„Amintiți-vă că, după ce romanii i-au bătut pe daci, au lăsat pe actuala regiune a Olteniei Legiunea Iudaică. Probabil că ne-a rămas ceva din sângele lor. Probabil că ne este mai foame decât celorlalți. Nu avem mare talent la literatură sau în muzică și asta trebuia să se compenseze cumva, să ne pricepem și noi la ceva. Și ne-am priceput la fotbal”. Aceasta este viziunea celui mai mare jucător oltean din istorie, Ilie Balaci, despre fotbalul perfectului simplu. Â De vreo 40 de ani încoace, această pricepere a oltenilor a început să și rodească. A fost întâi o afirmare pe plan național, prin promovarea Craiovei în Liga I, în 1964. Zece ani mai târziu, oltenii, tot prin Știința, au devenit cei mai buni. De atunci, au lansat în fotbalul internațional mulți fotbaliști de primă mână care au cucerit Europa.
Cel mai cunoscut este Gică Popescu, plecat în 1990 la PSV de la Universitatea. A trecut la Tottenham, apoi a ajuns căpitanul Barcelonei. A trăit a doua tinerețe la Galatasaray, unde a câștigat Cupa UEFA, iar la echipa națională are 115 meciuri și 16 goluri.
Chiar dacă n-a jucat niciodată la Craiova, Adrian Ilie este cotat excelent pe plan internațional, în special pentru perioada cât a jucat la Valencia, cu 88 de partide și 29 de goluri.
Cel mai mediatizat fotbalist al ultimelor două luni, Mirel Rădoi, este și el în top. După ce a scris istorie cu Steaua în Europa, olteanul din Severin a devenit idolatrizat la Al Hilal și rămâne jucător de bază la națională. Celor trei li se alătură alți fotbaliști care au reușit în Europa precum Gică Craioveanu sau Ovidiu Stângă. Victimele comunismului Cele trei vedete însă au concurență acerbă în anii 70-80. Numai că fotbaliștii de atunci n-au putut da măsura valorii lor peste hotare din cauza regimului comunist.
Ion Oblemenco este cel mai mare golgheter din istoria fotbalului oltenesc, având 170 de reușite în Liga I, dar din păcate nu a fost selecționat niciodată în națională. „Tunarul din Bănie” are și o statuie în Craiova.
Ilie Balaci este ceea ce oltenii numesc geniul fotbalului. Considerat ca fiind poate cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, cel poreclit Minunea Blondă a adus trei titluri Craiovei, patru Cupe ale României, impresionând în parcursul de invidiat al Științei din Cupa UEFA, când oltenii au ajuns în semifinalele competiției. Are 69 de meciuri în națională și opt goluri. În 1982 semnase cu AC Milan, dar regimul comunist l-a împiedicat să facă pasul pe plan internațional. Din păcate, la 26 de ani a suferit o accidentare care, practic, l-a scos din circuit.. Chivu, invenția lui Balaci Cristi Chivu are un loc aparte în fotbalul oltenesc. El este pe jumătate oltean, tatăl său, Mircea Chivu, craiovean și produs fotbalistic al Universității. Înainte de moartea sa, Mircea Chivu a purtat o discuție cu bunul său prieten Ilie Balaci, ultimul aducându-l la Universitatea în 1998 pe Cristi. Fundașul a fost transferat în 2000 la Ajax pentru 2,5 milioane de dolari, cea mai mare sumă pe care a încasat-o Universitatea Craiova pe un jucător.
„Care e cel mai bun fotbalist oltean? Aș spune că e unul cu patru titluri de golgheter al României, Ion Oblemenco, Dumnezeu să-l odihnească. Dacă ar fi jucat cu mingile de acum, avea 2.000 de goluri marcate” Ilie Balaci, manager general „U” Craiova
Cel mai bun „11” oltenesc din istorie Boldici – Negrilă, Gică Popescu, Chivu, Ungureanu – Țicleanu, Balaci, Donose – Oblemenco, Adi Ilie, Craioveanu Rezerve: Neamțu, Rădoi, Iovan, Bumbescu, Pițurcă, Geolgău, Cămătaru, Beldeanu, Cârțu Cel mai bun „11” actual Lung jr (U Craiova) – Rădoi (Al-Hilal), Găman (U Craiova), Chivu (Inter), Raț (Șahtior) – Prepeliță (U Craiova), Dorel Stoica (U Craiova), Trică (Anorthosis), Gângioveanu (U Craiova) – Dănciulescu (Dinamo), Fl. Costea (U Craiova) Rezerve: Dănănae, Cl. Niculescu, Grigorie, Luțu
15 milioane de euro este suma cea mai mare plătită pe un fost fotbalist al Craiovei. Cristi Chivu a fost transferat pe această sumă de la Roma la Inter 9 echipe a adunat cel mai titrat oltean, Gică Popescu: U Craiova, Steaua, PSV, Tottenham, Barcelona, Galatasaray, Lecce, Dinamo și Hannover 96
14 jucători din Craiova Maxima au evoluat pentru echipa națională: Lung, Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu, Beldeanu, Țicleanu, Balaci, Donose, Geolgău, Cămătaru, Crișan, Cîrțu, Irimescu
170 de goluri a marcat în Liga I golgheterul all-time al Universității Craiova, Ion Oblemenco, în 285 de partide
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER