„Păcatele” lui Andrei Vlad, aduse în față de olteni! Oamenii din jurul U Craiova au intervenit și nu au uitat cum a plecat

„Mă pedepsește Dumnezeu pentru că l-am furat pe Vlad de la Craiova”, a identificat Gigi Becali cauza eliminării din Europa League. „Furtul” de care amintește șeful FCSB a costat însă 400.000 de euro, iar Craiova are și 10 procente dintr-un eventual transfer. E adevărat, conducătorii Universității Craiova s-au arătat deranjați de modul cum FCSB l-a transferat pe portarul care avea atunci 18 ani și jucase un singur meci în Liga I, dar vina le-a aparținut, deoarece nu avea nicio clauză stipulată în cazul în care și-ar fi denunțat contractul, care se mai întindea numai pe încă un an.

Vlad a trecut de la 350 de euro pe lună, cât câștiga în Bănie, unde juca la „satelit”, în Liga a III-a, la nu mai puțin de 10.000 de euro lunar și la statutul de „Messi al portarilor”, atribuit de Gigi Becali. Acesta îl putea achiziționa pe o sumă mult mai mică, dar nu a mai dorit să aștepte 12 până la 24 de etape, cât ar fi fost suspendarea jucătorului, după rezilierea unilaterală a contractului, Vlad fiind și internațional de juniori. Tânărul goal-keeper era nemulțumit la Craiova nu neapărat de salariu, ci pentru că atunci când familia sa a avut probleme financiare nu a fost ajutat de club.

Oamenii care au lucrat cu Andrei Vlad la Craiova spun că el nu trebuia forțat, ci promovat treptat, pentru a căpăta încredere. „Este un copil foarte bun, foarte cuminte, inteligent, l-am avut de la 11 ani la școala mea de fotbal, de când l-am adus de la Târgoviște. Nu comentez eu ce ar trebui să facă FCSB, dar îmi pare rău că a plecat de la noi, fiindcă este un băiat deosebit” spune Silviu Bogdan, manager al centrului de copii și juniori la Craiova.

Cătălin Mulțescu l-a avut și el sub comandă la Craiova și spune că tânărul portar nu trebuia să facă pasul spre FCSB de la 18 ani. „S-a grăbit, putea să mai aștepte, fiindcă la Craiova avea posibilitatea de a apăra, avea și liniște. Debutase deja în Liga I, avea șansa  de a crește. A pus alte lucruri înaintea fotbalului, părerea mea este că a făcut o mare prostie plecând de la Craiova, acolo toată lumea îi dorea binele. Eu am discutat cu el când eram la Universitatea, am avut discuții interminabile, l-am pregătit un an pentru debutul acela în meciul cu Viitorul, în care a apărat excelent, a fost impecabil. A apărat și la echipa a doua, și la juniori republicani, am făcut cu el antrenamente specifice, m-am și atașat de el.

Are calități în primul rând fizice pentru acest post, apoi stă bine și tehnic, intuiește și jocul bine, este inteligent. Dar ca portar trebuie să fi la 100 % din punct de vedere mental. Trebuie să nu-ți pierzi pentru o clipă concentrarea. Cred că apropiații ar trebui să fie alături de el acum, familia, cei de la echipă. Ar trebui să plece la o altă echipă, să stea la coadă și când prinde momentul să nu mai iasă din poartă. Pare puțin schimbat față de perioada în care am lucrat eu cu el, nici apărarea FCSB nu este în cea mai bună formă”, a spus Cătălin Mulțescu.

Dacă în acest sezon italianul Pigliacelli a fost sigur, în stagiunea trecută Craiova a avut probleme mari pe postul de portar, deoarece moldoveanul Neculai Calancea a avut un sezon execrabil, iar acum ajuns să apere la echipa a doua, iar elvețianul Mitrovic nu a convins nici el pentru a continua în Bănie, Universitatea neactivând clauza de prelungire a contractului.

Silviu Lung senior, care l-a pregătit pe portar atât la Universitatea Craiova, dar și la școala de fotbal a lui Silviu Bogdan, spune că greșelile i-au aparținut atât lui Vlad, fiindcă a plecat de la Craiova, unde ar fi avut mediul propice pentru a-și dezvolta calitățile, dar și celor de la FCSB, care l-au forțat imediat după ce a plecat Niță, fără niciun meci pregătitor, iar acum a revenit în poartă cu o mare presiune, el fiind folosit în meciuri foarte importante, precum cele cu Lazio, cu Dinamo sau acum, cu Rapid Viena.

 

Publicat: 01 09. 2018, 08:08
Actualizat: 01 09. 2018, 08:09