Poveste incredibilă din Liga 1!** Un antrenor acuză: „Mă bârfeau de față cu mine”

Povestea lui Jose Murcia seamănă cu cea a lui Materazzi sau a lui Napoli la Brașov, Bonetti și Vigo la Dinamo, Lopez Caro la Vaslui sau a lui Bergodi la Steaua. Toți sunt străini veniți să antreneze în Liga I, toți au plecat mai repede decât s-au așteptat. Și nu au făcut-o oricum, ci umiliți de patroni, de acționari și chiar de secunzi sau de medicii de la echipă.

Ne-ați surprins pe toți cu plecarea atât de subită de la Brașov.
Totul a fost foarte ciudat încă de când am ajuns. N-am simțit că sunt privit cu ochi buni de colegii mei. Am încercat să le fiu prieten, dar, din păcate, timpul mi-a demonstrat că la acel club nu există decât trădare și înșelăciune și că toți aleargă după șefie. N-am găsit la Brașov nici ajutor, nici respect, nici răbdare. Așa că în aceste condiții nu puteam să lucrez…

„Au încercat să întoarcă vestiarul împotriva mea”

Este adevărat că problemele au început cu Daniel Isăilă?
Da, am plecat din cauza egoismului și a trufiei acelui om care a plătit în final. Eu niciodată nu l-am simțit aproape. Când vorbea cu „proprietarul lui” la telefon, credea că eu nu înțeleg ce îi spune și îi băga în cap numai minciuni. A încercat doar să-mi influențeze deciziile sau să-mi ascundă anumite lucruri, pentru a fi mai apoi tras la răspundere.

Concret?
Jucătorul Renato Kanu era bolnav, avea temperatură, iar doctorul (n.r. – Gheorghe Popa) nu mi-a zis, tocmai ca eu să-l folosesc și echipa să joace prost. Plus că au încercat să întoarcă toți jucătorii români împotriva mea.

„Marcel Popescu m-a lăsat singur împotriva tuturor”

V-ați simțit dat la o parte?
Da, în special de cei doi, Isăilă și doctorul echipei, care n-avea nicio pregătire conformă cu cerințele fotbalului profesionist. Cu Marcel Popescu am avut o înțelegere cordială, dar cu timpul am observat că pierdea din putere. Personal s-a purtat exemplar față de mine, dar profesional n-a știut să-și apere omul pe care el l-a adus să facă treabă. M-a lăsat singur, fără niciun ajutor.

Domnul Neculaie a spus că nici măcar nu-și amintește numele dvs. Vă deranjează?
Dacă patronul a spus că avea dubii în legătură cu mine, atunci eu vin și spun că am și mai multe dubii legate de seriozitatea și profesionalismul proiectelor și forma sa de conducere. Nu vă faceți griji, dânsul va auzi foarte curând despre mine.
Vă este restant cu bani?
Da, eu mi-am făcut datoria, dar dânsul nici după ce a trecut atât timp nu s-a ținut de cuvânt. L-am căutat la club, dar nimeni nu răspunde, să mă lămurească și pe mine în legătură cu banii care mi se datorează. Avocații mei deja au început procedurile să îi dau în judecată și îmi pare rău că am ajuns până aici, am vrut să fiu elegant, însă dânșii m-au obligat să fac acest lucru.

V-ați mai întoarce în România vreodată?
Sigur că da. Dar aș alege bine un club cu pretenții și cu patroni mult mai buni decât domnul Neculaie, care nici nu se compară cu domni precum Becali, Badea, Mureșan, Porumboiu etc.


„Cum să înțeleagă ceea ce vorbeam, când nu știa nici cum se spune «bună ziua» în română? Sunt scârbit și dezamăgit de aceste aberații, eu consider că am colaborat foarte bine atât timp cât a fost la echipă. Am încercat să învăț și spaniola ca să-l ajut…„, Daniel Isăilă, fost secund la FC Brașov.

„Kanu a avut marți o viroză respiratorie pe care am tratat-o pe cale injectabilă, iar joi, cu două zile înainte de meci (n.r. – 1-2 cu Vaslui pe 28 august) se simțea bine și se antrena normal. Astfel că evoluția sa slabă nu poate fi pusă pe seama acelei răceli„, Gheorghe Popa, medic FC Brașov.

Esteban Vigo
Spaniolul a semnat în 2005 un contract cu Dinamo, însă n-a apucat să prindă nicio etapă oficială pentru că a plecat din „Ștefan cel Mare” imediat după ce s-a încheiat perioada de pregătire. El a motivat că a luat această decizie din cauza demisiei omului care l-a adus în România, Ioan Becali, din funcția de președinte. S-a spus că spaniolul nu a avut niciodată susținerea lui Nicolae Badea și a altor acționari. Pe atunci erau șapte investitori în „Ștefan cel Mare”!

Nicolo Napoli
A părăsit Brașovul în 2009, după doar trei etape petrecute sub Tâmpa, fiind acuzat de oamenii lui Neculaie că nu face antrenamentele bine. La Craiova, în primul său mandat, italianul a fost înlăturat după ce i s-a dat o casă în cel mai rău famat cartier al orașului și ca mașină de serviciu, o Dacie 1300.

Cristiano Bergodi
A prins la Steaua șase etape, însă încercarea patronului său de a intra în vestiar la pauza unui meci i-a fost fatală. Bergodi l-a dat afară pe patron din vestiar, patronul pe el de la echipă. Italianul a plecat din Ghencea în septembrie 2009, după partida roș-albaștrilor cu Sheriff Tiraspol.

Dario Bonetti
A antrenat la Dinamo opt etape, în 2009, însă, deși avea rezultate bune, nu a fost agreat de la bun început de Cristi Borcea, Vasile Turcu și Giovani Becali. În plus, din cauză că a expus public neînțelegerile cu cei trei, Bonetti a fost repede înlăturat de la formația din „Ștefan cel Mare”

Giuseppe Materazzi
Antrenorul italian și-a reziliat în 2010 contractul cu FC Brașov după doar trei zile, patronul Ioan Neculaie considerând că acesta nu se potrivea formației sale.

Lopez Caro
Este poate unul din cele mai elocvente exemple de antrenori cu o viață imposibilă în România. Acesta a stat pe banca vasluienilor zece etape, însă patronul Adrian Porumboiu a încercat să-l demită încă din etapa a treia. Cei doi s-au judecat până de curând în justiție pentru clauza de reziliere de un milion de euro.

Publicat: 18 11. 2011, 08:49
Actualizat: 27 10. 2015, 17:13