Liderul și locul doi. Chiar, de când n-au mai jucat Steaua și Dinamo un derby din pozițiile de șefe ale clasamentului Ligii 1? Aparent, însă, nu e suficient pentru a umple un stadion. Afectați de evenimentele de la durerosul 0-5 cu Manchester City de acum 4 zile, fanii Stelei sau ai FCSB, depinde de unghiul din care privești, nu s-au îngrămădit la stadion și așa a devenit Dinamo gazdă în tribune, într-o seară în care George Becali a plătit lumina, apa și gazele.
Lăsați fără bannere și veste după farsa mondială de marți seară, fanii Dinamo n-au putut fi deposedați la intrare și de voci. Din păcate pentru copiii și femeile care încă mai vin la derbyuri, plăcerile carnale deversate obscen în scandări au șters impresia de galerie smart lăsată lumii întregi în play-offul Champions League.
Dar atât despre niște băieți care nu vor să învețe că ura față de rivali e mai înțepătoare când vine împachetată în ironie, nu în dejecții.
Să revenim la fotbal.
Pedepsit de Guardiola pentru că a încercat să o sufoce pe City cu un joc nu tocmai minuțios exersat la antrenamente, Reghecampf și-a dat seama că Andone nu are mijloacele lui City pentru a-l contracara. Astfel, Steaua s-a așezat pe faza de construcție într-un 2-3-2-3 în care lateralii Enache și Momcilovic avansau și intrau în centru exact ca lateralii lui Guardiola pentru a asigura superioritatea în zona mediană de unde migrau spre poarta lui Brănescu interii Stanciu și Hamroun. Practic, cu Dinamo intrată într-un 4-3-3 lipsit de lățime, coborârile și urcările lui Boldrin și Tănase asigurau fluiditatea unui joc combinativ altfel predestinat aglomerării în zonele centrale.
Singura vulnerabilitate a Stelei în acest sistem erau zonele laterale defensive, iar Dinamo a profitat la maximum de asta. În minutul 10, scăpat pe contraacat, suprinzător de mobilul Gnohere i-a pasat lui Lazăr pe locul unde nu era Enache, dar mijlocașul lui Dinamo a ratat singur cu Niță. Din cornerul rezultat s-a făcut, însă, 0-1. Ieșit la colțul scurt, dintre Enache și De Amorim, Rotariu a înscris cu capul.
În loja lui Becali mirosea a praf de pușcă. Meciul a luat imediat foc, iar Tamaș și Gnohere ar fi putut ajunge prematur la dușuri dacă Radu Petrescu scoatea cartonașe de altă culoare pentru câteva schimburi demne de MMA. Un minut mai târziu, Tamaș și-a încercat norocul cu un fault tare, dar arbitrul a lăsat avantaj, apoi a închis ochii. Ar fi fost al doilea galben pentru stelist în doar 90 de secunde.
În minutul 16, era deja 1-1 și se anunța un derby bogat. De Amorim, la primul meci în tricoul Stelei, a primit o minge la 35 de metri, a atacat spațiul lăsat gol de dinamoviști în fața careului lor și a tras de la distanță. Cumva, inexplicabil pentru fizicul lui Brănescu, mingea s-a strecurat printre mâinile sale și bară.
Surprinsă de replica rapidă, Dinamo a făcut pasul înapoi și a lăsat controlul Stelei. Putea să o coste în minutul 29 când Adi Popa, într-o zi în care a avut capul neașteptat de limpede, a întors flancul stâng al apărării lui Dinamo și a centrat uluitor între fundași și portar. Apărut din spatele lui Navarro, De Amorim avea nevoie de un lat să cumințească mingea în plasă, din doar 3-4 metri. Piciorul său a înălțat însă un zmeu în peluza dinamovistă.
Până la pauză, Brănescu a scos un șut înșelător al lui Boldrin (32), iar Niță a apărat mingile lui Lazăr (36 și 38), supravegheat multe prea lejer de Enache. Părea că ambele echipe își fac rezerve de energie pentru a doua jumătate a meciului.
Partea a doua a început cu Boldrin controlând autoritar ritmul altfel scăzut al jocului. Dinamo s-a retras încă un pas, lăsând complet inițiativa Stelei. Prins între Hanca și Busuladzic, neajutat prea mult de Hamroun, Stanciu a avut rare momente de sclipire la probabil unul dintre ultimele sale meciuri în tricoul echipei care l-a transformat într-un jucător bun de export. Într-unul dintre ele (50), a trimis un șut în cros, însă pe lângă bară.
Reghecampf a încercat să schimbe rapid. Achim a intrat în locul lui De Amorim, energicul Boldrin a urcat ca inter, iar Hamroun a mers în bandă. În loc, însă, să crească în intensitate, jocul Stelei a devenit și mai previzibil, permițând adversarei să respire tot mai adânc între atacuri. Mai mult, profitând de lipsa de atenția a lui Achim, Palic era să facă 2-1 cu un șut care s-a dus aproape de bară (59).
Cu Popa și Hamroun vizibil obosiți, steliștii au încercat zona centrală, dar Tănase a fost surprins de două ori în ofsaid la pasele verticale ale lui Stanciu. Steaua nu a mai avut decât soluția să tragă de la distanță, iar Boldrin putea marca dacă mingea trimisă de stângul său ar fi făcut arcul de cerc suficient de larg încât să-l ocolească pe Brănescu (73).
Într-un final cu un tempo lent, Dinamo a dat două avertismente la șutul lui Busuladzic (79) și la contraatacul lui Daniel Popa (86), creat din gafa nesigurului Mitrea. Andone ar fi vrut mai mult, dar Filip a terminat încă un derby cu o eliminare și astfel că meciul s-a scurs spre 1-1.
Totuși, la ultima fază, în inferioritate numerică, Rotariu a țâșnit pe contraatac. Peluza spre care se ducea îl chema pur și simplu spre ea, dar atacantul a călcat frâna pe drum. Dinamo era mulțumită cu un punct într-o deplasare cu o atmosferă de teren propriu.
Steaua era prea obosită să mai aibă vreo pretenție în plus.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER