Planul de reorganizare a trecut, problemele continuă. Petrolul n-are loc de greșeală din punct de vedere financiar. 1,92 milioane de euro, datoria pe care ploieștenii s-au angajat să o plătească în primul an
Greul abia acum începe pentru Petrolul. Planul de reorganizare a fost votat de creditori, însă graficul de rambursare este unul criminal pentru ploieșteni: aceștia au de plată 8,6 milioane de lei în primul an, 9,23 milioane de lei în anul doi, iar în ultimul an, 10,61 milioane de lei sunt prognozați. Totuși, în această schemă sunt luate în calcul toate datoriile către ANAF, unele pentru care Petrolul se judecă cu Fiscul și, cred șefii clubului, au șanse mari să câștige
Planul de reorganizare al Petrolului a trecut de votul creditorilor joi, însă atât conducerea clubului, cât și suporterii realizează că greul abia acum începe. Dintre echipele care au intrat în insolvență, doar CFR Cluj a părut să aibă o situație mai dificilă decât cea a Petrolului, cu 54 de milioane de lei, adică 12,1 milioane de euro datorii la stat. Totuși, conducerea clubului petrolist a aplicat o strategie interesantă, promițând întreaga sumă datorată creditorilor cu drept de preferință, adică ANAF-ului, reprezentată aici de AJFP Prahova și mai puțin celor chirografari, adică a jucătorilor și antrenorilor care au de recuperat bani de la Petrolul.
De fapt, principala categorie de creanțe a societății care administrează echipa prahoveană este cea pe care Petrolul a avut-o la ANAF, aceasta totalizând 24 de milioane de lei, circa 5,38 milioane de euro! „Cârligul” vine doar acum! Din cele 24 de milioane de lei pe care Petrolul le datorează statului, aproximativ cinci milioane de lei sunt o creanță în litigiu, o dispută în instanță pe care Petrolul a demarat-o încă din 2012. O altă parte a sumei, circa 1,7 milioane de lei, reprezintă măsurile asiguratorii instituite de ANAF Alexandria pentru prejudiciul estimat în dosarul deschis de DIICOT finanțatorului Dan Capră pentru spălare de bani. Totodată, grosul creanței, de 15 milioane de lei, nu a fost impusă încă de ANAF, care a găsit această obligație de plată odată ce societatea petrolistă a intrat în insolvență, astfel că la planul de reorganizare, Fiscul a votat pentru, alegându-se, deocamdată, cu doar 1,3 milioane de lei! Practic, votul tuturor creditorilor a fost unul clar, mizând că vor primi o parte din bani, întrucât, dacă societatea intra în faliment, aceștia se alegeau cu doar 2,536,651 de lei, adică 7% din totalul datoriilor, iar în condițiile votării planului de reorganizare, clubul s-a angajat să plătească 28,480,164 de lei.
Cu probleme la ambii genunchi, Tamuz are șanse mici să mai aducă bani serioși în contabilitatea Petrolului
Trei surse de venit: drepturi TV, vânzări de jucători și încasări din marketing
Odată ce planul de reorganizare a fost votat de creditori și va fi aprobat de judecătorul sindic pe 18 iunie, Petrolul se angajează să plătească datoria cumulată menționată mai sus în trei ani, adică în patru trimestre. Imediat după vot, graficul de rambursare a fost postat pe site-ul echipei ploieștene, iar cifrele dau fiori la prima vedere. E evident că Fiscul a fost „jucătorul cheie” în votarea planului, întrucât avea cele mai mari creanțe, cele mai importante creanțe și a putut negocia de pe poziții de forță. Șefii Petrolului au propus rambursarea în proporție de 100% a datoriilor la ora actuală, în tranșe egale trimestriale. Și de aici încep problemele! În primul an, în condițiile în care va pierde procesul cu Fiscul, Petrolul are de plată 8,6 milioane de lei către toți creditorii, sumă scadentă la 30 iunie 2016. Așadar, în jur de două milioane de euro! Totuși, conducătorii ploieștenilor sunt încrezători și, spun ei, au primit asigurări de la avocații clubului că nu vor pierde procesele, așadar urmând ca suma datorată să scadă drastic.
În acest moment, clubul are trei posibilități prin care poate să își asigure venituri. Una este clară, drepturile de televizare, obiectivul petroliștilor fiind unul clar: accederea în play-off-ul sezonului care va începe pe 11 iulie, pentru sporirea acestei sume. În sezonul precedent, Petrolul a încasat 2,375 milioane de euro din drepturile de televizare, deci cu 370.000 de euro mai mult decât suma necesară acoperirii creanței. Doar că bugetul de salarii al Petrolului nu ar putea fi mai mic de 700.000-800.000 de euro, ceea ce înseamnă că suma este insuficientă. Aici intervine o a doua categorie de venituri, aceea provenită din vânzările de jucători, însă este clar că formațiile care vor să cumpere de la Petrolul jucători precum Tamuz, Satli, Nepomuceno sau Ipsa vor oferi mai puțin decât în mod normal, Petrolul plecând în negocieri cu un dezavantaj major, nevoia de bani.
Aici intervine, însă, și noul manager sportiv, Mihai Joița, al cărui obiectiv va fi găsirea unor jucători cu potențial care să devină, ulterior, atractivi pentru echipe mai puternice, capabile să plătească bani buni în schimbul lor. Evident, acest lucru se va face doar prin transferuri bune, care să asigure și performanța sportivă, însă locul de eroare este infim, în condițiile în care Petrolul se află pe marginea prăpastiei. Poate singurele vești bune vin de la directorul de marketing al echipei ploieștene, Iuliano Ene, a precizat pentru ProSport că se află în negocieri cu trei entități pentru postura de sponsor principal, asigurând, totodată, că Petrolul și-a atins jumătate din bugetul prognozat pe marketing, adică 300.000 de euro, iar șansele ca suma de 600.000 de euro să fie atinsă sunt mari.