Rapid, ajutor din domeniul apelor minerale. Valerii Moraru: „Am votat în familie dacă investesc”
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Cu o avere estimată în 2012 la 35 de milioane de euro, familia Moraru a decis intrarea în peisajul Ligii 1. Valerii a preluat o echipă de tradiție, aflată însă în insolvență și cu mari probleme de lot. Aparent, Rapid este un pariu riscant
În urmă cu mai bine de un an și jumătate o veste surprindea neplăcut fotbalul românesc. Una dintre echipele de tradiție, Rapid București, intra în insolvență din cauza unor datorii care se ridicau atunci la aproximativ 30 de milioane de euro. A urmat o perioadă extrem de grea pentru giuleșteni, poate cea mai dificilă din cei 91 de ani de la înființare. Echipa a fost retrogradată în Liga a II-a, cei mai buni fotbaliști au plecat, iar clubul a intrat pe mâna unui administrator judiciar. În această vară, odată cu revenirea echipei pe prima scenă, clubul de lângă Podul Grant a atras atenția câtorva investitori, dar în cele din urmă, omul de afaceri Valerii Moraru a devenit în acte proprietarul grupării cu 94,72%. Restul acțiunilor sunt deținute de Jean Valvis (Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești), de Asociația ProRapid și 4 persoane care reprezintă suporterii.
Înainte de a investi la Rapid a pus familia să voteze
Apariția lui Valerii Moraru în peisajul fotbalului românesc e surprinzătoare. A acceptat cu greu o întâlnire cu reporterii ProSport, motivând că nu caută notorietate. Discuția cu noul finanțator al echipei Rapid a avut totuși loc la unul dintre hotelurile din nordul Bucureștiului, într-o zi plină pentru afaceristul care, de când a preluat clubul de fotbal, e asaltat de foarte mulți impresari pentru a completa lotul cu jucători. „Am o rugăminte. Nu mai scrieți omul de afaceri basarabean. Sunt născut peste Prut, dar din 1992 sunt cetățean român, trăiesc în această țară minunată”, a fost introducerea făcută de Moraru. De ce a intrat în fotbal? „Pentru că aveam intenția de a investi și în acest domeniu, recunosc și din motive sentimentale. Îmi place acest sport, iar după ce am cercetat piața, Rapid s-a dovedit un vis realizabil. Am investit și în fotbalul din Basarabia, în perioada 1998-2002, la cluburile Moldova Gaz Chișinău (n.r. – desființată după numai 5 ani de la înființare din motive financiare) și FC Unisport-Auto Chișinău (n.r. – o altă echipă de fotbal care nu mai există). Rapid e unica afacere în care am investit după ce propunerea a fost votată unanim în familie”, a răspuns Valerii Moraru.
„Știu că am cumpărat Rapidul într‑un moment greu, când din Liga 1 vor retrograda șase echipe. Dar cine nu riscă, nu bea șampanie”
Valerii Moraru, finanțator Rapid
După ce a cumpărat acțiuni de la foștii proprietari, el va finanța echipa prin contracte de publicitate
Succesorul lui George Copos la clubul de fotbal de lângă Podul Grant a relatat și modalitatea prin care finanțează gruparea din Liga 1. „În prima etapă s-a încheiat un acord de publicitate între noi și Rapid în valoare de 1,5 milioane de euro ce se va întinde pe o perioadă de 5 ani, dar am preluat și un alt contract de 2,5 milioane de lei, un contract de împrumut către club. Rapid are nevoie de finanțare și pentru soluționarea urgentă a acestei probleme era nevoie de acordurile respective. Vor mai urma și alte contracte de publicitate și de împrumuturi, în funcție de necesități și posibilități. Real, am putea investi în acest sezon competițional între 1,2 milioane de euro și 1,5 milioane de euro. Ar fi un buget suficient, plus ce mai avem de încasat. O parte din datorii vreau să le cumpăr sub formă de creanțe pentru a nu supraîndatora clubul”, a mai precizat omul de afaceri.
„Soția nu va fi implicată în afacerea numită Rapid”
În 2012, averea soților Violeta și Valerii Moraru era cifrată de Top 300 Capital la 35 de milioane de euro. Ei au ajuns să dețină activele Bere Azuga, o afacere pe care au dezvoltat-o constant începând din 2000, iar în 2009 au vândut 70,7% din acțiuni către Ursus Breweries pentru suma de 7, 15 milioane de euro. „Primele afaceri le-am făcut la începutul anilor 90, în Rusia. Așa m-au prins vremurile. Am investit în foarte multe domenii, ferme, hoteluri, vinificație, în sistemul bancar. Acum avem trei fabrici de apă, Azuga Waters, Perla Covasnei și Covasna Tărâmul Apelor. Mai avem o firmă de transport și deținem acțiuni în alte domenii, pe alte piețe din Londra și Statele Unite„, a declarat Valerii Moraru. Despre posibilitatea ca soția sa, care îi e parteneră și în afaceri, să se ocupe de administrarea clubului de fotbal Rapid, Moraru a negat categoric această variantă: „Nu va fi implicată la club. Ea gestionează business-ul cu apă, are foarte multă treabă”. Noul finanțator recunoaște că se cunoaște cu Dinu Gheorghe, președintele clubului de fotbal Astra, dar că nu a discutat cu acesta să vină în Giulești. În schimb, va aduce în perioada următoare un director economic. „Rapid nu ar avea nevoie de atâția bani, dacă ar fi gestionat corect. Voi aduce un director economic, vreau ca spațiul de publicitate să fie vândut tot, doresc intrări de cash în club. Pe tricouri va fi inscipționat numele companiei care ne va face cea mai bună ofertă”, a dezvăluit Moraru.
„Cred că 30.000 de steliști nu fac cât 3.000 de rapidiști. Sper însă ca suporterii noștri să înțeleagă că nu mai trebuie să arunce cu petarde în teren ca să fim apoi amendați. Banii pot fi folosiți să ajutăm echipa”
Valerii Moraru, finanțator Rapid
I-a renegociat contractul antrenorului Ganea
În Liga 1, patronii cluburilor de fotbal obișnuiesc să se amestece la echipă, iar noul finanțator al Rapidului nu va face altfel, cel puțin în prezent. „În perspectivă nu aș mai vrea să mă implic și la echipă, dar azi e necesar. Am consilieri buni în fotbal, nu sunt la vedere, dar la momentul potrivit or să apară lângă mine”, a spus el. Pentru că Ionel Ganea, antrenorul echipei, s-a arătat nemulțumit de faptul că are stabilit drept obiectiv obținerea de 17 puncte în primele 10 etape ale campionatului, Moraru îi va fixa un target mai realist. „Am renegociat cu domnul Ganea contractul și urmează să-l semnăm. I s-au trasat niște obiective mai aproape de realitate și pe o perioadă mai lungă”, a recunoscut finanțatorul, fără a oferi și alte amănunte.
Sponsor la rivalele Astra și Chiajna
În momentul de față, firma soților Moraru, Azuga Waters are contracte de sponsorizare încheiate cu alte cluburi de fotbal din Liga 1, iar acest lucru poate intra într-un conflict de interese de când pachetul majoritar de acțiuni i-a revenit afaceristului născut în Basarabia. Astra și Concordia Chiajna sunt grupările respective. „Urmează să consultăm legislația în vigoare și dacă nu va exista vreo compatibilitate atunci vom rezilia înțelegerile pentru că nu vreau să existe interpretări”, a spus Valerii Moraru.