Răzbunare sau lipsă de pregătire?** Obiectivitatea lui Crăciunescu, pusă sub semnul întrebării! Lista cu întrebările la care arbitrii au picat
Știrea publicată ieri în exclusivitate de ProSport referitoare la rezultatele testelor teoretice ale arbitrilor din Liga I s-a confirmat ieri. Marius Avram, Andrei Constantinescu și Sebastian Gheorghe, cei trei arbitri FIFA indicați de ziarul nostru că n-ar fi trecut examenul dat de CCA, au primit ieri vestea prin email, iar vocile din lumea arbitrajului susțin că toată povestea este o răzbunare a lui Ion Crăciunescu.
Vasile Avram, Tudor Constantinescu și Constantin Gheorghe sunt trei nume care în acest moment mai au o singură legătură cu arbitrajul: activitatea fiilor. Toți trei au fost membri ai fostei conduceri a CCA și, interesant, toți trei au avut măcar la un moment dat un scurtcircuit în relația cu Ion Crăciunescu. Mai mulți arbitri, prezenți la testare, susțin sub protecția anonimatului că actualul șef al CCA, descris ca un om ranchiunos, ar fi găsit acum momentul propice pentru a se răzbuna. Câțiva dintre participanții la testul teoretic cred că întrebările au fost făcute la două capete pentru a lăsa loc interpretărilor. Teoria lor e infirmată însă de faptul că Valentin Avram, fiul cel mic al fostului șef al CCA, și el asistent FIFA, a trecut fără probleme testul. În plus, Crăciunescu susține că, pe lângă cele trei nume grele, alți peste 30 de arbitri de centru și asistenți din lotul național au picat la examen. „Rezultatele nu au nicio legătură cu faptul că în trecut am avut conflicte cu tații celor 3 arbitri FIFA. De ce nu au învățat? Toți au avut aceleași întrebări, nu am favorizat pe nimeni”, a spus Crăciunescu.
Mai jos, puteți afla care sunt dedesubturile relațiilor dintre Crăciunescu și cei trei oameni ai căror fii sunt amenințați acum cu excluderea din arbitraj.
Ion Crăciunescu – Vasile Avram
Duelul între actualul și fostul șef al CCA datează de mai mulți ani și nimeni nu știe de unde a început exact. Foști colegi de generație, unul ca „central”, altul ca „tușier”, cei doi s-au contrat în ultimii ani cu fiecare ocazie, Crăciunescu fiind cel mai feroce contestatar al rivalului său în anii petrecuți de Avram în fruntea CCA. În urmă cu un an, cei doi s-au întâlnit în sediul FRF într-un moment în care depuseseră memorii la Comisia de Disciplină a FRF unul împotriva celuilalt. „Mi-a dat un cap în gură”, a acuzat atunci Crăciunescu, lucru neconfirmat ulterior de niciun martor. Evident, Avram a negat. În plus, de când a preluat șefia CCA, Ion Crăciunescu a luat mai multe decizii care au lăsat de înțeles că Marius Avram nu este agreat.
Ion Crăciunescu – Tudor Constantinescu
Disensiunile dintre cei doi au apărut încă din 2004, atunci când Crăciunescu era șeful CCA, iar Constantinescu, la 43 de ani, era arbitru asistent FIFA. Cu încă doi ani de arbitraj în față, acesta din urmă a fost înștiințat de șeful său de la acea vreme că va fi scos de pe lista arbitrilor internaționali. Această decizie a actualului șef al arbitrilor a provocat retragerea prematură a asistentului. În plus, în toamnă, atunci când a venit la șefia CCA, Crăciunescu i-a pus pe arbitri să întocmească un top al observatorilor cu o conduită necorespunzătoare. În top: Tudor Constantinescu și Constantin Gheorghe.
Ion Crăciunescu – Constantin Gheorghe
Fost prim vicepreședinte al CCA pe vremea mandatului pe care Vasile Avram l-a terminat în toamnă, Constantin Gheorghe este și el pe lista indezirabililor creionată de Crăciunescu. Costică „Suceava”, așa cum este cunoscut Gheorghe a fost și el scos de pe lista observatorilor interni, tot după votul arbitrilor, dar și de pe lista observatorilor internaționali.
„Dacă nu vor lua nici a doua testare, arbitrii aflați în această situație vor fi excluși din arbitraj”, Ion Crăciunescu, președinte CCA
„Au fost 8-9 arbitri și 26-28 de asistenți care n-au luat testarea teoretică, sunt foarte slab pregătiți”, Ion Crăciunescu, președinte CCA
Întrebările testului teoretic pentru centrali
1. În ce situație este folosit semnalul prin fluier la reluarea jocului după ce acesta a fost oprit?
2. Un jucător îl jenează pe un adversar care execută o aruncare de la margine. Ce decizie trebuie să ia arbitrul?
3. Un jucător este trimis în afara terenului de joc pentru a-și pune în ordine echipamentul. În ce situație acesta poate fi eliminat?
4. Când mingea este în joc?
5. Când este un teren impracticabil?
6. Ce decizie trebuie să ia un arbitru dacă la executarea unei lovituri libere un jucător al echipei adverse nu se află la distanța regulamentară?
7. De unde se măsoară 16,5 metri pe linia porții pentru a delimita suprafața de pedeapsă?
8. Când un jucător înlocuit este sancționat cu cartonaș galben?
9. Arbitrul prelungește jocul cu trei minute. După trecerea a două minute, un jucător se accidentează grav și îngrijirile medicale acordate în incinta terenului de joc durează trei minute. Are obligația arbitrul să adauge cele trei minute la durata partidei? Cât timp efectiv de joc a mai rămas?
10. Care sunt măsurile prevăzute în Legile Jocului pe care poate să le ia arbitrul când se produc evenimente neprevăzute indiferent de natura lor?
Loc liber pentru Sepsi
Ardelenii și-au prezentat ieri noile transferuri, dar Laszlo Sepsi (foto) nu a fost printre aceștia, deși a semnat pe un an și jumătate. La conferința de presă a fost un scaun gol unde era un tricou al lui Sepsi. LPF va decide în aceste zile dacă fundașul va fi legitimat. „Avem încredere că vom primi un răspuns pozitiv și că Sepsi va putea să joace vineri, contra CFR-ului”, a spus Anton Heleșteanu, director general FCM.
Aurelian Bogaciu arbitrează în „Cupa Băncilor”
Începând de luna viitoare, mai multe bănci din București pot participa la „Cupa Oasis”, organizată pe terenurile sintetice din cadrul complexului cu același nume. Meciurile vor fi arbitrate de Aurelian Bogaciu, purtător al ecusonului FIFA, iar până în acest moment în competiției s-au înscris Banca Românească, Bancpost, Raiffeisen Bank, Volksbank , Rib și Intesa Sanpaolo Bank.