Prețul corect: 102 milioane de euro
Licitația de ieri, de la sediul LPF, a început cu un moment comic. Aflat la prezidiu, Dumitru Dragomir a pus telefonul pe speaker și a sunat la „ora exactă“, la 958, pentru ca totul să înceapă la secundă.
Președintele LPF a fost încadrat de doi avocați, Cătălin Ciubotea și elvețianul Thomas Grimm, alături de care au stat Valeriu Argăseală, Nicolae Badea, Gheorghe Chivorchian și Vali Alexandru.
În sală, așezați dezordonat, amestecat, ziariști, cameramani, avocați, reprezentanți de cluburi. Mai cunoscuți, Constantin Zotta și noul președinte al Rapidului, Constantin Toma.
– Avocatul Ciubotea anunță termenele de plată pentru cei trei ani de contract. Întreaga sumă se va împărți în trei rate egale, plătibile anual, pe data de 15 mai 2008, 2009 și 2010.
– Cei trei competitori, Kanal D, RCS-Antena 1 și Realitatea TV, își depun la prezidiu plicurile cu ofertele, de fapt garanțiile bancare pentru suma maximă pe care ar putea s-o liciteze. Cosmin Băleanu, de la Kanal D, întreabă dacă în timpul licitației se poate solicita o pauză, dar Dragomir răspunde ferm: „Nu există așa ceva, fără nici o pauză!“
Mai urmează o întrebare, Alexandru Oprea de la RCS interesându-se de existența dreptului de preferință al Telesport, iar același Dragomir îi răspunde că a fost anulat încă de vineri. După care șeful LPF clarifică modul în care va decurge licitația, concluzionând cu o afirmație neaoșă: „Noi pe brânză scriem brânză!“
– Startul licitației. Se pornește de la 54 de milioane £ plus TVA și se strigă în pași crescători, de câte 500.000 £. Competitorii merg în grup, par relaxați. Reprezentantul Kanal D stă însă mereu cu urechea la telefon, transmițând sume și așteptând, probabil, acordul marilor „bașcani“.
– După numai cinci minute de licitație s-a ajuns la suma impresionantă de 70 de milioane de euro plus TVA, 83 de milioane! La 73 de milioane, Kanal D se oprește și iese din joc!
– Continuă cursa în doi, Antena 1-RCS și Realitatea mergând pas la pas. La 85 de milioane, Sorin Enache cedează și nu mai ridică mâna. Murmur în sală, iese din cărți Realitatea, postul pe care toți îl vedeau ca și câștigător.
– Dumitru Dragomir anunță oficial că drepturile TV pentru Liga I au fost câștigate de către consorțiul RCS – Antena 1, pentru suma totală de 102 milioane de euro, inclusiv TVA! Adică aproape 34 de milioane pe an, aproximativ 1 milion de euro pe etapă.
– Dragomir a avut dreptate. Licitația a durat mai puțin de o jumătate de oră. Reprezentanții câștigătorilor se duc să deschidă plicul cu garanția bancară și să semneze contractul.
Meciuri transmise în pachetul de bază
„Am fi mers până spre 91 de milioane“, dezvăluie directorul general de la RCS, Alexandru Oprea, care admite că este un efort financiar „extrem de mare“.
Atât era și garanția bancară de la Citibank: 91 de milioane. Dacă ar fi oferit 91,5 milioane de euro, fără TVA, Vântu ar fi putut câștiga! Oprea evită să dea detalii în ceea ce privește utilizarea drepturilor. În piață se vehiculează varianta ca Antena 1 să transmită primele opțiuni, iar RCS să dea celelalte meciuri pe platformă DTH, în system Pay-per-View.
O altă variantă ar fi ca noul titular al drepturilor să vândă câteva opțiuni, secundare, către alte stații, dar este mai puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.
„Nu știu acum dacă vom scumpi abonamentele la cablu. Noi am mers mereu pe ideea tarifelor mici, populare și am vrea să continuăm așa. Cred că, mai degrabă vom avea meciurile transmise în pachetul de bază pentru toți abonații“, mai spune Oprea.
Întrebat de dacă patronul grupului RCS-RDS, Zoltan Teszari, este la curent cu achiziția, Oprea răspunde tot vag: „Domnul Teszari nu este în țară și nu cred că va face vreun comentariu“. În ceea ce privește drepturile TV pentru Champions League, din 2009 acestea au fost obținute de către TVR.
Miliardarul fără chip
Patronul RCS, compania care a făcut consorțiu cu Antena 1, este Zoltan Teszari. El are 39 de ani, este extrem de discret și nu a ieșit niciodată în presă.
El a intrat în afaceri în 1990 cu o tonetă de înghețată, a fost producător de cornete, după care a intrat pe televiziunea prin cablu. Teszari a fost sportiv de performanță, ajungând chiar vicecampion european la judo, în 1990, la Ankara. Nici pe internet, nici în presă nu există vreo fotografie de-a lui Teszari, el fiind numit, din acest motiv, și „miliardarul invizibil“.
Zoltan Teszari controlează actualmente grupul RCS-RDS prin vehiculul său financiar CCS, înregistrat în Olanda. A refuzat, nu demult, o ofertă de cumpărare din partea gigantului Deutsche Telekom, de peste un miliard de euro! Acum câteva luni, Teszari a fost foarte aproape de a-și lista grupul RCS-RDS la bursa de la Londra (LSE), fiind asistat de băncile de investiții Morgan Stanley și UBS, dar a renunțat în ultimul moment, considerând situația inoportună.
Analiștii de la Forbes, Financial Times sau WSJ au estimat atunci valoarea companiei lui Teszari la 2,8 miliarde de dolari, ceea ce ar însemna că orădeanul se numără printre primii trei cei mai bogați oameni din România.
RCS-RDS are operațiuni în România, Ungaria și Slovacia și oferă servicii de cablu TV, DTH (prin brandul Digi TV), telefonie fixă și mobilă, 3G și internet.
RCS a fost acționarul principal al primului canal tv de sport din România, TV Sport, actualul Sport.ro.
milioane de euro va încasa, anual, campioana din drepturile TV
milion de euro vor primi ultimele clasate
 țări din Europa (Italia, Spania, Germania și Franța) au drepturile primei ligi mai scumpe decât la noi