Evoluţiile lui Alexandru Cicâldău sunt într-o scădere evidentă de la venirea lui Marinos Ouzoundis la Universitatea Craiova. De când a fost transferat în Bănie, în urmă cu trei ani, decarul adus de la Viitorul a dat randament foarte bun indiferent de antrenorul care a fost pe banca oltenilor, Devis Mangia, Victor Piţurcă, Cristiano Bergodi sau Cornel Papură.
O dată cu trecerea la sistemul 4-2-3-1, grecul Ouzounidis l-a distribuit pe „Cic” într-o altă poziţie, în spatele vârfului de atac, iar prestaţiile mijlocaşului n-au mai fost cele scontate. În 4-3-3, Cicâldău se încadra ideal în postura de inter, făcând ambele faze, fiind eficient la construcţie şi la finalizare, el fiind, de altfel, golgheterul echipei, atât în stagiunea precedentă, cât şi în cea actuală.
Dincolo de reuşitele concrete, contribuţia lui Alex Cicâldău la jocul echipei este diminuată vizibil, în special pe tranziţia pozitivă, când este de multe ori prins în „no man’s land”, uneori cu spatele la poartă sau în poziţii statice.
De când a venit Marinos Ouzounidis în Bănie, Cicâldău nu a oferit nicio pasă de gol şi chiar dacă a marcat de trei ori, reuşitele au venit din faze fixe: penalty-uri transformate la Mediaş şi în Cupa României la Botoşani şi o lovitură liberă concretizată în meciul din campionat cu FC Botoşani. Evoluţia per ansamblu a lui Cicâldău este una sub aşteptări, iar el pare apăsat în ultimele jocuri de nereuşitele sale, care au culminat cu penalty-ul ratat în derby-ul cu FCSB.
În meciurile Craiovei cu CFR Cluj şi Viitorul Pandurii, Cicâldău s-a văzut destul de puţin, în ciuda unui efort apreciabil depus. În aceste condiţii, semnele de nervozitate au fost evidente, în semifinala de Cupa României el încasând şi un cartonaş galben pentru un fault făcut din frustrare, inutil, departe de poartă, în jumătatea adversă. Marinos Ouzounidis a simţit semnelele de frustrare ale mijlocaşului său şi l-a înlocuit în nu mai puţin de cinci rânduri pe final de joc, deşi în mod obişnuit Cicâldău era integralist, dacă nu acuza probleme medicale.
Problema lui Cicâldău nu pare însă a fi legat atât de poziţia nouă în care este dispus, ci de rolul său concret în strategia tactică, de zona acoperită şi atribuţiile conferite de Marinos Ouzounidis, fiindcă, de pe acelaşi post, la echipa naţională, mijlocaşul de 23 de ani a avut o evoluţie consistentă şi a reuşit o dublă, în singurul meci în care Mirel Rădoi l-a folosit titular, cel din Armenia. Mai mult, la ambele reuşite assist-urile au venit de la un coleg de la echipa de club, Nicuşor Bancu.
Alex Cicâldău este cel mai bine cotat jucător din Liga I, fiind evaluat de transfermarkt la 6 milioane de euro. El are o clauză de eliberare de 7 milioane de euro la Universitatea Craiova, însă, în ciuda ofertelor apărute, niciun club nu a fost dispus să achite până acum această sumă de transfer pentru mijlocaşul de 23 de ani. Cicâldău are contract cu vicecampioana României până în vara anului 2025.
31 de goluri şi 19 pase decisive în 116 meciuri are Cicâldău la Universitatea Craiova
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER