Oțelul merge pe mâna lui Weiss, deși Lienen acceptase reducerea drastică a salariului. Cum i-au pierdut gălățenii pe Cooper și Goicoechea

  • Tehnicianul german Ewald Lienen ar fi dorit să continue la Oțelul, chiar și pe bani mult mai puțini față de sezonul trecut și în condiții de buget zero pentru transferuri.
  • Impresarul lui Mauro Goicoechea spune că portarul ar fi costat doar 50.000 de euro și ar fi putut aduce profit imediat de 250.000 de euro.

Clubul campion în urmă cu trei ani, Oțelul Galați, căruia îi intrau în 2011 și 2012 milioane de euro în cont de pe urma participării în Liga Campionilor, a ajuns într-o situație financiară atât de sensibilă încât încearcă să supraviețuiască cu o echipă formată din jucători cu contracte aproape de nivelul ligii secunde, în jur de 3.000 de euro lunar. La fel stau lucrurile și la nivelul staff-ului tehnic, unde s-a ajuns la despărțirea de antrenorul Ewald Lienen, deși germanul acceptase reducerea salariului la aproape jumătate.

Lienen venise la Oțelul în toamna anului trecut cu un contract destul de mare, 25.000 de euro pe lună, în 2014 încasându-l doar de trei ori. Spre finalul sezonului și-a manifestat disponibilitatea de a continua la echipa gălățeană și a acceptat reducerea salariului la 14.000 de euro, sumă care includea și retribuția staff-ului său, secundul și preparatorul fizic.

Informația a fost confirmată de impresarul care l-a adus la Oțelul. „Lienen a vrut să continue, acceptase în luna mai micșorarea contractului la 14.000 de euro pentru el și tot staff-ul său. Important, asta în condiții de buget zero pentru transferuri și cu jucători cu salarii în jur de 3.000 de euro net pe lună, așa cum ni se comunicase că impune situația financiară a clubului. Lucrasem deja la proiect, să aducem jucători buni, titulari, chiar și în aceste condiții, strategia era foarte bine pusă la punct”, a declarat impresarul Tudor Guțilă.

În cele din urmă, cei din conducerea clubului au ales o altă conducere tehnică, germanii Michael Weiss și Steffen Menze, ale căror contracte costă mult mai puțin decât cei 14.000 de euro solicitați de către Lienen.

Cooper ar fi costat cel mult 250.000 de euro

Tot prin intermediul aceluiași impresar au ajuns la Oțelul mijlocașul Armando Cooper și portarul Mauro Goicoechea, două dintre cele mai reușite transferuri din ultimii doi ani. Cei doi jucători au fost pierduți de gălățeni în această vară pentru că nu activat clauza de cumpărare, respectiv de prelungire a contractului.

Tudor Guțilă a oferit detalii și despre aceste două cazuri, ca o reacție la declarația directorului executiv al clubului, Remus Pascu, care a spus la emisiunea Lider Sportiv, de la Radio ProFm Galați, că „prețul de achiziție al lui Armando Cooper ar fi fost de 500.000 euro, sumă pe care Oțelul nu își permite să o plătească. La Mauro Goicoechea costurile totale ar fi trecut de 800.000 euro”.


Dorin Rotariu și Cosmin Matei au fost „jaloane” pentru panamezul Armando Cooper. Foto: Bogdan Iordache

Impresarul a spus că în cazul lui Cooper clauza de preempțiune din contractul de împrumut de la clubul argentinian Godoy Cruz a fost inițial, într-adevăr, de 500.000, dar dolari și a fost renegociată. „În luna mai am ajuns la un acord cu argentinienii și au scăzut-o la 250.000 de dolari. Cred că am fi putut scoate până la urmă o sumă chiar mai mică. La valoarea lui, nici contractul său nu era mare. A venit pe 5.000 lunar, ar fi crescut la 5.500 în primul an și la doar 6.000 în al doilea. A venit gratis, chiar și fără comision pentru mine. Aș fi avut așa ceva doar la o eventuală revânzare de la Oțelul”, a precizat Tudor Guțilă.

Acesta a adăugat că și în acest moment, dacă i se achită salariile restante și clauza, Cooper ar putea reveni la Oțelul.

Goicoechea, pierdut pentru 50.000 de euro

În cazul lui Goicoechea, impresarul susține că diferența este uriașă față de suma avansată de Pascu. „A venit liber, iar pentru prelungirea contractului clauza era de doar 50.000 de euro. De eventualul meu comision puteau face abstracție, oricum nu mi-au dat nimic din ce aveau de dat. Nu vreau să intru în polemică, dar aș vrea ca publicul să știe realitatea”, a precizat Guțilă.


Mauro Goicoechea i-ar fi putut aduce un profit mare Oțelului dacă l-ar fi transferat. Portarul a ajuns între timp în prima ligă portugheză. Foto: Bogdan Iordache

Goicoechea a avut un contract de 8.000 de euro pe lună și, în cazul prelungirii, ar fi devenit unul dintre cei mai bine plătiți din lot, cu 10.000 de euro lunar. Totuși, banii dați pentru prelungirea clauzei și cei pe salariu ar fi putut fi recuperați de Oțelul în eventualitatea unui transfer. „Odată cu prelungirea se activa și o altă clauză, de reziliere. Dacă ar fi fost cedat imediat după prelungire, clubul care îl dorea îl putea lua după ce plătea toate cheltuielile Oțelului cu jucătorul, plus 250.000 de euro, sumă ce ar reprezentat profit curat. Această sumă creștea la 500.000 euro după un an. Mauro, la ce valoare ridicată a demonstrat că are, putea fi vândut relativ ușor după ce prelungeau contractul, ar fi avut Oțelul profit imediat în această vară de un sfer de milion”, a adăugat impresarul portarului uruguayan.

După despărțirea de Oțelul, Mauro Goicoechea a fost achiziționat gratis, ca jucător liber, de clubul portughez de primă ligă Arouca.

Pe site-ul suporterilor Oțelului, www.dunareabatrana.ro, panamezul Armando Cooper a fost votat în iarnă drept cel mai jucător din turul campionatului trecut, în timp ce într-un alt sondaj, în luna mai, Mauro Goicoechea a fost desemnat cel mai reușit transfer.

Publicat: 10 07. 2014, 02:13
Actualizat: 10 07. 2014, 12:57