Puncte pentru liniștea play-outului și ultima ocazie de a câștiga acasă în returul Ligii 1, mizele importante pentru UTA cu Sepsi! „Să ne asumăm și suferința în momentele psihologice!”
„Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc a avut la dispoziție trei săptămâni pentru a se replia după seria neagră avută în compania pretendentelor la titlu, CFR Cluj, FCSB, FC U Craiova. Au fost eșecuri la zero pentru arădeni, care s-au coborît din trenul spre play-off și au realizat că îi așteaptă o luptă crâncenă pentru supraviețuire.
Dar, până acolo, mai sunt puncte importante la dispoziție împotriva unor formații ce nu mai au vreun obiectiv palpabil la finele celor 30 de runde. Sepsi și-a câștigat demult locul în Top 6, pe când Astra, după remiza de la Mediaș, s-a resemnat și ea că va juca în play-out.
Pe hârtie, covăsnenii pleacă cu prima șansă
Apoi, mâine, începând cu ora 17,30, pentru UTA mai apare și miza bifării celui de-al doilea succes acasă în sezonul regular și primul al returului. Din octombrie 2020, când au bătut Chindia, „roș-albii” nu s-au mai bucurat pentru trei puncte luate pe noua lor arenă, deși remizele albe cu Viitorul sau Botoșani nu au fost trecute neapărat la capitolul rezultate negative.
Lucrurile se schimbă acum, căci arădenii riscă să fie înghițiți de pluton dacă nu câștigă din nou în Liga 1, după o lună și jumătate de la succesul de la Mediaș.
„Avem în față o misiune dificilă împotriva unei echipe care s-a eliberat de presiunea obiectivului imediat, reușind să se califice matematic în play-off cu două etape înaintea finalului sezonului regular. Sepsi este o echipă ce a demonstrat echilibru, stabilitate și forță de-a lungul întregului sezon. Este foarte stabilă și la nivel de club, încercăm să ne ridicăm și noi la nivelul adversarului pentru că ne dorim să facem față unor echipe care la locurile fruntașe.
Câteodată am putut, alteori nu, însă iată că vine un nou examen împotriva unei echipe care, pe hârtie, pleacă cu prima șansă în meciul de duminică. Eu, totuși, sper din tot sufletul să compensăm anumite diferențe dintre noi și adversar prin atitudine și determinare”, a punctat Laszlo Balint, care-și reia parcursul cu UTA de la cele 33 de puncte strânse și locul 10 în clasament.
„Sepsi, o echipă bună în special afară, dar am identificat și anumite vulnerabilități”
Intrând puțin în detaliile de ordin tehnic și tactic, antrenorul „Bătrânei Doamne” a remarcat faptul că adversarul de mâine are un lot ce i-a permis să mențină sus ștacheta, în ciuda problemelor de ordin medical avute pe tot parcursul stagiunii.
„Sepsi practică un joc solid, are experiență în toate compartimentele. În primul rând, au două benzi care, din punctul meu de vedere, sunt foarte periculoase atât în dezvoltarea acțiunilor individuale cât și în accelerarea acțiunilor de atac. Mă refer la Golofca și Petrila, dar axul central e la fel de bine articulat cu fotbaliști precum Fofana, Vasvari sau Safranko. Au soluții și pe bancă, au un lot foarte bine structurat, foarte bine echilibrat, atât din punct de vedere numeric cât și valoric.
Au avut o perioadă în care s-au confruntat cu probleme majore în ceea ce privește infectarea cu COVID și au reușit să treacă mai mult decât onorabil peste acea perioadă. Și-au revenit foarte repede și au reușit să aibă un parcurs ce le-a asigurat calificarea matematică în play-off înainte cu trei înainte de finalul sezonului regular. Este clar că e o echipă foarte bună, iar locul din clasament reflectă acest lucru. Așadar, trebuie să ne ridicăm nivelul, pentru că Sepsi a a avut în special în jocurile din deplasare o evoluție foarte bună.
Ne raportăm un pic și la ce s-a întâmplat în ultima etapă când au jucat cu Gaz Metan Mediaș. Au avut un debut de joc furibund, în care au atacat în valuri, si-au creat foarte multe ocazii mari, nu au reușit să se desprindă și apoi, în a doua repriză, au fost egalați și exprimarea lor nu a mai fost la același nivel. Este clar că au și anumite vulnerabilități, pe care noi le-am identificat și încercăm să le speculăm în favoarea noastră. Este foarte evident este că vor fi momente psihologice, dificile, în meciul de duminică. Va trebui să știm să ne asumăm acea dorință de a suferi pentru a obține cele trei puncte, căci atunci când am făcut-o și am avut și determinare am obținut, în general, rezultate bune”, a mai punctat Balint.
Balint nu crede în relaxarea adversarului
Întrebat dacă formația din Covasna nu va veni puțin deconectată la Arad, ținând cont de îndeplinirea, în mare măsură, a obiectivului stagional, „principalul” arădenilor a adăugat:
„Îl cunosc foarte bine pe Leo Grozavu și știu că pune foarte mare accent pe atitudine, pe agresivitate, pe abordarea cu intensitate maxima a fiecărui moment din joc. Se preocupă de fiecare detaliu și sută la sută vor veni extrem de motivați să câștige și să mai adauge încă trei puncte la zestrea cu care vor intra în play-off. Bineînțeles, acolo se transformă într-un punct jumate, dacă ne gândim la înjumătățirea punctelor, dar sub nicio formă nu vor veni nemotivați și relaxați”.
UTA are două absențe certe pentru meciul cu Sepsi. În primul rând, fundașul lateral, Andrei Peteleu a fost diagnosticat cu COVID la începutul acestei săptămâni și-l vom revedea pe gazon de abia în play-out, în timp ce Antal e suspendat pentru cumul de cartonașe galbene.
Mladinovici, abonat la duelurile dintre UTA și Sepsi!
Delegare puțin surprinzătoare a Comisiei Centrale de Arbitri la jocul dintre UTA și Sepsi, din cadrul rundei cu numărul 29 a Ligii I. Horia Mladinovici a condus și partida tur dintre cele două echipe, terminată cu succesul clar al covăsneninilor, 3-0, fără ca vreauna dintre combatante neavând ce să-i reproșeze.
De altfel, a fost singurul eșec stagional al arădenilor cu arbitrul din capitală la centru din patru dispute. În rest, teamul lui Laszlo Balint s-a întors cu 7 puncte acasă, după remiza cu Hermannstadt, 3-0 cu Clinceni și 2-1 cu Mediaș. Așadar, mâine, începând cu ora 17,30, sunt auspicii ca „roș-albii” să spargă blestemul rezultatelor negative de pe teren la primul meci pe care Mladinovici îl arbitrează și pe noua arenă „Francisc Neuman”.
Bucureșteanul va fi ajutat la cele două lunii de Bogdan Gheorghe, tot din București și Ferencz Tunyogi (Zalău), pe când rezerva vine din județul vecin, Bihor, în persoana lui Florin Marcu. Observatorul „fluierașilor” va fi Adrian Comănescu, din Râmnicu Vâlcea.