„Pericol de moarte!”

În urma unui litigiu cu un impresar, FRF a ajuns într-o situație mai mult decât delicată. Fotbalul românesc riscă în prezent dezafilierea din organismele internaționale!

Curtea de Apel București a dat zilele trecute un verdict cu grave implicații. Judecătorii au decis, în cadrul unui proces între FRF și agentul FIFA Mircea Moise, că anumite pasaje din statutul FRF sunt neconstituționale. Este vorba de reglementările care stabilesc autoritatea comisiilor FRF, mergând până la Tribunalul de Arbitraj pentru Fotbal, în spețele din fotbal. Astfel, practic, prin această decizie se anulează obligația celor din fotbal de a-și rezolva litigiile doar la instanțele fotbalistice. Curtea de Apel își justifică această decizie prin faptul că, în conformitare cu Constituția României, singurele foruri care pot exercita actul de justiție sunt instanțele civile.

FRF nu a acordat importanță cazului!

Cum FIFA și UEFA stabilesc clar autonomia fotbalului din acest punct de vedere și interzic ca litigiile de natură fotbalistică să ajungă în instanțele civile, dacă decizia Curții de Apel va fi menținută, va urma automat dezafilierea FRF de la FIFA și UEFA. Cele două foruri internaționale sunt foarte ferme și sensibile cu astfel de situații.

„Este incredibilă această decizie! O vom ataca la Înalta Curte de Casație și Justiție și nu cred că va rămâne în picioare. Dacă se va întâmpla asta, putem merge toți acasă, pentru că s-a terminat cu fotbalul românesc”, a spus directorul general al FRF, Ionuț Lupescu (foto). La această situație s-a ajuns și pentru că șefii FRF nu au acordat o importanță prea mare până acum acestui proces cu Mircea Moise, considerându-l un litigiu minor, fără implicații deosebite pentru federație și fotbalul românesc.

Ce înseamnă dezafilierea

Desființarea statutului de membru afiliat la FIFA și la UEFA este echivalent cu excluderea tuturor echipelor românești din toate competițiile organizate de aceste foruri. Practic, fotbalul nostru rămâne unul fără valoare, mărginindu-se la campionatul intern.

CAZUL MOISE:

• 2003 – FRF a judecat contractul dintre impresarul Moise și Claudiu Keșeru și a decis că jucătorul de 21 de ani nu a comis nicio ilegalitate. Judecata era ilegală, susține justiția, deoarece Federația nu deținea competență. Agentului i s-ar fi propus o sumă de bani, considerată prea mică de acesta, apoi au amenințat că vor merge la „Bebiță”, așa cum e alintat secretarul general Adalbert Kassai

• Cazul a ajuns în civil, unde Moise a avut câștig de cauză, iar decizia ar putea răsturna întreaga activitate a Federației, în sensul că regulamentele vor fi nule și toți vor merge în civil cunoscând acest lucru, iar comisiile nu vor mai putea judeca decât faptele de disciplină care nu țin de contracte între jucători, antrenori sau impresari

"FRF nu riscă dezafilierea. Doar cei care au comis ilegalități pot avea de suferit" – Mircea Moise, agent FIFA

1 milion de euro, plus despăgubiri, este suma pe care FRF va trebui să o achite către Mircea Moise, reprezentând banii pe care Keșeru trebuia să-i dea agentului și dobânzi


Mitică s-a opus!

După o ședință de șapte ore, Mircea Sandu a ieșit în fața presei pentru a anunța ceea ce se știa deja: cazul „Valiza“ va fi redeschis la Comisia de Disciplină. Toți cei prezenți au fost de acord cu faptul că celebrele stenograme arată implicarea unui număr mai mare de persoane în jocurile de culise din finalul campionatului trecut. Dumitru Dragomir a fost singurul care n-a fost de acord, dar opoziția șefului Ligii a fost repede înlăturată, ceilalți convingându-l că n-are nicio șansă să oprească redeschiderea.

Publicat: 24 02. 2009, 05:55
Actualizat: 24 02. 2009, 06:40