Rapid, ca și retrogradată în Liga II!** Precedentul care le provoacă frisoane giuleștenilor

Mircea Sandu încearcă să-și refacă relația cu Vizer, ruptă în 2011. Din acest motiv n-ar putea explica vreun posibil bilet de favor pentru Rapid

Soarta sezonului 2013/2014 al Ligii I se va decide mâine, când Comisia de Apel pentru acordarea licenței cluburilor va da un verdict final și definitiv în cazul celor patru dosare respinse la prima instanță: Rapid, Universitatea Cluj, CS Severin și Oțelul Galați. Soluția comisiei poate reconfigura prima scenă, unde pot juca doar echipele care și-au câștigat acest drept prin merit sportiv, deținătoare de licență. Cu alte cuvinte, locurile vacante nu mai pot fi completate cu „plombe” din Liga a II-a, sau cu formații retrogdate.

Nici TAS nu i-a salvat în 2011

Până atunci, ProSport aduce în actualitate o poveste din urmă cu doi ani, care poate explica succesiunea evenimentelor care urmează, precum și dilema care se rostogolește pe culoarele FRF. În mai 2011, Comisia de Apel respingea licența echipei FC Bihor, aflată pe poziție de promovare din Liga a II-a în Liga I. Situația formației finanțate de Marius Vizer era similară cu cea de acum a Rapidului, dacă nu chiar un pic mai bună, fără datorii în rândul jucătorilor. La momentul judecatei, ambele grupări nu aveau validat în justiție planul de reorganizare (și FC Bihor se afla în insolvență), condiție obligatorie pentru acordarea licenței.
Echipa orădeană a apelat la TAS, unde a pierdut, iar la doar câteva zile după decizia Tribunalului de la Lausanne i-a fost aprobat planul de reorganizare de către judecătorul sindic. Prea târziu, după accepțiunea FRF! Dosarul Rapidului este programat la Tribunalul București pe 17 mai, la șapte zile după verdictul final al Comisiei de Apel pentru acordarea licenței cluburilor. Mergând pe firul logic, tot prea târziu!

Vizer, președinte la SportAccord, deasupra FIFA

De ce a atât de important acest caz? La momentul respectiv, Mircea Sandu era într-o relație de amiciție cu Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, un important om de afaceri extrem de influent pe plan sportiv, financiar și relațional. „N-am ce să fac. Am mâinile legate. Trebuie să respectăm regulamentele, iar comisia de licențiere este organism independent”, a fost mesajul pe care Sandu i l-a transmis lui Vizer. Fostul judoka n-a înghițit umilința, mai ales că a simțit că echipa sa a căzut la mijloc, într-un război în care era vizată Poli Timișoara. „Am ajuns să trăim în fotbal vremurile comuniste. Se conduce în mod dictatorial, oligarhic”, a fost contraatacul lui Vizer, lansat la TV…

Timpul a trecut, iar tensiunea s-a mai estompat. În ultimii doi ani, Mircea Sandu a căutat să se reapropie de Marius Vizer, care are șanse mari să devină la finele acestei luni președintele SportAccord, organizație care are sub umbrela sa toate federațiile internaționale, olimpice și non-olimpice. Inclusiv FIFA. Atent la detalii, Mircea Sandu știe că i-ar fi greu în acest context să explice de ce Rapid ar primi licența în timp ce FC Bihor a fost decapitat.

30.000-35.000 de euro factura la TAS

Dintre cele patru echipe cu probleme, Rapid este un caz special. De ce? Pentru că „Giuleștina” înseamnă spirit, tradiție, spectacol și patimi, un amalgam de emoții și paradox care a dat ani buni culoare Ligii I. Una este să ai în competiție o echipă de talia Rapidului, în jurul căreia se poate construi oricând noțiunea de „derby”, și altceva este să vinzi imaginea unor cluburi surogat, fără fani și fără tradiții. CS Severin pare deja resemnat, iar U Cluj, chiar dacă nu depune armele, e într‑o situație mai critică decât „vișiniii”. Doar Oțelul e cea mai puțin vulnerabilă – soarta ei depinde de „câteva documente justificative”, pe care de alt­fel le-a și depus la FRF.

Ce se poate întâmpla după 10 mai? După verdictul Comisiei de Apel, cluburile au la dispoziție 21 de zile pentru a se adresa TAS și de a obține un răspuns în regim de urgență de la Lausanne. Problema este că la Tribunalul Sportiv se verifică doar legalitatea sau nelegalitatea deciziilor date de organul național competent. Ceea ce înseamnă o șansă infimă de reușită din partea petenților. Plus că există și un aspect descurajant: taxele și avocații costă între 30.000 și 35.000 de euro!

16 echipe și sistem play-off?

Ce se întâmplă dacă Rapid și U Cluj nu iau licența și ajung în Liga a II-a? Conform ROAF, ambele fiind deasupra liniei de supraviețuire, nu există posibilitatea de a fi înlocuite cu alte formații. Prima ligă ar urma să se dispute sezonul viitor în numai 16 formații, ceea ce ar putea să afecteze interesele deținătorilor de drepturi TV. FRF poate găsi însă o soluție mulțumitoare pentru toți: schimbarea sistemului competițional (se pot face modificări cu 15 zile înainte de starul sezonului). S-ar putea face un campionat tur-retur cu 30 de etape, plus sistem play-off / play-out, mai atractiv pentru televiziuni. Despre acest sistem a vorbit de altfel Mircea Sandu inclusiv la ultima sa conferință de presă, organizată luna trecută.


Ultimul zvon: FRF ar convoca un Comitet Executiv de Urgență în care să se decidă păstrarea licenței doar la cupele europene


 

Publicat: 09 05. 2013, 09:48
Actualizat: 09 05. 2013, 09:49