Dan Roman a fost unul dintre cei mai talentați juniori ai generației ’85 de la „U” Cluj, apropiații lui spun chiar că a fost cel mai talentat. Crescut într-o familie de sportivi, Dănuț a făcut mai întâi schi și apoi a trecut la fotbal. Vorbește despre el primul lui antrenor, Mircea Cojocaru, acum secundul lui Ioan Ovidiu Sabău la Târgu Mureș: „Avea de mic calități de sportiv, e un băiat extraordinar de pozitiv, o motivație excepțională, avea o capacitate foarte bună de efort, o viteză bună. Era unul dintre cei mai talentați, așa este. Din păcate, s-a maturizat un pic mai greu și asta i-a pus un pic frână”.
VIDEO: VEZI AICI ACCIDENTAREA LUI ROMAN ȘI DECLARAȚIILE MEDICILOR!
Cojocaru mai spune despre Dan Roman că era un copil foarte curajos, care nu se ferea de duelurile tari, punea mereu osul, cum se spune în lumea fotbalului: „Curajul ăsta i-a rămas și acum, se bagă la orice contact, nu îi e frică de nimic”.
Fotbalist cu personalitate
Jurnalistul și omul de afaceri Zoltan Cantor, unul dintre cei care l-au susținut pe Dan Roman, spune că acesta era cam „gură mare”, un fotbalist cu personalitate, care spunea totdeauna ce gândea, „un tip deștept, nu era un oarecare, iar jucători de genul acesta nu prea sunt doriți în fotbalul românesc”. Dan a fost crescut de mama sa, care este contabil, pentru că părinții s-au despărțit când el era destul de mic. „A primit o educație aleasă. E un băiat cu bun simț, foarte bine crescut. Mai are o soră, care a ajuns la lotul național de schi, deci tot sportivă. Mama lor a făcut eforturi mari.”, povestește Mircea Cojocaru. Dan a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport la Cluj, „era peste medie ca inteligență și ca educație”, afirmă același Cojocaru.
INTERVIU EXCLUSIV CU DAN ROMAN: „Îmi cer scuze dacă nu o să fiu foarte coerent… mi-au dat calmante!”
Mircea Cojocaru, primul său antrenor, era îngrijorat când l-am sunat: „Am văzut pe net, nu m-am uitat la meci. Un ghinion teribil. Sper să se refacă repede. Vorbisem cu el acum vreo două săptămâni și îmi spunea că a revenit după accidentare și că vrea să joace, că are niște contacte și că ar vrea să plece și el undeva la mai bine. Sper să se refacă repede. Îl sun chiar acum să îl încurajez”.
Citește și: Accidentarea lui Roman, tratată cu indiferență de FRF și LPF
Două „galbene” pentru două goluri
Dan e un tip mai rebel, mai nebunatic, iar asta s-a văzut de multe ori și pe teren. Povestește Zoltan Cantor: „La unul dintre meciurile lui Gaz Metan, a intrat în repriza a doua, a dat două goluri și a primit cartonaș galben la ambele reușite pentru că și-a dat tricoul jos! A fost eliminat doar pentru că nu a putut să se abțină, s-a bucurat excesiv și și-a scos tricoul.”
Roman i-a avut colegi la juniorii lui „U” Cluj pe actualul dinamovist Laurențiu Rus, pe fundașul Astrei, Andrei Mureșan, și pe Adrian Borza, care joacă la „U”. A trecut apoi la CFR, unde a debutat în echipa mare în Liga a II-a, iar apoi la Gloria Bistrița, CSM Rm. Vâlcea, FCM Târgu Mureș și Gaz Metan.
Citește și: Cum reușesc fotbaliștii să treacă peste accidentările grave: „În primele zile crezi că s-a terminat totul!„
Cei care îl cunosc și îi știu tăria de caracter și robustețea fizică – „a fost un copil butucănos, tare” – speră ca Dan Roman să se refacă repede și să revină în cel mult șase luni pe terenul de joc. Toți prietenii îi țin pumnii și îl încurajează.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER