OFICIAL | Dan Adamescu, finanțatorul Oțelului Galați, este cercetat penal de DNA. Legăturile cu misterioasa intrare în insolvență a unui club aflat pe profit

  • Procurorii anticorupție au anunțat joi că au început urmărirea penală pe numele lui Dan Adamescu, finanțatorul echipei de fotbal Oțelul Galați. Miliardarul e acuzat, printre altele, că a mituit judecătorii arestați zilele trecute în scandalul proceselor de insolvență soluționate ilegal. Conform datelor strânse de procurori, clubul Oțelul Galați a fost băgat ilegal în insolvență, deși terminase anul 2012 pe profit. Clubul încasase de la UEFA peste 18 milioane de euro în 2011, după ce participase în grupele Ligii Campionilor, apoi fusese preluat de Dan Adamescu. Banii au dispărut fără urmă. Omul de afaceri venit la Oțelul în septembrie 2012 a fost audiat joi la Direcția Națională Anticorupție. Cu 3 zile în urmă, avocatul acestuia, George Dumitru, cel care le-a furnizat probe procurorilor, s-a sinucis.

Scandalul mocnit al situației financiare disperate în care a ajuns fosta campioană Oțelul Galați la scurt timp după ce în vistieria sa au intrat peste 18 milioane de euro a ajuns pe masa DNA. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au efectuat miercuri percheziții la locuința și la firmele omului de afaceri Dan Adamescu, cel care din septembrie 2012 a devenit finanțator la gruparea moldoveană. Adamescu este, de joi, urmărit penal pentru dare de mită în cadrul anchetei legate de cei patru judecători de la Tribunalul București arestați pentru corupție.

Dovezile procurorilor publicate de site-ul „www.pesurse.ro” arată că unul dintre judecătorii arestați, Mircea Moldovan, de la Tribunalul București, Secția a VII-a civilă, a comis ilegalități și a oferit sfaturi în favoarea lichidatorului judiciar Angela Monica Borza, pentru ca Oțelul Galați, alături de alte firme, să fie băgat ilegal în insolvență, deși încheiase anul 2012 pe profit!

Datele strânse de specialiștii DNA în cazul Oțelul și publicate de site-ul „www.pesurse.ro” arată destul de clar modul în care a tratat Dan Adamescu gruparea Oțelul Galați:

(…) La data de 10.07.2013 judecătorul sindic Moldovan Mircea a desemnat-o preferențial pe Borza Monica Angela în calitate de administrator judiciar în dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolvența SC FC Oțelul Galați SA.”
„(…) La data de 10.07.2013, Moldovan Mircea i-a spus numitei Borza Monica Angela că în dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolvența SC FC Oțelul Galați SA a amânat un termen de judecare pentru data de 04.12.2013, precizând că va soluționa > ce vor apărea conform intereselor acesteia, reprezentantul ACTIV LICHIDATOR, reproșându-i judecătorului sindic că > de singurul dosar pe care i l-a repartizat.”
„(…) În scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolvență a SC FC Oțelul SA, în dosarul nr. 23900/3/2013, în data de 02.09.2013 judecătorul Moldovan Mircea i-a comunicat numitei Borza Monica Angela că nu a lăsat la arhiva instanței dosarul menționat mai sus întrucât din documente ar rezulta că societatea a înregistrat în cursul anul 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, Ca atare, judecătorul Moldovan Mircea i-a solicitat practicianului în insolvență să depună la dosar > care să conțină aspecte de natură a susține decizia de intrare în insolvență a societății menționate. Borza Monica Angela a întocmit concluziile respective, după care a depus concluzii scrise la dosar din care rezultă că bilanțul existent la dosarul menționat a fost întocmit în mod eronat de către contabilii SC FC Oțelul SA.

După cum se poate observa, clubul înregistrase chiar și în 2012 (la un an după ce în conturi intraseră cei 18,4 milioane de euro de la UEFA) un profit de aproximativ 600.000 de euro. Pentru ca Oțelul să poată fi băgat în insolvență, judecătorul Moldovan n-ar fi lăsat la arhiva instanței dosarul, deoarece documentele arătau ca societatea e pe profit. Apoi, lichidatorul judiciar a depus noi concluzii, pentru a arăta că, de fapt, bilanțul existent la dosar fusese greșit.

Marius Stan, acum primarul Galațiului și omul care, pe când era președintele echipei, l-a adus în 2012 pe Adamescu la Oțelul, se căiește pentru ceea ce a făcut, conform Mediafax: „Regret faptul că l-am propus pe Adamescu ca investitor la Oțelul. M-am păcălit în privința lui, nu mă așteptam ca unul dintre cei mai bogați oameni din România să se preteze la astfel de lucruri. În ceea ce privește insolvența clubului, am tras nenumărate semnale de alarmă în acest sens, nu avea cum un club pe care știu că l-am lăsat cu bani în cont să ajungă în câteva luni într-o astfel de situație. Acum văd că s-a pornit o anchetă, nu vreau să vorbesc mai multe, vom vedea care vor fi concluziile acesteia. Ultima dată m-am întâlnit cu Adamescu cu câteva luni în urmă, atunci când anunța Narcis Răducan că va fi un nou investitor. Într-adevăr, nu mi-e rușine s-o spun, îmi pasă ce se întâmplă cu această echipă, care este un simbol al Galațiului. Când vezi că acest simbol este batjocorit este normal să te intereseze ce se întâmplă cu viitorul acestei echipe. N-am găsit răspunsul potrivit, din păcate”.

Avocatul lui Adamescu s-a sinucis luni

George Dumitru (36 de ani), avocatul lui Dan Adamescu, s-a aruncat luni dimineață în fața metroului, în stația Universitate, chiar în ziua în care procurorii DNA descindeau la domiciliile celor patru judecători de la Tribunalul București acuzați de luare de mită, printre care și Mircea Moldovan, implicat în dosarul de insolvență al Oțelului Galați. Potrivit „www.adevarul.ro”, avocatul a fost cel care le-a furnizat procurorilor dovezi privind vinovăția lui Adamescu și a judecătorilor.

Dan Adamescu a fost chemat ieri la audieri la DNA, împotriva sa începându-se urmărirea penală în alte două spețe independente de cea a Oțelului Galați. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Adamescu Grigore Dan, om de afaceri, pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită. În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabilecă, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă, pentru ca în schimb, magistrații să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era suspectul Adamescu Grigore Dan”, se arată în comunicatul DNA.

Publicat: 22 05. 2014, 18:58
Actualizat: 22 05. 2014, 18:59