Oficial | Meciul cu Botoșani, ultimul pentru o arenă legendară a României. FOTO – Așa va arăta noul „Ion Oblemenco”
- Partida cu Botoșani va fi ultima din istoria legendarei arene „Ion Oblemenco”. În cursul săptămânii viitoare, după ce formația CSU Craiova va juca partida contra moldovenilor, se va trece la ultima fază a demolării stadionului. Pe același loc se va construi noua arenă, care va avea 30.000 de locuri, toate acoperite. Se anticipează că în cursul lui 2016 noul stadion va fi inaugurat.
După o perioadă de incertitudini, Primăria municipiului doljean a anunțat astăzi că meciul contra lui FC Botoșani va fi ultimul jucat pe vechiul „Ion Oblemenco”. Demontarea scaunelor începuse chiar înaintea partidei cu Petrolul și a continuat în perioada următoare.
Inaugurat în octombrie 1967, „Centralul” din Bănie și-a schimbat numele în „Ion Oblemenco” în 1996, după decesul legendarului fotbalist al Științei. Noul stadion va costa aproximativ 55 de milioane de euro, va avea 30.000 de locuri, va fi acoperit complet și nu va mai avea pistă de atletism, fiind un proiect asemănător cu al arenei din Stuttgart.
Craiova se mută pe „Extensiv”
Până atunci, echipa din Craiova va evolua pe stadionul din Parcul Romanescu, care are aproximativ 7.000 de locuri. Starea acestuia nu este tocmai bună, el nemaorganizând meciuri de Liga 1 din 2008, când echipa lui Adrian Mititelu a evoluat acolo ca urmare a faptului că pe „Ion Oblemenco” se schimba gazonul.
Arena a fost pe vremuri folosită de echipa Jiul IEELIF Craiova, apoi a fost achiziționată de frații Nicu și Eugen Mihăilescu, care au transformat Electroputere Craiova în Extensiv și au mutat echipa din Valea Roșie în Parcul Romanescu. După desființarea Extensivului, baza a fost vizitată mai mult datorită terenurilor de tenis din preajmă, nu mai puțin de două baze dedicate „sportului alb” alb fiind amenajate în apropierea stadionului de fotbal.
Acum doi ani, pe „Extensiv” juca echipa CS Apă Craiova, în Liga a III-a, iar în sezonul trecut acolo a evoluat și „satelitul” lui CSU Craiova, în Liga a IV-a.
Pe arena din Parcul Romanescu s-a refugiat chiar și prima echipă a CSU, pentru câteva antrenamente, atunci când Mititelu reușise să reintre pe „Ion Oblemenco”.
Arena are nevoie de reparații și de un gazon nou
„Extensivul” are nevoie de reparații consistente și
Pe gardurile exterioare sunt încă urmele penultimului meci de Liga I jucat pe „Extensiv”, FCU Craiova – Steaua 1-2, în primăvara lui 2008. Una dintre partidele suspectate de blat de fanii olteni, ale căror amenințări rezistă și acum pe gardurile exterioare: „Jucați corect cu Steaua sau vă omorâm!”. „Pentru onoare, bateți Steaua!”, „Nu vă predați cu Steaua!”.
În era Mititelu, Craiova nu avea însă să bată vreodată echipa din Ghencea. Cel din urmă joc găzduit de Extensiv a fost FC Universitatea Craiova – Ceahlăul, scor 3-2, în urma căruia moldovenii au retrogradat, iar Buzăul, considerată atunci „satelitul” Stelei, a rămas în Liga 1.
Noua arenă are drept model stadionul lui Stuttgart, unde evoluează Alexandru Maxim
Proiectul noii arene, prezentat deja
Vicepremierul Liviu Dragnea și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, au prezentat oficial, la începutul lui octombrie, proiectul noului stadion din Craiova. Acesta va costa 55 de milioane de euro și va fi gata cel mai probabil în vara anului 2016.
Dacă familia fostului atacant al „Științei” va fi de acord, stadionul se va numi tot „Ion Oblemenco”, în onoarea cvadruplului golgheter al Universității Craiova. Lucrările de demolare ale arenei actuale ar trebui să înceapă luna aceasta, iar până la finalizarea lor echipa Craiovei ar putea evolua pe arena de atletism care va fi încorporată în complexul sportiv.
Noul stadion al Craiovei va avea o formă ovidală, inspirată din operele lui Constantin Brâncuși, va deține 30.854 de locuri acoperite și va putea găzdui meciuri de fotbal și de rugby, dar și concerte. Arena va include un minihotel cu 40 de camere și spații comerciale și de antrenament, refacere, inclusiv un heliport.
„Craiova are nevoie de un astfel de stadion, fiindcă aici lumea respiră fotbal, iar echipa deja a început să aibă rezultate” a spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
- Stadionul va avea o cpacitate de 30. 854 de locuri, 624 de locuri pentru presă și 222 de locuri pentru persoanele cu dizabilități. Suprafața terenului va fi de 76.971 mp, suprafața construită la sol 21.720, 7 mp, suprafața desfășurată este de 41.000 mp, suprafața desfășurată a gradenelor de 21.400 mp, regimul de înălțime de p+4, înălțimea maximă fiind de 60 de metri. Terenul de joc este prevăzut cu gazon natural cu sistem de încălzire a gazonului pe timp de iarnă, sistem de drenaj subteran, sistem automat de irigare, sistem de fotosinteză artificială, mobilier sportiv demontabil specific pentru meciuri de fotbal și rugby, 4 tuneluri de acces pe teren de 6 metri lățime, câte unu pe fiecare corp al stadionului. De asemenea, stadionul va fi dotat cu sistem de nocturnă perimetral. Gradenele sunt făcute din beton armat și sunt concepute în așa fel încât din orice loc din stadion să existe vizibilitate perfectă a terenului de joc. Tribunele vor fi foarte aprope de suprafața de joc. Acoperișul asigură protejarea spectatorilor din tribune de ploaie, soare și ninsoare.