După 9 ani de zile, de când proiectul noii UTA a pornit din Liga 4-a bazându-se în special pe fondurile autorităților locale, sunt șanse mari ca structura conducerii clubului să sufere schimbări importante.
De la început trebuie spus că, în proporție de 90%, Alexandru Meszar va rămâne cel puțin o perioadă în boardul „Bătrânei Doamne”, doar că bugetul clubului va primi o importantă infuzie de capital privat.
Adică exact ceea ce lipsește pentru o echipă mai competitivă creată în jurul unor figuri importante din fotbalul românesc, în frunte cu Ilie Dumitrescu.
De unde vor veni acești bani? De la oameni de afaceri arădeni, care s-au unit în jurul lui Simion Apreutese, patronul International Alexander Holding.
Soția acestuia, Loredana Apreutese (managerul concenului) a semnat primul contract de sponzorizare cu UTA în sezonul 2019-2020, iar acesta a fost prelungit și în următorul, cu investiții totale de aproximativ 350 de mii de euro. În vara anului trecut, nemulțumit de unele aspecte, Apreutese nu a mai prelungit parteneriatul cu echipa „roș-albă” și a ales să o susțină pe CSA Steaua, în Liga a 2-a. În această iarnă, însă, importantul om de afaceri a revenit la sentimente mai bune față de brandul numărul unu al orașului natal (a crescut în Calea Aurel Vlaicu, în zona stadionului) și pare dispus să reia finanțarea. Dar, de această dată, preluând cu totul clubul (achitând creditările și datoriile existente) alături de alți trei importanți parteneri și ei arădeni de baștină.
Marius Grada este managerul firmei Romasia (importator din China) și el partener al clubului UTA de câțiva ani buni încoace. Acesta are o relație bună cu Ilie Dumitrescu, care a și acceptat invitația pentru a urmări pe viu meciul echipei arădene la Sfântu Gheorghe. Ieri, fostul atacant al „Generației de Aur” a fost imortalizat de televiziuni la tribuna oficială a „Sepsi Arena” alături de Apreutese și Laszlo Balint, fostul antrenor al „Bătrânei Doamne”, care rămas legat sufletește de echipa pe care a condus-o cu succes până în iarna acestui an.
Cătălin Nathan Juncan are afaceri în domeniul transporturilor și logisticii și nu numai, în SUA A plecat din rândul galeriei arădene, a rămas legat emoțional de ea, iar anul trecut i-a și ajutat pe fanii arădeni să achite câteva amenzi, în numele clubului, pentru folosirea de fumigene, torțe sau petarde. A fost recent la Arad, dar a avut întâlniri cu Meszar și Apreutese inclusiv la Madrid, la începutul acestei săptămâni, unde cei trei au urmărit și manșele secunde ale sferturilor de finală din UEFA Champions League, Real – Chelsea și Atletico – Manchester City.
Rudi Vizental e fost director al BRD Arad, iar acum e CEO-ul celui mai important fond de investiții românesc, Roca Investments. La acesta au aderat concerne importante din România, precum Dedeman, Transavia, Mobexpert (deținut de Dan Șucu, care – din câte se pare – se va implica la Rapid) și altele. Vizental e și el un vechi suporter al Bătrânei Doamne, deține un abonament la tribuna I și este și el foarte implicat în grupul de inițiativă ce dorește să preia UTA.
Cei patru oameni de afaceri au avut și girul celor de la Suporter Club UTA când au demarat discuțiile cu Alexandru Meszar. Lucrurile au stagnat puțin, dar înaintea meciului cu Rapidul, din informațiile noastre, părțile au bătut palma. Bineînțeles, este vorba despre o înțelegere de principiu, iar dacă totul decurge normal, schimbul de proprietate se va face și în acte undeva în luna mai. Cel puțin încă un sezon, clubul rămâne organizat sub formă de ONG, după care intenția e spre înființarea unei Societăți pe Acțiuni. Aceasta din urmă va avea și partea de „socios”, în sensul că orice suporter va putea cotiza și va avea putere în alegerea conducerii clubului.
Ajungând la această parte a conducerii clubului, Ilie Dumitrescu ar putea fi figura principală. Se vorbește chiar de funcția de președinte a clubului, pe „Mister” ar îmbrățișa-o pentru UTA, un club nobil pe croiala valorilor sale morale. Evident fostul internațional va avea un cuvânt greu în club în special pe partea sportivă, dar va fi și un vector important de imagine. La prima vedere, contractele lui Dumitrescu ca și analist TV se pot derula în continuare, chiar dacă acesta va avea funcție oficială la UTA.
Sub fostul atacant al „Generației de Aur” ar trebui să apară un director executiv, tânăr, cu elan, care nu ar trebui să vină neapărat din lumea fotbalului, ci să fie – mai degrabă – doxă în management. Apoi, bineînțeles, urmează să fie ocupate și celelalte funcții în club, ancorate în realitatea fotbalului românesc.
Din punct de vedere al rezultatelor, UTA nu traversează cea mai bună perioadă. Echipa a cam pierdut trenul pentru locurile de Conference League, iar peste 6 zile, în Sâmbăta Mare, are meci foarte important, dacă nu decisiv, cu Chindia pentru evitarea locului 13, de baraj pentru menținerea în Liga 1. Cu acest lot, echipa arădeană nu ar trebui să aibă probleme în a juca și la anul în elită, iar planurile pentru un nou antrenor se „coc” deja. Persoanele cu influență în club au analizat la sânge candidații și, din câte se pare, în fruntea listei s-ar afla Ilie Poenaru, cel care în sezonul precedent le-a condus pe Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș.
Adică grupările care vor retrograda din Liga 1, însă nu din cauza aspectului sportiv, ci al prostului management. Dar, în „cărți” s-ar mai afla Mirel Rădoi, Eugen Neagoe și chiar un important selecționer străin. Apoi, în ceea ce privește colaborarea cu impresarii pentru viitoarele transferuri, clubul își va deschide orizontul dincolo de Bogdan Apostu. Evident, hunedoreanul rămâne un punct cheie reprezentând câțiva jucători care ar putea continua în „alb-roșu”, dar dacă venirea lui Dumitrescu în club se confirmă, Giovanni sau Victor Becali vor propune și ei jucători. Apoi, în peisaj apare și numele lui Mihai Joița, impresar foarte activ pe piața franceză, cu care UTA a mai colaborat în urmă cu 10-15 ani.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER