Reacția FRF după ce președintele ONJN a caracterizat drept „ilegală” o inițiativă a forului condus de Răzvan Burleanu: „Inițiativa FRF este întemeiată pe o recomandare a Parlamentului European”
Dan Iliovici, președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), și-a spus punctul de vedere privind inițiativa legislativă a Federației Române de Fotbal prin care Federațiile sportive ar trebui să obțină o sumă din pariurile sportive: „Oficiul a transmis aviz de respingere către Guvern, acesta l-a transmis mai departe în Parlament. Opinia noastră este că nu e oportună o asemenea prevedere. Este o suprapunere legislativă pe domeniul nostru de activitate, care intră în contradicție cu prevedrile legale actuale.
Întrebat dacă FRF are vreo șansă în acest demers și dacă se poate aproba această cerință în Parlament, Iliovici a explicat: „Nu pot spune că nu se poate. Se poate orice. Noi nu suntem de acord și nu este legal. Nu noi suntem Parlamentul, decizia se ia acolo. A fost creată de curând o subcomisie în cadrul Comisiei de Învățământ-Sport de la Camera Deputaților, care să analizeze și să asculte toate părțile. Mi-am exprimat și acolo punctul de vedere, am prezentat argumentele legale împotriva unei astfel de modificări, dar decizia va aparține parlamentarilor”.
După ce vor fi ascultate toate părțile în subcomisia de la Învățământ-Sport, propunerea va fi dezbătută în Parlamentul României, cel mai probabil aproape de sfârșitul acestui an sau posibil chiar la începutul lui 2018.
- Pe adresa redacției a sosit azi punctul de vedere al oficialilor de la Casa Fotbalalui. Iată-l mai jos.
Federația Română de Fotbal a inițiat propunerea de reglementare legislativă care îndreptățește Federațiile sportive din România să beneficieze de drepturile care li se cuvin din activitatea de pariuri sportive. Aprecierea că o inițiativă de modificare a legislației ar fi ilegală este total ridicolă, atât timp cât legalitatea survine doar prin adoptarea și promulgarea ei ulterioară. Mai mult, inițiativa FRF este întemeiată pe o recomandare a Parlamentului European pentru alinierea legislației românești.
Astfel, Federațiile sportive dețin în acest moment drepturile tv, drepturile de sponsorship, merchandising și ticketing din evenimentele sportive și competițiile pe care le organizează, dar nu și drepturile din pariuri sportive. Această realitate continuă să existe în ciuda poziției clare a Parlamentului European care, în 2011, prin Raportul Creutzmann, „reafirmă poziția sa că pariurile sportive reprezintă o formă de utilizare comercială a competițiilor sportive” și „recomandă ca toate competițiile sportive să fie protejate împotriva utilizării lor comerciale fără autorizație, în special prin recunoașterea dreptului de proprietate al organizatorul competiției, nu doar pentru a asigura o redistribuire financiară corectă pentru beneficiul tuturor nivelelor sportive profesioniste și amatoare, dar și ca o modalitate de întărire a luptei împotriva fraudei în sport, în special a manipulării rezultatelor sportive”.
Legitimitatea inițiativei FRF este incontestabilă cu atât mai mult cu cât poziția publică susținută de noi specifică în mod clar destinația acestor surse de venituri provenite din pariuri sportive: investiții în dezvoltarea fotbalului la nivel de copii și juniori și dezvoltarea fotbalului de bază.