OFICIAL | Petrolul Ploiești, a cincea echipă din Liga 1 care intră în insolvență. Cine va reprezenta România în Europa în sezonul următor?
Tribunalul Prahova a acceptat vineri cererea de insolvență a societății care administrează clubul Petrolul Ploiești. Petrolul devine a cincea echipă care în această situație, una incompatibilă cu participarea în cupele europene. În aceste condiții, sunt șanse mari ca FC Botoșani sau Viitorul lui Hagi să se califice în Europa
- Trei dintre cele patru semifinaliste ale Cupei României – CFR Cluj, Universitatea Cluj și Petrolul – sunt sau au depus cereri de insolvență.
- În 2013, Petrolul a raportat un profit imens pentru Liga 1, 1,21 milioane de euro și părea o poveste de succes într-un fotbal sărac
UPDATE 15:50: Tribunalul Prahova a admis cererea clubului Petrolul Ploiești, stabilind și administratorul judiciar: societatea Via Insolv SPRL. A fost anulat și meciul amical pe care aceștia urmau să-l dispute în Antalya sâmbătă.
Povestea Petrolului pare una neverosimilă. În 2013, clubul ploieștean reușea un profil de 1,21 milioane de euro, grosul venind din vânzările unor jucători precum Hamza, Bokila sau Gicu Grozav. Echipa părea că se îndreaptă pe un drum excelent din punct de vedere financiar, dar și sportiv, transferurile unor jucători precum Albin, Tamuz, Filipe Teixeira sau Pablo de Lucas asigurând un traseu ascendent pentru echipa care a câștigat Cupa României în 2013. Doar că unele decizii manageriale eronate, dar mai ales arestarea patronului Dan Capră, într-un dosar în care a fost acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani au dus clubul pe marginea prăpastiei.
Haita „lupilor” a cunoscut și zile mai bune: Insolvența e un mod de a scăpa de datorii pe termen lung, însă sănătatea financiară a clubului e precară
Deja doar în această iarnă, echipa de pe Ilie Oană i-a pierdut pe Priso, Mustivar, Albin, Haddad și Gerson, iar perspectivele sunt din ce în ce mai sumbre. Miercuri, clubul ploieștean și-a cerut insolvența la Tribunalul Prahova, cererea fiind publicată oficial și pe portalul instanței. Asta după ce ploieștenii trecuseră pe lângă aceeași situație în luna ianuarie, când SGU (Societatea de Gospodărie Urbană Ploiești) a fost la un pas să ceară insolvența clubului ploieștean, din cauza unei datorii de circa 300.000 de euro, din cauza chiriei neplătite pentru arena Ilie Oană pe anul 2014.
În condițiile în care Petrolul ratează prezența în Europa League, Viitorul lui Hagi ar avea șanse bune să joace în Europa League
Viitorul, în Europa League?
În acest moment, în Liga 1 există alte patru echipe în insolvență. E vorba despre CFR Cluj, Dinamo, Rapid și Universitatea Cluj. Niciuna dintre ele nu are dreptul de a evolua într-o cupă europeană în acest moment. În condițiile în care nici CS Universitatea Craiova nu îndeplinește criteriile UEFA pentru a beneficia de dreptul de a evolua în Liga Campionilor sau în Europa League, situația pare cu adevărat incredibilă! Practic, mai mult de o treime din cele 18 formații din Liga 1 nu ar avea dreptul de joc în cupele europene.
Acest lucru ar putea da naștere la situații bizare. Mai ales în condițiile în care nici Astra Giurgiu (locul 3 în acest moment din Liga 1) nu stă prea bine financiar, iar datoriile sunt de 3,5 milioane de euro, în timp ce situația patronului Ioan Niculae este critică, el fiind cercetat în două dosare de către DIICOT și DNA. Spre exemplu, în condițiile în care Astra ar intra și ea în insolvență, doar Steaua (lider), ASA Târgu Mureș (locul 4), FC Botoșani (locul 6), Viitorul (locul 8) și Pandurii (locul 11) ar avea drept de joc în Europa! La finalul sezonului, campioana va merge în Liga Campionilor, în timp ce câștigătoarea Cupei și locurile 2-3 din campionat merg în Europa League. Deloc surprinzător, trei dintre semifinalistele Cupei (CFR, „U” Cluj și Petrolul) sunt în insolvență și nu ar avea drept de joc în competițiile organizate de UEFA!