Centralul Horațiu Feșnic nu își reproșează prestația de la meciul Astra – Mioveni (3-1), spune că îl are model pe Tudor și promite că va face carieră în arbitraj. Luni seara, în premieră mondială, Feșnic a validat un gol după proba video.
Odată cu startul sezonului de primăvară, Ion Crăciunescu a declanșat revoluția în arbitrajul românesc, dar și așa nimeni nu se aștepta să arunce în apă un puști abia trecut de 22 de ani și care, pe deasupra, avea în palmares doar 12 meciuri de seniori, toate în Liga a III-a. A făcut-o însă luni seara, la Astra – Mioveni, iar pariul său, clujeanul Horațiu Feșnic, nu l-a dezamăgit, deși a avut parte de un meci cum nici „fluierași” de calibrul unui Balaj sau Tudor nu și-ar dori să aibă. A făcut și greșeli, însă per total a ieșit bine, mai cu seamă că nu credea că va cunoaște botezul Ligii I atât de devreme. „Sincer, am fost și eu surprins joi dimineața când am fost anunțat că voi oficia în Liga I. Nu mă așteptam la așa ceva, deși visam să vină această zi”, mărturisește puștiul născut cu două luni înainte de Revoluție, pe 17 octombrie 1989.
Gol validat după proba video
Prima fază grea din cariera lui Feșnic a fost golul marcat de Pătrașcu în minutul 17, când mingea a rupt plasa și l-a indus în eroare pe centralul clujean. În timp ce „fluierașul” ardelean parlamenta cu jucătorii vizavi de fază, tușierul Eduard Ungureanu a apucat să vadă reluarea fazei pe una dintre camerele Digi Sport, plasată chiar lângă el, în preajma liniei de 16 metri. În momentul în care a fost consultat de „central”, asistentul i-a transmis acestuia ce văzuse, iar Feșnic a validat golul, asta chiar dacă regulamentul le interzice arbitrilor să apeleze la asemenea de ajutoare.
Arbitrează numai de doi ani
Horațiu Feșnic s-a apucat serios de arbitraj abia în 2010, deși făcuse Școala de Arbitri încă din 2006, iar anul trecut a oficiat 12 meciuri la Liga a III-a. „Am arbitrat 4 meciuri în primăvara trecută și 8 în toamnă. Se pare că am făcut-o destul de bine, iar acest lucru mi-a adus cadou această delegare în Liga I”, crede tânărul arbitru.
Am fost martorii Experimentului Philadelphia II. A dispărut și a apărut un gol! Treaba este clară: am fost niște cobai. Feșnic a venit direct la facultate, deși nu avea nici liceul făcut la arbitraj Răzvan Tunaru, director general CS Mioveni
Țin să remarc curajul lui, chiar dacă a făcut câteva greșeli. S-a descurcat bine și nu are decât de învățat din asemenea meciuri. Nu îi vom tăia capul pentru ce a făcut Ion Crăciunescu, președinte CCA
A jucat și la „U”, și la CFR
Horațiu este fiul lui Mircea Feșnic, fostul jucător al lui „U” Cluj, în prezent antrenor la juniorii B1 ai rivalei CFR. De altfel, și puștiul a cochetat cu fotbalul, fiind junior al ambelor grupări clujene. „Am jucat de la 7 la 12 ani la Universitatea, apoi până la 18 ani la CFR. Cu tatăl meu am lucrat un an la juniorii formației din Gruia. El a fost cel care m-a îndrumat să mă îndrept spre arbitraj. Am fost încurajat mai apoi și cei de la Asociația Județeană de Fotbal Cluj”, mai spune tânărul arbitru.
Cum explică Feșnic cele trei faze litigioase de la Astra – Mioveni
Golul lui Pătrașcu (’17): „Am avut impresia că e gol, dar apoi am văzut că mingea este în afara porții. Am tras puțin de timp pentru a mă gândi ce s-a întâmplat. Am dat gol, considerând că mingea a rupt plasa porții”
Eliminarea lui Olteanu (’57): „Jucătorul era căzut jos, dar semăna cu Stoica. Și tușierul mi-a transmis că e numărul 7 și că mai are un avertisment. I-am dat «galben» și automat «roșu», dar apoi am revenit asupra deciziei, când am văzut că jucătorul căzut era cel cu numărul 4, adică Olteanu”
Eliminarea lui Fatai (78): „Consider și acum că a fost simulare și că i-am dat corect al doilea avertisment”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER