Oameni în negru, plătiți la negru!** ProSport a descoperit că grupările din România recurg la o formă de evaziune fiscală când achită baremurile pentru arbitri

Cluburile din toate eșaloanele fotbalului românesc fac de ani la rând „economii” care contravin flagrant legii. Baremurile arbitrilor sunt plătite la negru, grupările-gazdă evitând astfel plata dărilor către stat la care obligă contractele de prestări servicii încheiate cu oficialii partidelor.

Modalitatea prin care arbitrii și observatorii de meci își încasează baremurile la fiecare partidă este aceea de a încheia câte un contract de prestări servicii între clubul care organizează meciul și fiecare membru al brigăzii și, de asemenea, fiecare dintre oficiali. Cluburile „uită” însă ca, ulterior, să înregistreze contractele și, implicit, să achite dările la care obligă legea, respectiv contribuția către sănătate sau asigurările sociale! Astfel, arbitrii pot ajunge în curând în situația fotbaliștilor, respectiv să fie obligați să plătească din urmă și din propriul buzunar contribuțiile. Această practică este larg răspândită atât în Liga I, cât și în eșaloanele inferioare, fiind, în fapt, vorba de evaziune fiscală, care se pedepsește penal cu închisoare.

Arbitrul, angajat al clubului pentru două ore

„Am cunoștință de această problemă. Este în mod cert o problemă mare a cluburilor. Această problemă pornește din modalitatea anormală în care sunt plătiți arbitrii. Suntem la coada Europei din acest punct de vedere! Nu e posibil ca arbitrii să fie plătiți direct de cluburi și să încheie câte un contract pentru fiecare meci în parte. Știți că, în virtutea convențiilor semnate, arbitrul devine angajatul respectivului club pentru două ore? E normal ca arbitrul să fie angajatul unui club?”, a luat ieri poziție președintele CCA, Ion Crăciunescu.

Mai mulți arbitri din Liga I au făcut deja demersuri către autoritățile fiscale pentru a-și afla situația din acest punct de vedere, problema fiind semnalată la întrunirea sindicatului arbitrilor, care a avut loc recent și în care Alexandru Tudor a fost desemnat ca președinte.

De la 1 ianuarie se va înființa un subcont la FRF, în care vor fi vărsați banii pentru baremuri și la care va avea acces CCA. Arbitrii urmează să semneze pe viitor un singur contract, cu FRF
Ion Crăciunescu, președinte CCA

75 la sută din convențiile civile încheiate între cluburi și arbitri nu ajung să fie înregistrate la autoritatea fiscală!

4.700 de lei primește net un arbitru de centru în Liga I la un meci oficiat

6.400 de lei este suma brută trecută în convențiile civile pentru un arbitru de centru la un meci din Liga I

Publicat: 17 12. 2011, 09:10
Actualizat: 17 12. 2011, 09:13