Florea Ispir (61 de ani), figura emblematică a fotbalului mureșean, vorbește despre mărirea și decăderea unei trupe de poveste, ASA Tîrgu-Mureș, și explică revigorarea fotbalului din Ardeal: „Aici se muncește”, susține Ispir.
Primele trei poziții în clasamentul jucătorilor cu cele mai multe meciuri din istoria primei ligi din România sunt împărțite între un oltean prin adopție, un regățean pripășit pe Mureș și un ardelean sadea. Primul în top e Costică Ștefănescu, legendarul căpitan al Craiovei Maxima, urmat îndeaproape de doi dintre componenții echipei de aur a Mureșului, Florea Ispir și Ladislau Boloni. Fostul fundaș are doar un meci în plus față de actualul tehnician al francezilor de la Lens și o poveste de viață la fel de interesantă!
„De loc sunt din Ilfov. Am făcut junioratul la Steaua, iar destinul m-a adus aici, unde m-am și stabilit”, își începe povestea Ispir. Cum a fost să fie? „Regretatul Tiberiu Bone a început în 1970 întinerirea la ASA. Mă știa de la juniorii Stelei și m-a luat la Mureș. A fost decizia vieții pentru mine. De atunci nu m-am mai întors acasă”, mărturisește fostul fundaș. Ce a urmat după această mutare a devenit istorie. Ispir a devenit fundașul de fier al marii ASA, trupa care rata la mustață titlul de campioană, în favoarea lui Dinamo, în sezonul 1974-1975, dar care, totodată, aduna trei calificări consecutive în Cupa UEFA. În perioada 1970-1988, Ispir a adunat 485 de partide pe prima scenă, toate în tricoul „roș-albastru”, și a marcat și două goluri. Interzis la națională!
Ciudat, fostul libero mureșean nu a fost chemat niciodată la națională. „Rămâne regretul carierei mele, dar nu port ranchiună nimănui. Așa a fost să fie!”, driblează elegant subiectul disputei Capitală – Provincie. Preferă să motiveze ce l-a determinat să rămână în Tîrgu-Mureș. „De la început publicul m-a privit ca pe un copil al Mureșului. Un public cultivat, cunoscător de fotbal. Oamenii au fost calzi și ne-au purtat mereu pe aripi”, se emoționează „mureșeanul” adoptat. CV-ul său îl recomandă să spună de ce crede că Ardealul este aproape să aibă opt echipe în Liga I, în cazul în care vor promova Oradea și Sibiul. „E firesc. Se muncește! O urmare a investițiilor făcute de CFR, „U” sau Gloria. Și bistrițenii au o bază superbă. Echipele din Capitală nu și-au consolidat nici măcar propriile stadioane. Înainte de ’89, toți fotbaliștii visau să ajungă în București din motivele bine-cunoscute. Astăzi, s-a întors roata”, sublinează Ispir.
„Nu știu de ce nu au reînființat ASA” Ispir evită să se implice într-un subiect sensibil la nivel local. Mai precis, dilema mureșenilor privind decizia autorităților de a forma un club nou, în defavoarea revitalizării istoricului ASA. „Important e că avem o echipă în prima ligă, restul sunt lucruri ce nu țin de mine ca să le pot comenta. Nu știu cum au gândit problema la momentul respectiv”, a comentat Ispir.
„Ardealul a revenit pentru că aici se muncește. S-au construit baze sportive de la zero, pe când în capitală nici măcar stadioane proprii nu și-au făcut”, Florea Ispir, fost fundaș ASA Tg. Mureș
18 ani a evoluat Florea Ispir pentru ASA în perioada 1970-1988 Top prezențe în Liga I
Costică Ștefănescu 490 meciuri Florea Ispir 485 meciuri Ladislau Boloni 484 meciuri Costel Câmpeanu 470 meciuri Paul Cazan 465 meciuri
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER