Pentru cine va cânta imnul „Oltenia, Eterna Terra-Nova” în Liga 1? Craiova lui Mititelu sau cea a lui Rotaru? Fiul lui Adrian Păunescu dezvăluie | EXCLUSIV
Din sezonul viitor al Ligii 1 vom avea duelul celor două Craiove pe stadionul „Ion Oblemenco”.
Adrian Păunescu este considerat unul dintre cei mai buni poeți români ai ultimelor decenii. Mulți l-au criticat pentru poemele în care slăvea conducătorii comuniști, dar lumea fotbalul are multe motive să-i mulțumească. A scris două imnuri care vor rămâne în istorie.
Unul dintre ele este celebrul imn al Craiovei, imn care se cântă nu numai pe stadioane, dar și la nunțile din această zonă a României.
Unde va fi cântat imnul legendar al Craiovei? La echipa lui Mititelu sau la cea a lui Rotaru? Fiul lui Adrian Păunescu răspunde
Andrei Păunescu a vorbit pentru ProSport despre imnul Universității Craiova scris de tatăl său, poetul Adrian Păunescu și despre rivalitatea locală.
„Din punctul meu de vedere imnul poate fi cântat atât la meciurile disputate de CS Universitatea Craiova cât și la cele ale FC Universitatea Craiova 1948.
Când mi-am dat acordul ca imnul să fie cântat la meciurile echipei susținute de Primăria din Craiova am făcut-o pentru că aceasta era formația care reprezenta sportul-rege din Oltenia pe prima scenă fotbalistică a țării.
Eu nu știu de partea cui este dreptatea în disputa dintre cele două grupări fotbalistice, dar vă spun că în privința imnului acesta poate fi cântat la ambele echipe. În definitiv, este un imn foarte frumos care aparține sportului românesc”, a declarat Andrei Păunescu.
Cum s-a scris acest imn celebru?
Povestea imnului oltenilor este una rememorată de Andrei Păunescu în urmă cu mulți ani.
„Tata a și jucat acolo, în perioada junioratului, înainte să plece la București la liceu. Turneul «Cenaclului Flacăra» din anul 1983 s-a potrivit în așa fel încât să ajungem la Craiova în luna martie, chiar în ziua meciului cu Kaiserslautern. Atunci s-a calificat Craiova în semifinalele Cupei UEFA.
Am plecat de la Timișoara cu autocarul și tata a zis: «Trebuie să scriem un cântec pentru Craiova, un mare imn». A scris versurile de la «Oltenia Eterna Terra Nova». Muzica a fost compusă de Valeriu Penișoară. El era un moldovean care ținea cu Dinamo, dar nu prea avea curaj să se manifeste la «Cenaclu»…
A doua zi s-a cântat imnul la stadion, dar și în vestiar. Acum cântecul este în istorie și aparține celor cinci județe ale României. Din punct de vedere al formatelor, al potrivirii pentru a fi cântat de mase, cel mai frumos este cel al Rapidului.
Este mai simplu, versuri mai scurte… Din punct de vedere al complexității, al istoriei și al emoției, imnul Craiovei este mai frumos”, a mai spus artistul.