Decizia de luni a Curții de Apel București, care a suspendat excluderea provizorie a Universității Craiova, i-a produs un acces de furie președintelui FRF. Mircea Sandu a acuzat „abuzul” instanței civile, a invitat „judecătoarea buclucașă” (n.r. – Diana Bulancea) să decidă de acum încolo în fotbalul românesc și a amenințat voalat cu relațiile sale de la FIFA. Dincolo de frustrarea unui învins, „Nașu” de la FRF simte că există un curent tot mai evident împotriva sa și a celorlalți care conduc fotbalul românesc.
Sprijinit ani buni de oamenii din cercul puterii, Mircea Sandu știe că nimic nu este întâmplător. În această toamnă au loc alegerile parlamentare și s-ar putea ca politicienii să încerce să curețe lumea „sportului rege” într-un exercițiu de imagine. Temerile sunt cu atât mai firești cu cât primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, are o poziție destul de solidă în coaliția de guvernare, iar Oltenia ar putea fi câștigată ușor dacă vor fi îndepărtați cei considerați vinovați pentru decapitarea Universității.
Ministrul semnează
Mircea Sandu mai trebuie să aibă un motiv de îngrijorare. Conform Legii Sportului, dacă se va menține și la recurs decizia de acum a Curții de Apel, s-ar crea premisele pentru revocarea funcționării FRF. Cu alte cuvinte, Federația Română de Fotbal ar putea fi desființată. La articolul 48 din Legea 69/2000, punctul 1, se spune că revocarea recunoașterii funcționării oricărei structuri sportive este de competența Agenției Naționale pentru Sport și se produce, între altele, atunci când deciziile adunării generale sunt luate cu încălcarea legii (litera c). Cu alte cuvinte, dacă instanța civilă decide că Adunarea generală a FRF a încălcat legea în mai 2012, atunci când a validat excluderea Universității Craiova, se poate vorbi de o revocare a funcționării FRF, temporară sau definitivă. Ordinul de revocare va putea fi semnat însă numai de ministerul tutelar, în speță cel al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
Legea 69/2000
Art. 48 (1) Revocarea recunoașterii funcționării oricărei structuri sportive este de competența Agenției Naționale pentru Sport și se va produce în următoarele cazuri: a) scopul sau obiectul de activitate al structurii sportive respective a devenit ilicit, contrar bunelor moravuri, ordinii publice și siguranței naționale; b) structura sportivă, fără a fi autorizată, urmărește un alt scop decât cel pentru care s-a constituit și pe care l-a declarat; c) deciziile adunării generale sunt luate cu încălcarea dispozițiilor statutare, actelor constitutive și ale legii; (2) Revocarea recunoașterii funcționării unei structuri sportive se face prin ordin al ministrului tineretului și sportului (n. r. – ministrul educației, cercetării, tineretului și sportului).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER