financiară. Mai e un club de tradiție, cu suporteri extraordinari și de aceea m-am răzgândit.
9 luni fără niciun ban
– Cum a fost la Vaslui? – Au apărut acele probleme financiare și pe nimeni nu a mai interesat de jucători. Toți vorbeau de domnul Porumboiu cât a investit, de domnul Damian, de echipă, dar de jucători și de familiile jucătorilor nu vorbea nimeni. Nu mai puteam trăi așa. Din septembrie nu am mai luat niciun ban. Am pierdut banii pe nouă luni. Noi jucătorii am reușit să strângem bani în carieră ca să putem trăi de pe o lună pe alta, dar erau mulți angajați la club cu salarii mici, care nu aveau cu ce să trăiască.
– Crezi că o să mai recuperezi acești bani? – Nu prea știu cum aș putea să-i recuperez. Am citit că se va face o nouă echipă la Vaslui, care va prelua palmaresul și culorile, dar nu și datoriile. Asta mi se pare incredibil în România. Într-o zi te trezești că dispare echipa și se face alta, cu aceleași culori și palmares, iar datoriile se pierd. Când nu am vrut să ne prezentăm la meci ni s-a spus că trebuie respectat contracul cu Liga și cu firma care avea drepturile de televizare și noi am mers și ne-am făcut datoria. Apoi, Liga nu s-a mai ocupat deloc de noi, fotbaliștii. Banii pe care trebuia să-i ia Vasluiul din drepturile tv s-au împărțit la cluburi. 60.000 de euro la bugetul unui club nu înseamnă nimic. Acei bani se puteau da jucătorilor. Poate nu era regulamentar, dar așa era moral.
70.000 de euro, „țeapă” la Iași
– Ai mai pățit și la alte cluburi în România la fel? – Am mai pățit așa la Iași. Nici acum nu mi-am recuperat banii pe care trebuia să-i primesc în 2013.
– Câți bani ai pierdut în total în fotbalul românesc, din cauză că nu ți s-au plătit salariile? – 70.000 de euro trebuia să-mi dea Iașiul. Și la Vaslui, cu salarii și bonusuri, tot cam atât. Dacă aveam 25 de ani și puteam să mai joc 10 ani poate nici nu erau așa importanți, dar am 31 de ani și acești bani sunt importanți pentru familia mea. Nu știu cât mai pot juca și câți bani mai pot să fac. E vorba și de atitudine nu doar de bani. Eu am muncit pentru acei bani, dar aici jucătorii sunt uitați. Ei doar joacă și apoi nimeni nu mai este interesat de ce se întâmplă cu ei.
– Ai sfătui un jucător străin să vină acum în România? – I-aș spune să aibă mare grijă. E important la ce club vine, ce condiții sunt, ce persoane se află în conducere. Sunt mai multe lucruri de care trebuie ținut cont. Nu prea e un moment bun să joci în România. Probleme financiare sunt peste tot, dar aici cluburile dispar și reapar și mi se pare incredibil. În România jucătorii nici nu sunt uniți. În Portugalia s-au unit și au un sindicat puternic, iar astfel de lucruri nu se întâmplă. Aici nimeni nu face nimic și parcă regulamentele se fac doar pentru cluburi.
140.000 de euro are de recuperat Nuno Viveiros de la Poli Iași și FC Vaslui, bani pe care probabil nu-i mai va primi niciodată
6 ani a jucat portughezul în Liga 1, pentru FC Brașov, Poli Iași, FC Vaslui și „U” Cluj
7 goluri a marcat Viveiros în prima ligă din România în 148 de partide
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER