UPDATE Contactat de ProSport, președintele Federației Române de Fotbal a mărturisit că pentru a putea avea un punct de vedere mai trebuie să aibă acces la detalii asupra cazului. „Vom aștepta motivarea instanței, apoi departamentul juridic al Federatiei va analiza situația„, a răspuns Răzvan Burleanu. Practic, ceea ce așteaptă oficialul FRF este lămurirea clară a implicării lui Sorin Țerbea la FCM Tg. Mureș, precum și legăturile făcut de procurori între omul de afaceri și clubul din Tg. Mureș.
Știrea că Vasile Avram a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „mită în elicopter” poate produce efecte și în afara numelor vizate în dosar. Fost președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, Vasile Avram a fost trimis în judecată pentru că, în mai 2011, când era supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureș – „U” Cluj, a primit de la omul de afaceri Sorin Țerbea (decedat între timp) suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreați de echipa de fotbal din Tîrgu Mureș la jocurile ediției de campionat 2011-2012.
În acest context sunt așteptate primele reacții oficiale ale FRF cu privire la posibile sancțiuni ce pot fi luate împotriva clubului care se află acum pe locul 2 în campionat. Asta pentru că acest caz prezintă similitudini importante cu ceea ce s-a întâmplat în 2009, atunci când FC Argeș a fost retrogradată. Condamnarea fostului finanțator al piteștenilor, Cornel Penescu, în dosarul corupției din arbitraj a atras retrogradarea echipei sale. Comisia de Disciplină a LPF a luat decizia în baza articolului 60, punctul 1, literele a și c și în baza articolului 60, punctul 3, din regulamentul disciplinar, coroborat cu articolul 14, litera i.
Mai exact, potrivit articolului 60, punctul 1, literele a și c, așa cum puteți vedea mai jos, clubul pe care Sorin Țerbea l-a reprezentat la acel moment riscă penalități care pleacă de la amenzi consistente și ajung până la retrogradare, măsuri luate în 2009 în cazul celor de la FC Argeș.
Totuși, diferențele sunt notabile atunci când luăm în calcul calitatea pe care cei doi, Penescu și Țerbea, o aveau la club în 2009, respectiv 2011. Dacă primul era în acte finanțatorul principal al lui FC Argeș, Sorin Țerbea nu ocupa nicio funcție oficială în organigrama clubului mureșean. Încă de atunci, în aparițiile din presă acesta era prezentat doar ca un om de afaceri apropiat al clubului. În acest context, articolul 60 nu li se mai poate aplica celor de la ASA Tg. Mureș.
Se ajunge la judecata UEFA după precedentul „Becali-Valiza”?
Chiar dacă în România se poate mușamaliza ușor cazul, trecutul recent ne-a demonstrat faptul că forurile europene nu sunt atât de îngăduitoare când vine vorba de cazuri de corupție în fotbal. Ținând cont de faptul că ASA Tg. Mureș are în următorul sezon șanse foarte mari de a participa în cupele europene, UEFA se poate sesiza conform articolului 50 din statutul său, acolo unde se prevede faptul că „pentru a participa într-o competiție europeană, o echipă nu trebuie să fi fost implicată direct sau indirect în activități de aranjare sau influențare a unui meci”.
În 2013, UEFA a deschis o procedură disciplinară împotriva clubului Steaua după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul „Valiza”, care l-a condamnat pe finanțatorul Gigi Becali la trei ani de închisoare pentru dare de mită și fals în acte. UEFA a sancționat Steaua în acel caz, chiar dacă decizia a fost una blândă. „Comisia de Disciplină a analizat atent și situația clubului FC Steaua București și, luând în considerare circumstanțele, a fost impusă următoarea sancțiune: Steaua nu are dreptul să participe într-o competiție UEFA pentru care clubul s-a calificat. Sancțiunea este însă suspendată pentru o perioadă probatorie de cinci ani”, se arăta în comunicatul forului fotbalistic.
Este ASA Tg. Mureș succesoarea legală a FCM? Șefii clubului spun că da!
Una dintre întrebările care pot fi puse în această situație este aceea dacă ASA Tg. Mureș are aceeași rădăcină cu FCM Tg. Mureș, clubul pentru care activa Sorin Țerbea la momentul în care l-a mituit pe Vasile Avram. Potrivit unui comunicat de presă postat pe 31.07.2013 pe site-ul oficial al clubului, trecerea de la FCM la ASA nu a fost altceva decât o simplă strategie de rebranding, astfel că noul club poate fi tras la răspundere pentru faptele petrecute pe când se numea FCM. Conform celor prezentate chiar pe site-ul clubului din Târgu Mureș, e vorba de același tip de modificări de formă care s-a aplicat, de-a lungul timpului, la Petrolul (numit într-o vreme Flacăra), Steaua (CCA), Rapid (Locomotiva și CFR) și U Cluj (Știința).
„În cadrul unei conferințe de presă, găzduită marți de Academia de Sport din cadrul Complexului de Agrement și Sport Mureșul, din Târgu-Mureș, a fost lansat noul nume al clubului, ASA Tîrgu-Mureș. Este de fapt revenirea la numele purtat de echipa de tradiție a fotbalului mureșean. Pe lângă modificarea denumirii, echipa a preluat culorile roșu-albastru și are o nouă siglă”, scrie în știrea din 2013 publicată pe site-ul echipei ASA. „Ideea schimbării denumirii în ASA nu mi-a aparținut mie, ci lui Sorin Țerbea, care, din păcate, nu mai este astăzi printre noi. Vom încerca să-i păstrăm vie memoria prin ceea ce vom face cu această echipă și cu această nouă conducere”„, spunea atunci Claudiu Maior, membru în consiliul director al clubului.
În cazul condamnării recente, potrivit rechizitoriului procurorilor, în 21 mai 2011, în condițiile exercitării atribuțiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureș – Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii 1 de fotbal, Vasile Avram a primit de la Sorin Țerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreați de echipa de fotbal din Tîrgu Mureș, la jocurile ediției de campionat 2011-2012.
„În aceeași împrejurare și în același scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta București-Târgu Mureș și retur, folos oferit de Țerbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae și închiriat, în acest scop, de o societate comercială controlată de inculpatul Țerbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro„, notau procurorii, în documentul citat, potrivit Mediafax.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER