Oțelul va avea cea mai mare ascensiune din Liga I !** Steagul actualei campioane a României va flutura pe Himalaya

O echipă de alpiniști români, din care face parte și gălățeanul Tiberiu Pintilie, se pregătește pentru o provocare inaccesibilă oamenilor de rând, cu toate că protagoniștii acestei povești nu se consideră deloc ieșiți din comun. Tiberiu (27 de ani), Adrian Faku (23 de ani) și Bogdan Pintilie (43 de ani) – nu există niciun grad de rudenie între ei – vor pleca pe 4 sau 5 septembrie spre China pentru a atinge vârful Cho Oyu (Zeița turcoaz) din Himalaya, care măsoară 8.201 metri, al șaselea pisc de pe planetă! „Între 1 și 3 octombrie plănuim să ajungem sus, mai ales că aceste date sunt foarte importante. Pe 1 este Ziua Chinei, iar pe 3 se aniversează altceva. Exact în acea zi a anului 1949, România a recunoscut China ca republică populară, fiind al treilea stat din lume care făcea acest lucru”, spune gălățeanul, pasionat, iată, și de istorie.

Oțelul le oferă 3.000 de euro

Cei trei, care deja explică pe portalul www.himalaya2011.com detaliile expediției, nu fac numai alpinism, ci și „diplomație prin aventură”, ei urmând să ducă aproape de cer și steagul României. „Vreau să duc pe munte și însemnele Galațiului, dar mi-a venit ideea să urc la mare altitudine și steagul echipei de fotbal Oțelul, care a câștigat campionatul. Este o chestiune de mare mândrie și mă bucur să pot duce acolo un steag, o stemă sau un fular cu echipa din orașul meu”, adaugă Tiberiu Pintilie care astfel va fi susținut de clubul roș-alb-albastru: „Domnii de la Oțelul mi-au promis 3.000 de euro, suplimente nutritive și susținătoare de efort, chestiuni care ne ajută enorm de mult. Cel puțin acești bani ne vor scoate serios din criză!”

„Vom trece linia dintre viață și moarte”
Tiberiu locuiește în București și practică alpinismul din 2006, prima ieșire fiind pe Mont Blanc. Anul trecut, alături de alți colegi, a ajuns pe vârful Korzhenevskaya (7.105 metri) din Munții Pamir, cea mai bună performanță de până acum. „Acum țintim mai sus și consider că suntem pregătiți pentru a ajunge în paradisul alpiniștilor, acolo unde vom trece linia dintre viață și moarte, unde vom călca în «The Death Zone»: la peste 8.000 de metri, fără oxigen, fără șerpași, fără ajutoare din afară”, explică Pintilie încercarea de excepție de la granița Chinei cu Nepalul.

Publicat: 04 09. 2011, 17:34
Actualizat: 04 09. 2011, 19:48