Pandemia COVID-19 a afectat și arbitrajul din Liga 1! Kyros Vassaras: „Cheltuielile s-au dublat, călătoriile nu se mai fac în grup” | EXCLUSIV

Ovidiu Artene (stânga) face parte din brigada lui Istvan Kovacs, a mers inclusiv la CM 2022, iar meseria lui de bază e polițist de penitenciar: e calitatea în care l-a întâlnit la Vaslui pe Tibi Șerban © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Kyros Vassaras susține că, din cauza pandemiei de coronavirus, arbitrajul autohton s-a confruntat cu situații delicate.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ProSport, grecul vorbește despre stresul psihic la care au fost supuși arbitrii pentru că multe meciuri au fost amânate exact când „fluierașii” ajungeau la destinație, iar cheltuieliile financiare au crescut considerabil.

Timpul scurt al pauzei competiționale a fost un alt motiv care a creat neliniște în rândul arbitrilor din primele eșaloane fotbalistice.

Kyros Vassaras: „O situație complicată pentru arbitri”

„Cred că pandemia a afectat toți oamenii, pe cei din sport, pe toți cei din jurul lor. Nimeni, de la jucători, antrenori, membri ai staff-ului, arbitrii, nu se mai comportă la fel ca înainte. Toți trăiesc cu un risc care îi poate costa slujba, hobby-ul, dar cel mai important sănătatea. Își desfășoară activitatea pe stadioane goale. O situație complicată pentru arbitri, pentru jucători.

Arbitrii din Liga 1 nu au avut suficient timp de odihnă odată reîncepute competițiile, au avut un număr limitat de zile libere pe care să le petreacă alături de familii. Noul sezon a început la scurt timp după precedentul”, ne-a declarat Kyros Vassaras.

Kyros Vassaras: „Marea oboseală e cea mentală”

„Sunt unii dintre ei care călătoresc, care petrec mult timp în mașină mergând spre un meci care uneori este amânat sau chiar anulat. Fără să știe dacă următoarea zi pot fi la muncă sau dacă pot obține o zi liberă în plus pentru a putea arbitra. Unii dintre ei sunt concentrați sută la sută doar pe arbitraj, acest rol oferindu-le singurul venit financiar, există totuși incertitudini.

Cheltuielile s-au dublat, fiind nevoie acum ca toate călătoriile să fie făcute în particular sau cu cel mult un coleg din brigadă. Marea oboseală a fost în principal cea mentală, întrucât au avut la dispoziție doar 1-2 săptămâni de odihnă înaintea startului sezonului.

Cu toate că nu au contracte de profesioniști s-au comportat într-o manieră extrem de profesionistă. Au fost apți din punct de vedere fizic, mereu la curent cu noile recomandări prin prezența la cursurile online”, a concluzionat șeful CCA.

Publicat: 31 10. 2020, 08:20
Actualizat: 31 10. 2020, 08:23