Pawel Golanski povestește cum a ajuns să semneze cu ASA: „Mi-a sunat telefonul și am văzut că e Dan Petrescu”. Cum s-a lăsat convins și care a fost prima părere despre România: „Dumnezeule, ce fel de țară!”
Pawel Golanski a revenit în România la cinci ani distanță de momentul în care a plecat de la Steaua. Fundașul de 32 de ani a povestit cum a acceptat oferta lui ASA Târgu Mureș.
Golanski este unul dintre „veteranii” pe care Dan Petrescu i-a chemat alături de el pentru a aduce primul titlu din istorie pentru ASA. Polonezul spune că așa s-a lăsat convins să semneze cu echipa din Târgu Mureș. Pe Dan Petrescu îl cunoștea din perioada în care „Bursucul” a antrenat la Wisla Cracovia, dar și când Golanski juca pentru Steaua.
„Telefonul sună. Este Dan Petrescu. „Vreau să fac echipă puternică la Târgu Mureș. Vrei să ni te alături? […] Am vorbit cu managerul meu și i-am spus că vreau să particip la acest proiect”, rememorează Golanski momentul în care a acceptat să revină în Liga 1, într-un interviu acordat site-ului eurosport.onet.pl.
Fostul jucător al Koronei Kielce este de convins că încă mai poate juca la nivel înalt: „În primul rând, am 32 de ani…Transferul în România n-a picat din cer. Cred că în ultimii patru ani am muncit mult pentru a reveni. Acum trebuie să-i arăt antrenorului Dan Petrescu că transferul nu a fost o greșeală”.
Primul contact pe care Golanski l-a avut cu fotbalul românesc a fost produs de Dan Petrescu. În 2007, Steaua era condusă de Gică Hagi și acesta căuta un fundaș dreapta. Soluția a venit de la prietenul său Dan Petrescu, cel care-l știa pe Golanski din perioada în care era antrenor la Wisla Cracovia:
„Nu suntem prieteni. Într-adevăr, el a avut o marte parte din merit pentru transferul meu la Steaua. A fost ideea lui Petrescu. El se știe cu Gică Hagi, care atunci era antrenor la Steaua și căuta un fundaș dreapta. Petrescu este un antrenor cu nume-brand. La urma urmei, el cu o echipă mică precum Unirea Urziceni a câștigat campionatul și a jucat în grupele Ligii Campionilor. A fost – ca să spunem așa – ideea originală a lui Petrescu. În România, cei de la Unirea erau numiți nebuni, pentru că numai niște nebuni le-ar fi putut râde în nas marilor cluburi locale”.
Din perioada în care a jucat la Steaua, Golanski a rămas prieten cu Janos Szekely. Conv””ersațiile cu acesta l-au ajutat să nu uite limba română: „Nu vorbesc fluent româna, dar înțeleg fără nicio problemă. Sunt prieten cu Janos Szekely, fost jucător la Steaua. Vorbim des la telefon, deci am contact cu limba”, mai spune Golanski, care speră că nu i-a supărat pe fanii Stelei când a acceptat oferta de la ASA: „Vom vedea. Vom întâlni Steaua pe 8 iulie, în Supercupă”.
România nu i-a lăsat însă o primă impresie bună. Prima dată a trecut prin țara noastră în 2002, în drum spre Bulgaria, unde are o casă împreună cu soția lui. Abia după ce s-a transfer la Steaua, adică peste cinci ani, a ajuns să-și schimbe părerea: „În 2002, mergeam cu Detelina (n.r. soția lui) spre Bulgaria. Am călătorit prin România, au fost cu noi Rafal Grzelak și soția lui. Mă uitam și le-am spus celorlalți: „Dumnezeule, ce fel de țară, sper să nu joc niciodată aici”. Ei bine, nu m-a încântat. Și după câțiva ani am ajuns în București, care de pe geamul mașinii nu părea atractiv. Mi-am schimbat părere, pentru că Steaua este un club profesionist și București este un oraș frumos cu oameni drăguți”.