Primul proces câștigat de un arbitru împotriva unui oficial din Liga 1! Cât îl costă pe autor declarația: „S-a văzut mafia dintre Crăciunescu și Tudor! A fost hoție!”
Alexandru Tudor a câștigat procesul intentat lui Claudiu Maior pentru declarațiile făcute în 2011 de atunci vicepreședintele Consiliului de Administrație al clubului FCM Tg Mureș.
După partida FCM Tg. Mureș – Dinamo 0-1, din sezonul 2011-2012, Claudiu Maior critica în termeni extrem de duri arbitrajul lui Alexandru Tudor, dar și pe președintele de atunci al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Ion Crăciunescu.
„S-a văzut mafia dintre Crăciunescu si Tudor. Am avertizat dinaintea partidei că va fi hoție și-a fost una mare”, declara atunci Maior, după un meci în care Tudor ar fi trebuit să-l elimine pe dinamovistul Laurențiu Rus, în timp ce tușierul Mudura a indicat eronat ofsaid într-o fază iminentă de gol a gazdelor. Dinamo s-a impus în acea partidă dintr-un penalty contestat de asemenea de gazde.
Cei doi l-au acționat în instanță pe Maior, însă doar Alexandru Tudor și-a dus demersul până la capăt, iar acum justiția i-a dat dreptate. Acesta a obținut o decizie definitivă și irevocabilă prin care Claudiu Maior trebuie să-i plătească 10.000 de lei daune morale, pentru declarațiile defăimătoare făcute la acea dată.
„Decizia e justă!” Ce va face Tudor cu banii
Avocatul lui Alexandru Tudor, Cătălin Popescu, a remis astăzi un comunicat de presă în care cataloghează hotărârea instanței drept „justă”, precizând totodată că centralul bucureștean va folosi suma primită drept daune în scopuri caritabile.
„Consideram ca decizia instantei de judecata este justa in raport cu probatoriul administrat si cu gravitatea declaratiilor calomnioase formulate de vicepresedintele consiliului de administratie al FCM Targu Mures, Claudiu Maior, atat in fata televiziunilor cat si in presa scrisa. Chiar daca fapta de calomnie nu mai intra in sfera dreptului penal conform noilor reglementari, totusi, sunt indeplinite in totalitate conditiile pentru angajarea raspunderii civile delictuale. Astfel, cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare, iar autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa.
Prin afirmatiile calomnioase facute la adresa arbitrului Alexandru Tudor, Claudiu Maior nu a facut decat sa creeze un grav prejudiciu de imagine, aducand atingere onoarei, demnitatii si prestigiului profesional al acestuia. Asocierea arbitrilor din Romania cu notiuni de genul „mafie” sau „infractor” trebuie sa dispara din peisajul fotbalistic, iar conducatorii echipelor de fotbal sunt obligati sa contribuie la asigurarea unui climat civilizat in fotbalul romanesc.
Onoarea, demnitatea si reputatia profesionala se obtin in timp, prin munca asidua, astfel ca este total injust ca oricarei persoane sa i se permita sa murdareasca imaginea unui arbitru printr-o declaratie calomnioasa incarcata de subiectivitate.Una este cand se sustine, potrivit opiniei fiecaruia, ca un arbitru a gresit (savarsind o eroare de arbitraj si care ar putea atrage raspunderea disciplinara conform RODAAF), iar alta este cand folosesti termeni si expresii care lasa sa se inteleaga o activitate infractionala premeditata.
In general, persoanele care fac astfel de declaratii calomnioase sunt persoane publice, iar declaratiile lor au un impact mult mai mare asupra societatii, arbitri fiind supusi oprobriului public.
Fiind practic prima hotarare judecatoreasca care condamna o calomnie la adresa unui arbitru de fotbal, ne dorim ca in viitor astfel de manifestari ce nu isi au locul in fotbal sa dispara total, iar instantele judecatoresti sa descurajeze asemenea lucruri.
Clientul meu, domnul Alexandru Tudor va folosi sumele de bani obtinute cu titlu de daune morale in scopuri caritabile„, se arată în comunicatul de presă.