UPDATE 16:20: FRF a postat, pe site-ul oficial, un comunicat în care a anunțat hotărârile luate în urma ședinței Comitetului Executiv de azi.
Cazul Timișoarei și al Gloriei Bistrița a fost ultimul pe ordinea de zi, sursa citată menționând următoarele:
A fost modificat și completat, în conformitate cu Statutele FIFA, UEFA și FRF, Regulamentul Național de Licențiere a Cluburilor și de Fair-Play Financiar, astfel încât, cu intrare în vigoare imediată, hotărârile Comisiei de Apel a sistemului național de licențiere a cluburilor, în ceea ce privește licența necesară participării în competițiile interne, să poată fi atacate la Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne.
Totodată, licențiatorul (însemnând Administrația de licențiere și Comisiile) nu va mai ține cont, în evaluarea cluburilor începând din următorul ciclu de licențiere, de eventualele datorii ale acestora față de stat.
Conform președintelui FRF, Mircea Sandu, Timișoara și Bistrița rămân în continuare retrogradate și vor aștepta decizia TAS pentru a afla dacă vor evoua și în sezonul viitor al Ligii 1.
UPDATE 15:00: În momentul în care a început votul, Mircea Sandu a părăsit sala, ședința fiind condusă în continuare de Dumitru Dragomir. După ce s-a încheiat procesul de votare și s-a luat hotărârea ca Timișoara și Bistrița să rămână în Liga 1 (9 pentru, 2 abțineri, 2 voturi împotrivă), președintele FRF a revenit în sală spunând că CEx. al FRF nu ar fi avut dreptul să supună la vot așa ceva.
Ulterior, Mircea Sandu nu a validat votul luat în CEx. al FRF, urmând ca licențierea să fie în continuare unul din criteriile luate în calcul în stabilirea tabloului sezonului viitor al Ligii 1. Astfel, Timișoara și Bistrița așteaptă verdictul TAS pentru a ști dacă rămân în primul eșalon.
UPDATE 14:00: În urma ședinței Comitetului Executiv al FRF s-a decis că Poli Timișoara și Gloria Bistrița vor rămâne în Liga 1, chiar dacă nu au primit licența.
Singurul criteriu care a contat în momentul în care s-a definitivat tabloul Ligii 1 din sezonul viitor a fost cel sportiv, procesul de licențiere nefiind luat în calcul.
Timișoara va evolua astfel și în sezonul viitor al Ligii 1, dar nu va participa în cupele europene.
De asemenea, s-a hotărât renunțarea la procesul de licențiere pentru cupele europene în următorii 3 ani. În cazul echipelor românești care vor obține, în urma clasării în Liga 1, dreptul de a juca în Europa, UEFA va face un audit separat pentru a da verdictul final.
În urma deciziilor luate azi în CEx. al FRF, cele 4 formații retrogradate în Liga 2 pe criterii sportive (Universitatea Craiova, Victoria Brănești, Unirea Urziceni și Sportul Studențesc) vor evoula în eșalonul secund.
În Liga 1 promovează primele două echipe din cele două serii din Liga 2, respectiv Ceahlăul Piatra Neamț, Concordia Chiajna, Petrolul Ploiești și FC Bihor.
UPDATE 13:17 – Marian Iancu așteaptă pe holurile de la Casa Fotbalului decizia Comitetului Executiv al FRF.
UPDATE 12:50 – Viorel Duru, Directorul de Licențiere al FRF și Andrea Traverso, Directorul UEFA pentru Licențierea Cluburilor și Fair-Play-ul Financiar au susținut o conferință de presă.
Dacă în privința participării Timișoarei în cupele europene lucrurile sunt clare, asupra evoluției lui Poli în Liga 1 în viitorul sezon, planează încă semne de întrebare.
„Am luat la cunoștință că echipei Poli i-a fost refuzată acordarea licenței. Prin acest fapt, clubul nu poate participa în ediția viitoare a cupelor europene.
Suntem satisfăcuți de modul în care se face procesul de acordarea a licenței în România. Toate cluburile trebuie să-și plătească datoriile către jucători, să plătească taxele și să plătească banii pe jucătorii jucătorii transferați.
Federația națională este liberă să-și gestioneze campionatul intern, respectând reglementările internaționale ale UEFA și FIFA. La nivel național, nu există nicio obligație de a aplica sistemul de licențiere într-un mod sau altul. Evaluarea aparține exclusiv de Comisiei de Licențiere.
Nu am studiat dosarele de licențiere, dar am niște informații legate de Timișoara pentru că s-a calificat în Europa și, mai ales, că am primit informații de la alte cluburi din Europa. Mi-am dat seama că acest club nu și-a îndeplinit obligația de a plăti datoriile la timp. Clubul datorează, se pare, peste 1 milion de euro către alte cluburi. Decizia nu poate fi schimbată, sunt proceduri foarte clare. Dl. Duru tocmai a sublimniat că decizia este definitivă si irevocabilă. Rezultatul ne-a fost comunicat până la 31 mai, dată stabilită de noi”, a declarat Andrea Traverso.
„Decizia Comisiei de Apel în privința Timișoarei este definitivă”, a spus și Viorel Duru.
Oficialul a precizat că UEFA nu a efectuat niciun audit la FRF în privința procesului de licențiere, așa cum anunțase anterior președintele Mircea Sandu.
El a explicat că UEFA verifică procesul de licențiere în anumite federații naționale, însă FRF nu se află printre acestea. Traverso consideră că erorile constatate de forul european în procesul de licențiere din România în urmă cu mai mult timp au fost corectate, asftel că nu mai este necesară o verificare suplimentară pentru ce s-a întâmplat în acest an.
Totuși, Traverso a menționat că UEFA a fost în contact permanent cu FRF în privința licențierii pentru sezonul 2011/2012 și că el poate spune, din schimbul de informații dintre cele două foruri, însă fără a cunoaște dosarul FC Timișoara, că gruparea bănățeană nu a respectat criteriile de licențiere prin faptul că are datorii către un alt club (n.r. – Benfica Lisabona).
La ora 11.00 a început la Casa Fotbalului ședința Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal. În jurul orei 12.00, domnii Andrea Traverso (Directorul UEFA pentru Licențierea Cluburilor și Fair-Play-ul Financiar) și Viorel Duru (Directorul de Licențiere al FRF) vor susține o conferință de presă în sala „Ioan Chirilă” din incinta sediului FRF.
După încheierea ședinței Comitetului Executiv al FRF nu va mai avea loc o altă activitate de presă toate comunicările urmând să fie făcute prin intermediul site-ului oficial al FRF.
Astăzi se va afla dacă Poli Timișoara și Gloria Bistrița vor fi sau nu retrogradate, având în vedere că n-au primit licența pentru sezonul următor.
Pentru a accesa Ordinea de zi a ședinței, intră AICI
Lista Comitetului Executiv:
Mircea Sandu – Președinte Dumitru Dragomir – Prim-vicepreședinte Octavian Goga – Vicepreședinte, reprezentant al fotbalului amator Cristian Borcea – Reprezentant al cluburilor de Liga I Marius Stan – Reprezentant al cluburilor de Liga I Cornel Șfaițer – Reprezentant al cluburilor de Liga a II-a Marian Rusen – Reprezentant al cluburilor de Liga a II-a Ștefan Stana Reprezentant al cluburilor de Liga a III-a Cristian Bobar- Reprezentant al cluburilor de Liga a III-a Paul Costaș – Reprezentantul cluburilor cu activitate exclusivă de copii și juniori Sorin Țerbea – Reprezentantul cluburilor de Fotbal în sală Marian Pălărie – Reprezentantul cluburilor de fotbal feminin Vasile Avram – Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor Dumitru Costin – Președintele sindicatului fotbaliștilor recunoscut de FIFPRO
Rămâi pe www.prosport.ro pentru a afla mai multe amănunte
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER