*Rusia a decis să-și înăsprească legislația privind combaterea meciurilor trucate. A cerut-o chiar președintele Vladimir Putin, într-un proiect de lege
*Proiectul înaintat de Putin parlamentului rus le poate aduce celor care truchează competițiile sportive până la șapte ani de închisoare!
Goluri multe, eliminări, răsturnări spectaculoase de scor. Multe partide suspecte. Deși aproape nimeni n-a fost condamnat încă în Rusia pentru un meci trucat, autoritățile cunosc realitatea. Una strâmbă, pe care încearcă acum să o îndrepte. Mai ales în contextul apropierii Jocurilor Olimpice (2014) și a Mondialului din 2018, ambele găzduite de colosul din Est. În februarie 2012, FIFPro (Federația Internațională a Fotbaliștilor Profesioniști) anunța în cadrul unui raport intitulat „Black Book” („Cartea Neagră”) că 23.6% dintre fotbaliștii est-europeni au recunoscut, într-un fel sau altul, prezența meciurilor aranjate, pentru pariuri sau alte foloase, în ligile în care evoluează. În Rusia, procentul era de 43.5%! Iar unul din 10 fotbaliști din Rusia, care au trimis răspunsurile în cadrul anchetelor FIFPro pentru „Black Book”, au susținut că au fost contactați, la un moment dat, pentru a trânti un meci!
Modificări la Legea Sportului, Codul Penal și cel Fiscal
Acum, Kremlinul a decis că e cazul să oprească cangrena. Un nou proiect de lege, care prevede închisoare până la șapte ani (!) pentru cei implicați în meciuri trucate, va fi înaintat în zilele următoare parlamentului rus chiar de către Președintele Putin. Potrivit cotidianului „Vedomosti”, care ar fi avut acces la proiectul de lege, acesta cuprinde amendamente la legea Sportului, precum și la Codul Penal și cel Fiscal, iar modificările au șanse mari să intre în vigoare până la sfârșitul acestui ani. Practic, Rusia se aliniază țărilor care și‑au înăsprit în ultima perioadă legislația care vizează combaterea meciurilor aranjate, precum Franța, Suedia sau Grecia. România mai așteaptă.
Prevederi ale proiectului lui Vladimir Putin
-Închisoare de la patru la șapte ani pentru încercarea de influențare a rezultatului unui meci prin oferirea de bani participanților sau prin primirea unor sume -Amenzi de la 7.400 până la 24.600 de euro, în cazurile mai „ușoare” -Sportivii nu vor putea paria decât pe discipline cu care nu au legătură -Casele de pariuri vor fi obligate să solicite pașaporte câștigătorilor, înainte de a le înmâna banii
O singură echipă pedepsită
O singură echipă din Rusia, Iriston Vladikavkaz, din liga secundă, a fost găsită vinovată de tentativa de a aranja un meci. Gruparea a fost exclusă din campionat, în 1997, dar a fost reacceptată ulterior într-o divizie inferioară. Un alt caz a fost cel al lui Vladimir Kosogov, antrenorul unei echipe din liga a treia, Volotchanin-Ratmir, amendat în 2008 cu 3.000 de dolari după ce a declarat că în diviziile inferioare din Rusia meciurile sunt aranjate! Ulterior, federația a declarat că Kosogov a fost sancționat din cauză că n-a furnizat probe la acuzele sale.
În România nu există meciurile aranjate la pariuri. Asta dacă ar fi să-i credem pe cei 100 de jucători din Liga I care au răspuns la sondajul FIFPro pentru „Black Book”. Niciunul n-a recunoscut că ar fi participat sau că are habar de existența partidelor trucate în Liga I!
Ieri, Cuthbert Dube, președintele federației din Zimbabwe, a anunțat desființarea echipei naționale a „Luptătorilor”, în urma unui lung scandal privind implicarea jucătorilor africani în meciuri trucate la naționala mare. „Vom reconstrui începând de la under-20 și under-23”, a spus Dube
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER