Principalul motiv pentru care UTA a colaborat – aproape în exclusivitate – cu impresarul Bogdan Apostu și colaboratorii săi de la FGA a fost legat de lipsa unui departament de scouting la club, respectiv a resurselor financiare pentru a pune pe picioare unul.
Lucrurile se schimbă din această vară, când Gabriel Glăvan, analistul video din staff-ul „Bătrânei Doamne” o rețea de căutare a jucătorilor transferabili la nivelul Ligii 1.
Clubul UTA a anunțat printr-un comunicat totul: „Scouting-ul este una dintre componentele cele mai importante ale unui club profesionist, care își dorește o recrutare corectă și obiectivă. În acest sens, UTA anunța extinderea departamentului de scouting și caută colaboratori la nivel național pasionați de fotbal cu vârsta minimă de 18 ani.
Pentru a aplica, trimiteți un email la adresa [email protected] care să conțină nume, prenume, număr de telefon, adresă de email și răspunsul la întrebarea „De ce consideri că este necesar un departament de scouting?”.
Activitatea va fi pro bono, dar se va oferi bonus de performanță. Clubul va oferi training specializat tuturor celor selectați”.
Echipa de scouteri a lui Glăvan i-a adus în Liga 1 pe Jefté, Laïdouni sau Ricardinho
Nu e prima oară când Gabriel Glăvan inițiază un astfel de proiect în fotbalul românesc, ba chiar are rezultate bune în munca de scounting după aventura de la FC Voluntari. La gruparea ilfoveană, analistul video, colaborator și al Federației Române de Fotbal, ca și component al staffului tehnic al lui Florin Bratu la naționala U21, și-a pus în practică pentru prima oară ideile legate de scouting.
Iar în Liga 1 au sosit fotbaliști importanți precum atacantul spaniol, Jefté Betancor (cotat la 1,6 milioane de euro de transfermarkt), care după aventurile de la Voluntari și Farul a ajuns în curtea lui CFR Cluj, fundașul portughez Ricardinho (900 de mii de euro) și mai ales Aïssa Laïdouni (3,5 milioane de euro), care s-a transferat pentru 600 de mii de euro la Ferencvaros, actuala campioană a Ungariei. Mai mult, tunisianul a câștigat titlul de cel mai bun fotbalist al campionatului țării vecine în sezonul 2020-2021.
Plecând de la munca depusă la FC Voluntari și mini-rețeaua de scouteri formată acolo, Gabriel Glăvan dorește să treacă la un nivel superior la UTA.
„De ceva timp încerc să schimb modul de recrutare a jucătorilor în fotbalul românesc și mi-a luat ceva timp încât să câștig destulă influență încât să pot să inițiez un astfel de proiect. Am făcut o treabă destul de bună la Voluntari, aducând fotbaliști importanți în România, dar la UTA mi-aș dori să ne perfecționăm și mai mult. Conducerea clubului a înțeles perfect necesitatea demarării unui astfel de proiect, am sprijin total la Arad, așadar începem procesul de recrutare a oamenilor pasionați, dar și dotați cu un anumit skill pentru scouting. Prin dezvoltarea departamentului încercăm să atragem atenția și celorlalte cluburi, oferind un exemplu, în așa fel încât toate echipele să înțeleagă că este primordial ca recrutarea să se facă corect.
Este responsabilitatea noastră, a tuturor care facem parte din fenomenul fotbalistic să facem ceva să ne dezvoltăm și să lucrăm împreunaă la dezvoltarea fotbalului românesc”, spune analistul lui Ilie Poenaru, care devine automat și șeful departamentului de scounting din curtea „Bătrânei Doamne”.
De altfel, echipa „roș-albă” a realizat un prim transfer prin metodele folosite de Glăvan și colaboratorii săi.
„Pe albanezul Erion Hoxallari l-am luat la recomandarea mea, căci îl monitorizăm de ceva vreme. Pot spune că mai țin legătura cu 8-9 persoane pe care le-am recrutat în echipa mea la Voluntari, între care este și o fată și care lucrează foarte bine. Ce înseamnă munca lor? Fiecare dintre ei sunt însărcinați să urmărească atent un campionat din care cluburile de Liga 1 și-ar permite să aducă fotbaliști. Vorbim despre ligile doi și trei din Franța și Spania de exemplu, dar și primele eșaloane din țările scandinave, dar și din Balcani. După fiecare weekend, se face o echipă a etapei, dar – totodată – există rapoarte detaliate pentru cei care sar în evidență.
La UTA mi-aș dori să am în jur de 25 de oameni cu care să lucrez. În principiu, căutăm scouteri români, din diferite zone ale țării, care să vadă cât mai multe meciuri și la nivelul ligilor doi și trei, dar – bineînțeles – nu spunem nu nici colaboratorilor din străinătate. Spre exemplu, țin și acum legătura cu un român plecat în Belgia, care mă ajută de acolo. Ideea este să găsim persoane pasionate, dar și dispuse să se specializeze prin intermediul conferințelor de pe ZOOM pe care le voi ține, iar cu cei selecționați mă voi vedea și față în față pentru un team building.
Ideea este ca la finalul unui tur sau al unui campionat întreg să avem o bază de date din care să extragem pentru Ilie Poenaru cel puțin cinci fotbaliști pentru fiecare post, dintre cei care pot fi transferați în România. Poate că ideea de activitate pro bono nu e foarte atractivă, însă conducerea UTA-ei m-a asigurat că va oferi bonusuri de performanță pentru cei care vor avea și rezultate”, a încheiat analistul de 34 de ani, care a mai lucrat cu Ilie Poenaru la Gaz Metan, dar a făcut parte și din stafful tehnic al lui Ionuț Badea la UTA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER