FC Sporting Club Vaslui SA se află în mijlocul unui conflict între Ciprian Damian (administratorul societății și cel care deține 84 % din club) și Adrian Porumboiu, fostul finanțator al echipei. O forță în ultimii ani în fotbalul românesc, Sporting Vaslui riscă să nu primească licența pentru sezonul 2014-2015. Datoriile către jucători, antrenori, foști fotbaliști ai clubului, impresari, terți sunt foarte mari, la fel și datoriile către stat (ultimele nefiind luate în calcul în procesul de licențiere) trebuie stinse, iar aici intervine conflictul dintre Porumboiu și Damian (naș și fin).
De unde a început totul
La finalul lui 2012, Adrian Porumboiu a anunțat că se retrage de la echipă, iar clubul va rămâne pe mâna finului său, Ciprian Damian, cel care a primit 84% din acțiuni.
„Am spus că o să fac mai mulți pași înapoi, dar m-am hotărât să fac unul singur, dar foarte mare. 2012 a fost ultimul an în care m-am implicat, de-acum îi las toată decizia președintelui Consiliului de Administratie, Ciprian Damian. Am încredere în el, e de mai mulți ani lângă mine, a învățat mult și cred că poate să conducă Vasluiul. Eu voi veni la unele meciuri, voi fi mereu alături de ei, dar nu mă mai bag! Ei vor judeca lucid, eu, pentru că mi-am dorit foarte mult performanța, am făcut-o uneori cu patimă” Adrian Porumboiu – decembrie 2012
La un an de la acest moment, Damian, cel care este și administratorul FC Sporting Club Vaslui SA, și-a acuzat nașul de imixtiune. Scandalul a continuat și este în plină desfășurare, astfel că cele două părți se atacă reciproc aproape în fiecare zi.
Într-un interviu acordat ProSport, Ciprian Damian a declarat că fostul arbitru i-a dat un club „făcut gaură”: „În momentul de față mă simt ca un cerșetor luat de pe stradă. Un cerșetor pus să semneze că preia o societate comercială făcută gaură. Tot ce pot să spun este că nu a existat niciun fel de finanțare a grupului de firme ale domnului Porumboiu către club. Banii au fost dați cu titlul de împrumut, iar eu, ca un bun samaritean la acea vreme, am acceptat o colaborare pe linie fotbalistică. Dar cu rezerva plăților sumelor de bani conform contractelor de finanțare existente cu domnul Porumboiu. Contracte care nu sunt respecate la acest moment”
ProSport a intrat în posesia contractelor de finanțare dintre FC Sporting Club Vaslui SA și firmele lui Adrian Porumboiu. Unul dintre contracte este cu SC Comcereal SA și a fost semnat în data de 24.06.2009. La articolul 6 (DURATA) este trecut următorul paragraf: „Prezentul contract este valabil pe toată durata în care finanțatul (n.r. clubul) rămâne în prima ligă a Campionatului Național de Fotbal”. În acest caz, Comcereal SA este obligată să finanțeze și în prezent FC Sporting Club Vaslui SA. (vezi facsimil). În rândurile de mai sus, Damian spune că acest lucru nu se întâmplă, iar în acest sens a și trimis o somație către Comcereal, pe data de 27.12.2013.
Mai mult, conform unor ordine de plată emise de club, între 30.05.2012 și 13.09. 2013, firma lui Porumboiu a scos sume importante din club cu ajutorul unor ordine de plată. În total, sumele virate de club către Comcereal, absolut legal (vezi facsimil capitolul IV GARANȚII), conform contractului de finanțare, sunt de 22.586.395 lei (vezi facsimil cu 22 de ordine de plată).
În afară de Comcereal SA, în urma contractelor de finanțare și alte firme ale lui Porumboiu au retras sume importante de bani în 2012 și 2013. Astfel, Mopan, Agrocomplex, Racova și Ulerom au primit, în total, în urma ordinelor de plată înregistrate în 2012 și 2013 suma de 26. 984.427 lei (6.203.316 euro).
Interesant este câți bani au rămas în club în urma acestor retrageri. Conform actelor, din drepturi TV și transferuri de jucători, în sezonul 2012-2013 și 2013-2014, formația din Moldova a încasat 10. 927. 215 euro (5.801.215 euro din drepturi tv și 5.126. 000 euro din transferurile de jucători vezi facsimil). În plus, FC sporting Vaslui SA a mai încasat în această perioadă și în jur de 400.000 de euro de la UEFA în urma participărilor în cupele europene.
Retragerile firmelor lui Porumboiu sunt absolute legale, însă în spatele lor rămâne o procedură uzitată de majoritatea finanțatorilor din fotbalul românesc. Oamenii de afaceri împrumută cluburile (vezi cazurile de la Dinamo, Steaua, Rapid, Unirea Urziceni etc), strategie recunoscută de fostul arbitru internațional într-un interviu oferit ProSport: „Da, am împrumutat clubul, e corect. Am dat și bani de la firme și banii mei personali, sume care se pot găsi în contabilitate„
Luni, într-o nouă conferință de presă susținută la Vaslui, Adrian Porumboiu a dezvăluit suma „împrumutată” clubului din Moldova: „După ce am investit 28 de milioane de euro în această echipă, am ajuns într-o situație greu de descris”.
DECLARAȚII:
Banii o să-i recuperez pe lumea cealaltă. Nu se pune problema de recuperat. E clar că nu o să se întâmple asta
Adrian Porumboiu – fost finanțator Vaslui
În 2012 și 2013, clubul a avut încasări de 11,8 milioane de euro. Mie nu-mi este indiferent ce se întâmplă cu FC Vaslui, că acest club nu va mai funcționa
Adrian Porumboiu- fost finanțator Vaslui
14 milioane de euro este suma prezentată de Dumitru Costin în 2011, într-o ședință a CEx, ca fiind datoria avută de clubul FC Vaslui către firmele lui Adrian Porumboiu. În topul prezentat atunci, doar Steaua (19 milioane de euro către Gigi Becali) și Rapid (21 de milioane de euro către firmele lui George Copos) erau mai îndatorate către propriii finanțatori decât FC Vaslui
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER